egyetemi_tavasz_2014_kiemelt

Több száz program a sokszínű Egyetemi Tavasz fesztiválon

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája idén is megrendezi az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozatát, amely sokféle programot kínál az universitas falain belül. A fesztiválon a Szegedi Tudományegyetem polgárai tehetségének sokfélesége mutatkozik meg.

Több száz programot kínál az Egyetemi Tavasz a következő egy hónapban: a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája által szervezett fesztiválon a kultúra, a tudomány, a művészetek, a sport területéről mindenki választhat kedvére valót.

 

Sokszínű programok

 

Az Egyetemi Tavaszt idén 11. alkalommal rendezik meg, 2014. április 10. és május 10. között több száz programot kínál. A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája által szervezett fesztiválon a kultúra, a tudomány, a művészetek, a sport területéről mindenki választhat kedvére valót. Az idei esztendőben az önkéntesség és változatosság jegyében gyűjtötték össze a programokat a szervezők. Választani nehéz lesz, hiszen egy hónapon keresztül lesz animációs filmbemutató, fotókiállítás, tárlat grafikákból és festményekből, váltófutás, szabadegyetemi előadások, szimfonikus zenekari koncert, könyvbemutató, színházi előadás, kosárlabda- és streetball-bajnokság, tudományos és ismeretterjesztő előadások, kalligráfia-művészeti és kínai tusfestészeti előadás. A Költészet Napján verses estet szerveznek, és ebben a hónapban rendezik meg a nemzetközi gitárfesztivált is. A tudományos eredmények iránt érdeklődők konferenciákon vehetnek részt, de lesz ingyenes tárlatvezetés, könyvtári túra, Hungarikum-bemutató, Super8-as filmek bemutatója, pingpong-mesterkurzus, coolégiumok éjszakája, pókerverseny, 6 perces randik, táncház, toronylátogatás a dómban, kémiaverseny, boccia, diaporáma előadás, sportszombat, Föld Napja, városnéző séta Szegeden, élő közvetítés a New York-i Metropolitan Operából, filmklub, szerep- és társasjáték klub, eurorégiós sajtónap – és ez persze még nem minden, a több száz programot felsorolni lehetetlen.



Az Egyetemi Tavasz kiemelt programjai

 

Mint minden évben, idén is lesznek kiemelt rendezvények, április 8-án10 és 18 óra között egyetemi napot rendeznek a Reök-palotában, az érdeklődők a Kossuth- és Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, Kovács Péter kiállítását tekinthetik meg.

 

Az Universitas Szimfonikus Zenekar ad tavaszi koncertet április 9-én, szerdán 19 órától a Szent-Györgyi Albert Agórában, köszöntőt mond Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes.

 

Ugyan ezen a napon 20 órától a Millenniumi Kávéházban az Újhold zenekar koncertezik, fellépnek Krasznahorkai László (ének, gitár), Hellenpárt György (billentyűk), Takács Márton (dob), Kalmár Tibor (basszusgitár).

 

A Szegedi Egyetemi Színház előadásában április 9-én, szerdán este 8 órától tekinthetik meg az érdeklődők Ingmar Bergman: Fafestmény című színművét a Zeróban.


 

Fesztiválnyitó

 

Az Egyetemi Tavaszt április 10-én csütörtökön 18 órakor nyitja meg Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az SZTE Rektori Hivatal Átriumában, ekkor nyílik az Egyetemi Fotópályázat anyagából kiállítás is. A megnyitón közreműködik az SZTE Zeneművészeti Kar Premier Harsona Kvartettje.

 

Április 12-én, szombaton a SZTE TTIK Bolyai Intézet mutatkozik be, a Kiss Árpád-teremben 10 óra 30 perckor kezdődik az egész napos program számos érdekes ismeretterjesztő és tudományos előadással. További információk: http://www.math.u-szeged.hu/~horvath/etavasz.htm

 

A XV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál és Gitárverseny több helyszínen jelentkezik, a nyitókoncertet az SZTE ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben rendezik meg április 10-én, csütörtökön 19.30-tól, Podhorszky Gábor és Florian Larousse közreműködésével. Az IH Rendezvényközpont ad helyet a Flamenco Táncgála – Hommage a Paco de Lucia című programnak, április 13-án, vasárnap19.30-tól.

 

A JATE Klubban rendezik meg az Egyetem Arca Szépségversenyt április 14-én, hétfőn 20 órától, amit 21 órától az Anna & the Barbies koncertje követ. A zenekar tagjai: Pásztor Anna (rap, ének), Pásztor Sámuel (gitár, ének), Vághy Tamás (fuvola, billentyű), Bubnó Marci (dob, ének), Hernádi Dávid (basszusgitár).

 

Április 15-én, kedden 10 és 18 óra között a Móra Ferenc Múzeumba látogat az Egyetemi tavasz: egyetemista napot rendeznek a Móra mesebirodalma című kiállításon, amellyel a 135 éve született Móra Ferenc előtt tisztelegnek. 15 órakor az SZTE Klebelsberg Könyvtár is becsatlakozik a programba, szappanbuborék-fújó flashmobbal. A megmozdulás mottója szintén Mórától való: „Szeretném megmutatni az embereknek, hogy tudok én olyan szappanbuborékot fújni, amelyik örökre megmarad.”

 

Szintén április 15-én, kedden Régiségek, ritkaságok, különlegességek címmel második alkalommal rendeznek rendhagyó tárlatvezetést a Klebelsberg Kunó Könyvtár különgyűjteményeiben 15 órától.


 

Szörényi Levente is előad

 

Április 17-én, csütörtökön 18 órától az SZTE Rektori Hivatal dísztermében tart vetített jelenetekkel kísért előadást Szörényi Levente Színház és történelem címmel. A zeneszerző három színpadi művének (Árpád népe, István, a király, Veled, Uram!) történelmi hátterét elemzi, annak legfontosabb tanulságait helyezve előtérbe.

 

A SZTE ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben április 23-án, szerdán 19 órakor kezdődik S. Dobos Márta hegedűművész, Klebniczki György zongoraművész és Velez

Alekszandra gordonkaművész kamaraestje. A program: Karol Szymanowski: d-moll hegedű-zongora szonáta Op. 9, Dmitrij Sosztakovics: Trio No. 1, Op. 8.

 

Varga Laura fuvolaművész és Vizsolyi Lívia fagottművész ad hangversenyt április 24-én, csütörtökön 19 órától az SZTE Rektori Hivatal dísztermében. Műsoron:

Marin–Marais: Des Folies Espagnoles, Klebniczki György: Magyarázatok (ősbemutató) 1. Mégse, 2. Talán, 3. Miért ne?, 4. Bárcsak.

 

A Föld Napja alkalmából egész napos programsorozattal várják az érdeklődőket az SZTE Füvészkertben április 26-án, szombaton 10 és 16 óra között.

 

A S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve című darabot mutatja be Kálid Artúr, Kálloy Molnár Péter és Tóth Gáspár András április 28-án, hétfőn 19 órától az IH Rendezvényközpontban.

 

Április 28-án, hétfőn a Millenniumi Kávéházban este 8 órakor kezdődik a Meszecsinka Duó koncertje. A duó tagjai: Oláh Annamari (ének), Biljarszki Emil (gitár, billentyűk).

 

A Reök-palotában április 29-én, kedden 19 órától ad koncertet a Premier Harsona Kvartett. Műsoron: Johann Sebastian Bach: Contrapunctus, Anton Bruckner: Symphony No.7 Adagio, Georg Tibor: Bevezetés – Téma és variációk. A zenekar tagjai Czirok Zoltán, Dobi János, Major Lilla, Sztranyák Dávid. Az est műsorvezetője Bacsa Orsolya.


 

SZESZ-premier: Örkény

 

A Zero Art Caféban mutatja be a Szegedi Egyetemi Színház Örkény István: A borék című vígjátékát április 29-én, kedden 20 órától.

 

A Petőfitelepi Művelődési Házban április 30-án, szerdán 18 órától beszélgetés Nyáry Krisztiánnal, az Így szerettek Ők (I. II.) Magyar irodalmi szerelmeskönyv írójával. Beszélgetőpartner Kúti Gergő magyar szakos tanár (SZTE Ságvári-gimnázium), közreműködnek Szilágyi Annamária és Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

 

Április 30-án, szerdán 21 órától a Cooltour Caféban Háy Come Beck címmel rendezik meg Háy János és Beck Zoli (30Y) közös estjét: egy rockzenész és egy író találkozása a boncasztalon. Határbontás a szépirodalom és a popkultúra között. Versek, dalok, novellák. Kettős figyelem, közös játék. Kis szerelem, kis küzdelem az apákkal és az anyákkal, nagy küzdelem az idővel.

 

A Grand Caféban mutatják be Závada Pál új regényét, a Természetes fényt május 8-án, csütörtökön este 7 órától.

 

Glattfelder Gyula egyetemmel kapcsolatos püspöki munkássága címmel nyílik kiállítás május 13-án, kedden az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár földszinti átriumában 15 órától. Köszöntőt mond Keveházi Katalin főigazgató, a kiállítást megnyitja Szabó Gábor rektor és Kiss-Rigó László megyés püspök.

 

Május 15-én, csütörtökön a Somogyi-könyvtár 1. emeleti folyóirat-olvasótermében 17 órakor nyitják meg Kovács Gyula András grafikusművész Jelentés című kiállítását. A tárlatot megnyitja: Nyéki Tamás helytörténész, közreműködik Sümegi Nóra (ének), Galog Márton (dob), Turcsányi Gergely (gitár). A kiállítás megtekinthető május 21-ig. A kiállítás az SZTE Szegedi Tehetségpont programja.

 

Az Egyetemi Tavasz programjairól a 10 ezer példányban megjelent programfüzetből lehet tájékozódni, és letölthető PDF-formátumban az internetről is.

 

A rendezvénysorozat fővédnöke Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. Védnökei Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes, Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes és Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep

William Shakespeare szonettjeinek új magyar fordítását is bemutatták a 95. Ünnepi Könyvhéten. Június 14-én az SZTE Klebelsberg Könyvtárban Prof. Dr. Szőnyi György Endre, az SZTE BTK Angol Tanszék oktatója beszélgetett a kötet fordítójával, Fazekas Sándorral.