A kanadai irodalomról a Grandban

Egy Nobel-díjas novellista és egy magyar-kanadai író egy beszélgetésbe szőve; egy tanulmánykötet bemutatója és egy regényből készült film, némi élményszerű elemzéssel fűszerezve. Ezt kínálja a Grand Cafe 2014. április 28-i kanadai irodalmi estje.

irodalmiMi a közös a 2013-as irodalmi Nobel-díjas, Alice Munro és a 2012-es Roger’s Writer’s Trust Fiction Prize birtokosa, Tamas Dobozy között? Mindketten a kanadai irodalom képviselői. Ezen kívül számos érdekes összefüggésre, megfigyelésre, megállapításra számíthat, aki részt vesz a Grand Cafe (Szeged, Deák Ferenc utca 18.) kanadai irodalmi estjén 2014. április 28-án, hétfőn 18 órától.

 

Az irodalmi est első fejezetében Alice Munro és Tamas Dobozy elbeszéléseiről Zsizsmann Évával és Kenyeres Jánossal, a kanadai irodalom kutatóival Kürtösi Katalin (SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék) beszélget.

A második fejezetben az előbbi moderátor, Kürtösi Katalin Modernism on the 'Margin' - The 'Margin' on Modernism című tanulmánykötetét mutatja be Martonyi Éva, irodalomtörténész.

A harmadik fejezet az irodalmi adaptációt teszi nagyító alá: az Alice Munro „Away from Her” című könyve alapján készült filmet Sághy Miklós (SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék) mutatja be. A záró fejezetben pedig az „Egyre távolabb” (Away from Her) című színes, feliratos, 2006-ban készült 105 perces kanadai filmet nézhetik meg az ingyenes program résztvevői. A mozi, amelyet Sarah Polley rendezett, Golden Globe-díjat nyert (2008) a „Legjobb színésznő” kategóriában, Julie Christie alakításának köszönhetően.

 

Az ingyenes irodalmi esten középpontba kerülő „Alice Munro a tizenharmadik nő, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, az akadémia először díjazott olyat az elmúlt 112 évben, aki szinte csak novellákat ír, ráadásul ő az első kanadai díjazott, aki elnyerte a legnagyobb irodalmi elismerést” – írja a litera.hu. Aki kedvcsinálóként például magyar nők véleményére kíváncsi, további részleteket olvashat itt:

http://www.litera.hu/hirek/alice-munro-a-kortars-novella-mestere

Az est másik „témává lett szereplője”, Tamas Dobozy „második generációs kanadai magyar író. Jelenleg Ontarioban él, 20. századi amerikai irodalmat tanít a Wilfrid Laurier Egyetem Angol Irodalom és Filmtudomány Tanszékén” – olvasható a http://www.litera.hu/hirek/az-otthon-egy-erzes oldalon.

 

A szegedi Grand Cafe kanadai irodalmi estje programja itt olvasható:

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_30

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 12-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.