armel_kiemelt

A Lajka, az űrkutya nyerte az SZTE díját az Armel-versenyen

Russell Hepplewhite elsősorban gyermekek számára íródott operája a legjobb produkciónak járó díjat is kiérdemelte.

Október 15-én tartották az Armel Operafesztivál nagyszabású díjkiosztó gáláját a Szegedi Nemzeti Színházban. A legjobb produkciónak járó elismerést a Lajka, az űrkutya című, az English Touring Opera társulata által előadott darab kapta. A Tim Yealland rendezte operát találta a legjobbnak a Szegedi Tudományegyetem zsűrije is. Az SZTE oktatóiból álló zsűri a fesztivál legjobb nem versenyszereplő énekesének járó kitüntetést is odaítélt, mégpedig a Benjamin Britten A csavar fordul egyet című operájában Miles szerepét éneklő Ilyas Seckinnek.

 

A Britten-opera egyébként, amelyet az Isztambuli Állami Opera és Balett produkciójában, Aytac Manizade rendezésében láthatott a publikum, a fesztivál közönségdíját is elnyerte. Szintén innen került ki a legjobb férfi előadó: a zsűri Sébastien Obrechtet választotta. A francia tenor Peter Quint szerepét alakította. A legjobb női előadónak járó címet Jelena Koncarnak ítélték oda a megmérettetésen. A szerb mezzoszoprán Miss N. N.-t alakította Zoran Juranic A nyár utolsó virága című operájában, melyet az újvidéki Szerb Nemzeti Színház mutatott be a fesztiválon.

 

Armel_galeria
Az Armel Operafesztivál díjkiosztó gáláján készült képek itt megtekinthetők

A civilekből álló zsűri elismerését pedig Pál Tamás, Toronykőy Attila és a Molnár Zsuzsa kapta. A Szegedi Nemzeti Színház művészei Giuseppe Verdi Simon Boccanegra című operáját az 1881-es milánói bemutató dokumentumai alapján állították színpadra.

 

Az Armel Operafesztivál döntőjében október 5. és 15. között az énekesek mellett öt produkció is versenyben állt egymással. Egy új kezdeményezés keretében az operafesztivál és a Szegedi Tudományegyetem átfogó együttműködéssel igyekezett közelebb hozni az opera műfaját az egyetem polgáraihoz. Idén első alkalommal ezért az SZTE saját zsűrije – melynek tagjai Gyenge Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet Filozófia Tanszék); Pukánszky Béla intézetvezető egyetemi tanár (SZTE JGYPK általános és tudományos dékánhelyettes); Kovács György szakcsoportvezető egyetemi docens (SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete Pénzügytani Szakcsoport) és Csernus Sándor dékán, SZTE BTK) voltak – is értékelte a produkciókat, míg a Tisza-parti universitas hallgatói, oktatói, dolgozói kedvezményesen juthattak belépőjegyekhez.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS
Boritokep_11

Robert Menasse osztrák esszé- és regényíró volt az SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének vendége, december 5-én. Bombitz Attila, a tanszék vezetője beszélgetett a szerzővel legújabb művei kapcsán Európáról, az Európai Unió paradox működéséről, a vágyott nemzetállamok feletti egységről és a nacionalizmus térhódításáról a teltházas esten. Az esemény a budapesti Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jött létre.