Boritokep_9

„Amikor kételkedünk, akkor gondolkodunk” – A Lábjegyzetek Platónhoz könyvsorozat legújabb része a 95. Ünnepi Könyvhéten

A 95. Ünnepi Könyvhét a filozófia iránt érdeklődőknek is tartogatott izgalmas előadásokat. Június 14-én Lábjegyzetek Platónhoz: A kétely című kötet bemutatója volt látható az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

A kétely című kötetben 31 különböző tanulmány olvasható, amelyek valamilyen formában kapcsolódnak magához a kételyhez vagy kételkedéshez. A megjelenés alkalmából Dr. Laczkó Sándor, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Különgyűjteményi Osztályának vezetője és az SZTE BTK Filozófia Tanszék oktatója beszélgetett Tóth I. Jánossal és Tari Gergellyel, a kötet szegedi szerzőivel, akiknek a nevéhez két tanulmány köthető A kételyből. Az előadáson megtudtuk, hogy a Lábjegyzetek Platónhoz című konferencia- és könyvsorozat még 2002-ben indult útjára. Azóta számos témakört és fogalmat feldolgoztak a szerzők.


labjegyzetek_platonhoz_3


– A könyvsorozat a hasonló című konferenciasorozatnak a terméke, de nem azonos vele. Nem egy konferenciának a közléséről van szó, hanem időt kapnak a kollégák, hogy befejezzék a konferenciákon megkezdett gondolatmeneteiket. Nagyon különböző témákban voltak eddig konferenciák, illetve jelentek meg kötetek. Az apropó mindegyik esetében a fogalmak tisztázásának az igénye – mondta el Dr. Laczkó Sándor.


A Lábjegyzetek Platónhoz könyvsorozat korábbi kötetei megtalálhatóak az SZTE Contenta felületén a MFT – Pro Philosophia Szegediensis Alapítvány kiadásában. Dr. Laczkó Sándor a bemutatón rövid felolvasást is tartott a legújabb kötet előszavából, amelyből megtudtuk, hogy kételkedni valamiben nem más, mint maga a gondolkodás. Amikor pedig gondolkodunk, akkor folyamatosan érvelünk és hangot adunk egyet nem értésünknek.


labjegyzetek_platonhoz_2


– Nekem A kételyről az előző kötet jut eszembe, aminek az a címe, hogy A felelősség. Azt gondolom, hogy filozófusként a szkeptikus attitűd elengedhetetlen ahhoz, hogy egyről a kettőre jussunk, tehát az igazság hordozóival szembeni szkepszisünk, vagy egy tételmondat igazságának a felülvizsgálata az nagyon fontos mozgatórugója a mindennapjainknak – tette hozzá Tari Gergely.


A kötet másik szerzője, Tóth I. János azt is megemlítette, hogy a kételkedésre eszközként is tekinthetünk, hogy valamilyen cselekvéshez tudjunk eljutni. Szerinte a kételkedésnek van egy olyan hatása, hogy nincs elég tudásunk és ezért várunk a cselekvéssel, de a várakozásnak is súlyos következményei lehetnek.Forrás: Mátó Gábor / SZTEinfo

Fotó: Valkó Vivien

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__34_1

Az alábbiakban Dr. Újfalusi Németh Jenő nekrológját közöljük, amelyet Dr. Szász Géza, az SZTE BTK Francia Tanszékének mundkatársa fogalmazott.