cikk_boritokepek_2

Sikeres volt az első Báthory történelem tanulmányi verseny

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola közösen szervezte meg a Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Versenyt. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora is méltatta a kezdeményezést.

Idén első ízben hirdette meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2023 őszén a Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Versenyt 9-10. évfolyamos diákok számára. Az első fordulóra a középiskolai tankönyveken kívül két tanulmány feldolgozásával is kellett készülni. Az online írásbeli fordulón több mint 300 diák vett részt, közülük a legjobb 21 került az országos döntőbe.


dijak


A döntőre április 12-13-án került sor. A kétnapos verseny során először középiskolai tanárokból álló bizottságok előtt kellett a versenyzőknek számot adniuk egyetemes és magyar történelmi tudásukról. Az emelt szintű érettségik stílusát idéző feladatok komoly kihívás elé állították a diákokat, de a kérdező tanárok és a szervezők segítőkészsége, kedvessége nagyon nagy segítség volt a diákok számára. A verseny ezen részére a gimnáziumban került sor. A második forduló szombaton az SZTE BTK történelmi hangulatú épületében, a nagy előadójában (az Auditorium Maximumban) volt. Ennek során minden résztvevőnek 10 perc állt rendelkezésre, hogy a tetszőlegesen szűkített témájában bemutassa prezentációját és rövid előadását a formabontó Báthory Istvánról.


A Báthory István középiskolai történelem verseny hagyományteremtő szándékkal jött létre. Célja kettős:


- a Szegedi Tudományegyetem vonzóvá tétele az ország legtehetségesebb versenyzői számára, hiszen 222 9-10. évfolyamos diák írta meg Magyarország minden vármegyéjében az I. fordulót, amelyből a legjobb 21 diákot köszönthették a döntőben, akik kiemelkedő tudásról tettek tanúbizonyságot;

- az egyetem és a gyakorlógimnázium kapcsolatának szorosabbá fűzése, amely oktatási, szakmai szempontból is előnyös mindkét fél számára;


aud


A verseny a diákok sokoldalú kompetenciafejlődéséhez járul hozzá. Nemcsak a klasszikus történelmi ismeretekben kell a versenyzőknek jártasságot mutatniuk, hanem például digitális ismeretek alkalmazására is szükség volt. A versenyen résztvevők mélyebb tudást szereztek az adott tananyagban, valamint képessé váltak az önálló ismeretszerzésre, a megfelelő szakirodalmak felkutatására, illetve az áttekintett források szintetizálására, az ismeretek gyakorlati alkalmazására. A jövőbeni cél a verseny nemzetközivé tétele, a határon túli magyar gimnáziumok megszólítása.

 

Az SZTE Gyakorló Gimnázium tanárai évek óta eredményesen készítenek fel tanulókat országos történelmi tanulmányi versenyekre, ahol szép eredményeket érnek el. Ezek közül is kiemelkedik a legrangosabb OKTV (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny), mely döntőjének rendszeres résztvevői az iskola tanulói. Ugyanez elmondható filozófia tantárgyból is. A tehetséggondozás egy régi, nagy hagyományokkal bíró folyamat az iskolában és a munkaközösségben, erre a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek. Az idei tanévben is minden évfolyamból jutottak már tovább tanulók, mind az OKTV, mind más országos történelem versenyeken. Ennek tükrében logikus, hogy egy középiskolásoknak szóló, történelmi tanulmányi versenyt szervezett az SZTE egyik tanszéke és a gyakorló gimnáziuma.

A névválasztás egyértelmű, hiszen Báthory Istvánt szokás „egyetemalapítóként” is említeni. Elsősorban a középiskolai történelemi témák szerepelnek a versenyfelhívásban, a verseny segíti az emelt szintű érettségire történő felkészülést a tanulók számára.


rl1


A zsűri elnöke, Prof. Dr. Papp Sándor a két nap teljesítménye alapján hirdetett eredményt. Az ünnepélyes záráson a döntő minden résztvevője oklevelet és könyvjutalmat vehetett át Prof. Dr Rovó Lászlótól, az egyetem rektorától. Az első helyezett Smohay Erzsébet, aki az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium tanulója egy külföldi tanulmányutat nyert Németországba és Dániába, amit a Zsákbamacska Diák Utak ajánlott fel.


Nagy segítséget jelentett a szervezésben a Junior Akadémia, így az SZTE partneriskolái is részt vettek a versenyen. Báthory István neve nagyon jó hívó szó az erdélyi magyar fiatalok számára, ez a verseny a híd szerepét is betöltheti a tágabb régióban az egyetem és a határon túli magyar diákok között.


A verseny előkészületeiről, küldetéséről többek között Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese és az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános iskola igazgatója, Dr. Dobi János is beszél az alábbi videóban.Eredmények:
 1. Smohay Erzsébet (Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium)
  Felkészítő tanár: Pusztai Ágnes Mária
 2. Balázs Fanni (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)
  Felkészítő tanár: Várhidi Gyula
 3. István Ajsa (Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium)
  Felkészítő tanár: Dr. Molnárné dr. Kovács
 4. Forgács Dániel (Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium)
  Felkészítő tanár: Csortos Csaba Ádám
 5. Ihnáth Marcell (Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium)
  Felkészítő tanár: Hermann Ildikó
 6. Király Kata Magdolna (Budapest VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium)
  Felkészítő tanár: Seres Zoltán
 7. Márton Balázs (Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium)
  Felkészítő tanár: Csortos Csaba Ádám
 8. Nemeshegyi Napsugár (Ócsai Bolyai János Gimnázium)
  Felkészítő tanár: Csizmazia Luca
 9. Kovács Zsombor (Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola)
  Felkészítő tanár: Vidu Pál – Blazovich Péter
 10. Keller Márton (Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium)
  Felkészítő tanár: Csortos Csaba
 11. Uram Veronika (Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona)
  Felkészítő tanár: Tóth Áron
 12. Szeles Fruzsina (Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium)
  Felkészítő tanár: Hauserné Csonka Éva
 13. Szabó Márk Illés (Budapest VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium)
  Felkészítő tanár: Seres Zoltán
 14. Kapitány Réka (Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Technikum)
  Felkészítő tanár: Dobák Dénes
 15. Ambrus Csenge (Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum)
  Felkészítő tanár: Krizsán Bálint
 16. Agócs Dóra (Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
  Felkészítő tanár: Zalai Csaba

csop

A verseny döntőjéről készült összeállítás az alábbi videóra kattintva megtekinthető.
Forrás: SZTEInfo
Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__34_1

Az alábbiakban Dr. Újfalusi Németh Jenő nekrológját közöljük, amelyet Dr. Szász Géza, az SZTE BTK Francia Tanszékének mundkatársa fogalmazott.