sisu

Sanghaji delegáció járt a Szegedi Tudományegyetemen

Szeged adott otthont 2023. október 30-án a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet éves board meetingjének, amelyen az intézet vezetői mellett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (SISU) vezetői, képviselői vettek részt. A találkozóra a világjárvány lecsengése óta most került újra sor személyesen.

Az SZTE és a SISU 2012 óta folytat sikeres együttműködést, melynek legnagyobb eredménye az SZTE Konfuciusz Intézet létrejötte. Ennek apropóján az éves board meetingen a tagok értékelték az előző évet, illetve meghatározták a jövőbeni célokat. Emellett bemutatkoztak a board új tagjai, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és Dr. Bene Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati igazgatója.


sisu_delegacio_azszte_n__5__450x330

Fotó: Bobkó Anna


Az SZTE vezetői reményüket fejezték ki a további sikeres együttműködésben, kiemelték: nyitottak a kínai kapcsolatok erősítésére, szélesítésére, a kínai hallgatók fogadására és ehhez továbbra is nagyban számítanak a SISU támogatására, segítségére.


sisu_w_28_450x330

Fotó: Sahin-Tóth István


Az öt fős kínai delegáció ezt követően az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánjával találkozott és folytatott szakmai beszélgetést. Majd a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem vezetői és a Szegedi Tudományegyetem vezetői részt vettek a Móra Ferenc Múzeumban az Összekapcsolódott szívek: 10 éves az Új Selyemút című kiállítás megnyitóján. Fogas Ottó múzeumigazgató hangsúlyozta, az idei év a kultúrpalotában Kínáról szól. Először egy világhírű anyag érkezett Sanghajból, amely az ókori Kína világát mutatta be, elhozták az agyaghadsereget is, és a Fekete házban a Kínában folytatott magyar ferences missziót mutatták be. A most megnyílt kiállítás a jelenlegi kapcsolatokról szól Magyarország és Kína között.

 

Mr Yi Yonggang, a SISU rektorhelyettese a tárlat megnyitóján kiemelte, hogy a politikai, infrastrukturális, kereskedelmi és polgári kapcsolatok is fontosak Sanghaj és Szeged között. A teremben látható képek azt mutatják be, hogy az elmúlt években milyen sikeres együttműködést alakított ki a két ország.


sisu_moramuzeum__1__450x330

Fotó: Zentai Péter


A Szegedi Tudományegyetemnek nagy felelőssége van abban, hogy közelebb hozza egymáshoz a földrajzilag távol élő emberek kultúráját – mondta el Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. Az SZTE a Konfuciusz Intézettel szoros együttműködésben a Dél-Alföldi Régió kínai nyelvoktatását, a kínai kultúra terjesztését vállalta fel. A rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy ha 10 év múlva ismét összejövünk egy hasonló fotókiállítás megnyitóján, akkor már három-négy terem sem lesz elég ahhoz, hogy az előttünk álló tíz év színes programjait dokumentálni tudja.


 

Forrás: Pósa Tamara, Vida-Szűcs Imre / SZTEInfo

Borítókép: A kínai delegáció az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánjával is találkozott. Fotó: Sahin-Tóth István


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_6

A THE Impact Rankings elnevezésű fenntarthatósági rangsort az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok (SDG) mentén készíti el évről-évre a Times Higher Education. A 2024. június 12-én megjelent friss rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 43. helyen végzett a „Béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán. Emellett több más alkategóriában is nagyot lépett előre az SZTE, de javított az összesített rangsorban is: felkerült a 301-400. helyre, ezzel megosztott első helyen végzett Magyarországon.