eotvozetszitu

Hagyományteremtő szándékkal szerveznek színháztudományi konferenciát Szegeden

2023 júniusában Szegedre figyel a magyar nyelvű színháztudományos közösség: az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát három nap alatt két helyszínen, három plenáris előadással és közel negyven hazai és a határon túli magyarlakta területekről érkező előadóval rendezik meg.

A szervezők hagyományt teremtenek, illetve élesztenek újjá, amikor 2023. június 1-3. között a Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Kollégiumában és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékén megrendezik az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát. Bízunk benne, hogy az ebben a formában először jelentkező rendezvény Szeged kulturális és tudományos életének újabb meghatározó eseménye lesz.


Röviden az előzményekről


A SZITU KONF – Színháztudományi Konferencia első rendezvénye 2016 novemberében zajlott Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Eötvös József Collegiumában. A konferencia elsődleges célja az volt, hogy egyedülálló módon már az alapszakos képzéstől lehetőséget biztosítson a színháztudománnyal elhivatottan foglalkozó hallgatóknak kutatási eredményeik bemutatására. A Collegium támogatásának köszönhetően az első konferenciát követően további három alkalommal rendezték meg az eseményt. A 2016-2019 között zajló konferenciasorozat hatvanhat előadásából öt lektorált, nyomtatva és online elérhető tanulmánykötet született. A konferencián szekcióelnökökként közreműködtek, illetve a tanulmányok lektorálási folyamatában részt vettek a hazai színháztudomány jeles kutatói.


Idén a konferencia megújul


Ezentúl az ELTE Eötvös József Collegium és a szegedi SZTE Eötvös Loránd Kollégium váltakozva kínál helyszínt az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciának. Az elnevezés két, a tudomány és kutatás iránt érdeklődő fiatalok körében ismert márkanevet kapcsol össze: a szegedi és a budapesti „Eötvös” közös, évtizedes vállalása az „Eötvözet” konferencia megszervezése és az ott elhangzó tanulmányok publikálása. Büszkék vagyunk rá, hogy a név első mutációja színháztudományi különkiadás lesz.


A konferencia szervezői Dr. Doma Petra, a korábbi SZITU konferenciák felelőse és gazdája, a Károli Gáspár Református Egyetem Japanológia Tanszékének egyetemi adjunktusa, illetve Dr. Jászay Tamás, a 2021-es THEALTER30(+1) színháztudományi konferencia szervezője, a Szegedi Tudományegyetem Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének egyetemi adjunktusa.


A szervezők számos újdonsággal készülnek. A tavasszal közzétett felhívásra alapszakos, mesterszakos, osztatlan tanárszakos, illetve doktorandusz hallgatók mellett gyakorló kutatók jelentkezését is várták. Nagy öröm, hogy minden képzési szintről jelentkeztek résztvevők alapszakos hallgatótól egyetemi tanárig bezárólag, de a konferencia előadói között dramaturgot és rendezőt is találni. A szervezők bíznak benne, hogy a konferencia az érdemi párbeszéd helyszínévé tud válni.

Ezt támogatja az a kezdeményezés is, melynek keretében a szervezők plenáris előadókat kértek fel aktuális kutatási projektjeik megosztására. Büszkeségre ad okot, hogy a hazai színháztudomány három meghatározó alakja, Prof. Dr. Jákfalvi Magdolna, Dr. habil. Kiss Gabriella és Dr. habil. Kékesi Kun Árpád egyaránt igent mondott a felkérésre.


Az Eötvözet SZITU előadói között szegedi, budapesti, pécsi, kolozsvári, temesvári és marosvásárhelyi hallgatókat és kutatókat is találunk. A témák rendkívül változatosak: hazai és külföldi színháztörténeti esettanulmányoktól a kortárs színház elméletorientált megközelítéséig terjed a skála, melyen többek között a bábszínházzal, az angol reneszánsszal, a részvételi színházzal, színház és zene kapcsolatával foglalkozó előadások is helyet kaptak.


Június 1-jén és 2-án a szegedi Eötvös Loránd Kollégium nagytermében (Tisza Lajos körút 103.), június 3-án a szegedi bölcsészkar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének Vajda György Mihály termében (Egyetem utca 2.) várják az előadókat és minden érdeklődőt.


A konferenciáról további információ kérhető Jászay Tamástól a jaszaytamas@gmail.com címen, illetve a 06-70-940-6238 telefonszámon.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Prof. Dr. Kérchy Anna a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének egyetemi tanára, az Angol nyelvű irodalmak és kultúrák doktori program vezetője. Kutatásai széleskörűek: foglalkozik többek között a 19-21. századi nőírókkal, fantasztikus irodalommal, gyermek- és ifjúsági irodalommal, mesekutatással, posztstrukturalista/feminista irodalomelmélettel, s a Viktoriánus és a posztmodern képzelet metszéspontjait is gyakorta vizsgálja. Számos, köztük a nők kutatói életpályájával foglalkozó szervezet tagja, hiánypótló művek szerzője, miközben aktív résztvevője magyar és nemzetközi kutatási projekteknek is. A viktoriánus nonszensz poétikája és politikája: Metamediális játék Lewis Carroll fantáziavilágaiban című akadémiai doktori értekezését 2023 őszén védte meg sikeresen, 2024 tavaszán pedig hivatalosan is az MTA doktora lett.