arwu_ranking_university_of_szeged

Idén is a legjobb magyar egyetemek között az SZTE az ARWU világranglistáján

Megjelent a Shanghai Ranking friss Academic Ranking of World Universities világranglistája. A rangsorra mindössze négy magyar egyetem került fel, az SZTE világviszonylatban a 701-800. helyen végzett, ezzel a harmadik legjobb hazai eredményt érte el.

Megjelent az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsor – ismertebb nevén Sanghaj-rangsor – legfrissebb, 2023-as kiadványa. A világ legkiválóbb felsőoktatási intézményeit vizsgáló lista az egyik legismertebb és legelismertebb felsőoktatási rangsornak számít.


A Szegedi Tudományegyetem ismét az egyik legjobb magyar egyetemként végzett a 2003 óta publikált világrangsorban, amelyre idén is mindössze négy hazai intézmény került fel. Az SZTE világviszonylatban a 701-800. helyet tudhatja magáénak, ezzel a magyarok között a harmadik legjobb eredményt érte el.


A lista összeállításakor több mint 2500 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták a szakértők, ezek közül a világ legjobb 1000 egyeteme került fel a nyilvános rangsorra. A listát 6 indikátor alapján állították össze, többek között az oktatók, kutatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét (Nobel- és Fields-díjasok száma), a publikációs teljesítményt, a tudományos munkák idézettségét és az egy főre vetített akadémiai teljesítményt vették figyelembe a rangsor készítői.


A világrangsor első tíz helyén amerikai és angol egyetemek végeztek, a listát a Harvard University vezeti, ezt követi a dobogón a Stanford University és az MIT.


A teljes világrangsor itt érhető el: Academic Ranking of World Universities 2023Forrás: SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS
Boritokep_11

Robert Menasse osztrák esszé- és regényíró volt az SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének vendége, december 5-én. Bombitz Attila, a tanszék vezetője beszélgetett a szerzővel legújabb művei kapcsán Európáról, az Európai Unió paradox működéséről, a vágyott nemzetállamok feletti egységről és a nacionalizmus térhódításáról a teltházas esten. Az esemény a budapesti Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jött létre.