borito

A két legfontosabb latin-amerikanista szervezet vezető szerepében a Hispanisztika Tanszék

– A FIEALC elnökségi posztjának elnyerése után a CEISAL igazgatótanácsába is beválasztották őket


Karunk Hispanisztika Tanszékét a június 12 – 15. között Helsinkiben megrendezett nemzetközi konferencián a CEISAL (Latin-Amerikai Társadalomtudományi Kutatások Európai Tanácsa) igazgatótanácsába választották. A legfontosabb európai latin-amerikanista szervezet vezetői tisztségét 2025-ig tölti be a Tanszék, miközben még másfél évig a másik jelentős tudományos szervezet, a FIEALC elnökét is ők delegálják, dr. habil. Lénárt András személyében. A két vezető pozíció egy időben való betöltésére korábban még nem volt példa.


Az 1971-ben alakult CEISAL-nak olyan európai székhelyű tudományos intézmények, kutatóintézetek és egyetemi tanszékek lehetnek a tagjai, amelyek Latin-Amerikával foglalkoznak. A Hispanisztika Tanszéket prof. dr. Anderle Ádám, a tanszék alapítója léptette be a ma már jelentős gazdasági és politikai kapcsolatokkal rendelkező szervezetbe. A FIEALC ezzel szemben egy világszinten működő, a kutatókat összefogó, inkább kapcsolati hálóként működő szervezet, ami adott régiókban és akut ügyekben próbál kialakítani együttműködési hálózatokat. A két szervezet történetében – a Tanszék a CEISAL igazgatótanácsába való beválasztásáig – még nem fordult elő, hogy vezetői pozíciójukat egy időben ugyanaz a tagintézmény és annak delegált munkatársa töltse be.


A CEISAL számos előnyt biztosít tagintézményeinek, mind a kapcsolatrendszer bővítését, mind a tagok tudományos pályájának gondozását tekintve. Háromévente egy átlagosan 800-1000 fős nemzetközi kongresszussal segítik az információcserét, de napi körlevelekben is értesítik egymást az éppen aktuális konferenciafelhívásokról, publikációs lehetőségekről, online szervezett tudományos beszélgetésekről, valamint a kutatói és tanulmányi ösztöndíjakról is.


1


Mások mellett ezek megszervezésében és a tagokkal való kapcsolattartásban vesz részt a következő három évben az igazgatótanács tagjaként a BTK Hispanisztika Tanszéke. Mint azt Lénárt András elmondta, az igazgatótanács összetételéről a szervezet közgyűlése dönt – ekkor több szempontot is figyelembe vesznek: a pozícióért induló tagintézmény formális és informális kapcsolatrendszerét, hogy tagjai mennyire aktívak a nemzetközi latin-amerikanisztikában, és tudományos eredményeik láthatóságát is felmérik.

- Lényeges tehát, hogy „egymás hasznára” lehessünk: nekünk is jó, hogy az igazgatótanácsba kerülünk, de nekik is, hogy bekerültünk – mondta Lénárt András, a Tanszék a közgyűlésbe delegált munkatársa.

Az igazgatótanács megújításán túl a mostani konferencián új elnököt is választottak, akinek első feladata az lesz, hogy a vezetőkkel együttműködve kialakítsa a szervezet mindennapi működését. Ebből adódóan a Hispanisztika Tanszéknek is jelentős befolyása lesz a szervezet működésének következő ciklusára:

- A CEISAL következő három évének irányait, eseményeit, a többi kontinens latin-amerikanista szervezeteivel való kapcsolatbővítés terveit és megvalósítását mind az igazgatótanács szervezi, tehát csak ennek egyetértésével történhet bármilyen kezdeményezés és döntés.


2


A soron következő CEISAL-konferenciát 2025-ben, Párizsban rendezik majd meg, előtte azonban még a FIEALC (Latin-Amerikai és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szövetsége) vezetőjeként is helyt kell állnia a Tanszéknek. Lénárt András elnöki posztját a 2023-as kongresszuson adja majd át utódjának.

A tisztségben eltöltött időszak alatt elsősorban a kapcsolatépítés, az együttműködések gyarapítása volt a feladatuk, mindeközben a régió szerepét is megerősítették a latin-amerikai ügyekben. Lénárt András a legfontosabb eredményként a szervezet és az EU-LAC Alapítvány között kialakult szoros kapcsolatot említette, ami – utóbbi a latin-amerikai és az európai uniós országokra való befolyása révén – nagy előrelépést jelent a FIEALC tagintézményei számára. 2020 végén az EU-LAC Alapítvány és az SZTE között is együttműködési megállapodás jött létre, de a két latin-amerikanista szervezet is közeledni kezdett egymáshoz.


3


A Tanszék mostani helyzete Lénárt András szerint az alapító, Anderle Ádám és akkori kollégáinak, valamint a következő generációk elhivatott munkájának köszönhető. Tudományos eredményeik, kiterjedt kapcsolatrendszereik, a többszáz fős konferenciák sikeres megszervezése és lebonyolítása az elmúlt évtizedekben az itt dolgozók nemzetközi elismertségét eredményezték:

- Talán ennek egyik következménye, hogy már természetesnek vehető, szóba jövünk olyan nagy horderejű eseményeknél, mint egy 400-500 fős FIEALC-kongresszus megszervezése, és utána az elnökséget is el tudjuk látni, vagy hogy már fel sem merül kétség azon a téren, hogy felelősséggel be tudjuk-e tölteni egy CEISAL méretű nemzetközi szervezet igazgatótanácsi tagságát. Velünk ez most egyszerre történt meg, és nagyjából másfél éven át párhuzamosan is zajlik majd. Várjuk, mi lesz a következő kihívás!


A Helsinkiben megrendezett CEISAL-konferenciáról készült fotókat készítette: Florencia Quesada.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.