A Magyar Nyelvészeti Tanszék hírei



A nyelvtörténeti kutatások újabb eredményei címmel a Magyar Nyelvészeti és a Finnugor Tanszék már 1998 óta rendez közösen konferenciát. Idén már a 11. rendezvényre került sor 2021. október 27-28-án a Kari Konferenciateremben. A jelenléti forma mellett konferencia a Zoom platformon is elérhető volt a azok számára is, akik nem tudtak Szegedre utazni. A nyitóelőadást Forgács Tamás, a Magyar Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanára tartotta Frazeológiai egységek visszaszorulásának és kiveszésének okairól címmel, a második napon a tanszék adjunktusa, Schirm Anita is előadást tartott Bezzeg az én időmben… – Adalékok a bezzeg szó történetéhez címmel. Az első napi előadások után kisebb ünnepség keretében a tanszék és a Nyelvtudományi Doktori Iskola nevében köszöntötték a 80. születésnapját ünneplő Büky László tanár urat, a tanszék és a doktori alprogram egykori vezetőjét is.

 

Forgács Tamás, a Magyar Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanára az MTA Középiskolai Alumni Programja keretében 2021. november 2-án Unalmas-e a nyelvtudomány? címmel előadást tartott egykori alma materében, a Kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban. A nagy érdeklődéssel kísért tudománynépszerűsítő előadás után a diákoknak módjuk nyílt kérdéseket feltenni a tudományos karrier lehetőségeiről is.


Forgács Tamás, a Magyar Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanára 2021. november 9-én részt vett az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke által szervezett 29. Egyetemi Nyelvészeti Napokon. A tanszék korábbi oktatójára, Papp Györgyre is emlékező nemzetközi online konferencia első előadójaként Tabuizálás mint a frazeológiai változás egyik forrása címmel tartotta meg plenáris előadását.


frazeologia

A Tinta Könyvkiadó Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozatának tagjaként megjelent Forgács Tamásnak, a Magyar Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanárának az MTA-doktora címért benyújtott és sikerrel megvédett disszertációja. A kötet címe: Történeti frazeológia. A történeti szólás- és közmondáskutatás kézikönyve. A terjedelmes monográfia azt a hiányt igyekszik pótolni, amely az állandósult szókapcsolatok kialakulásának és változási folyamatainak leírását illetően a történeti nyelvészetnek éppúgy adóssága, mint az eddig inkább csak a frazeológiai egységek leíró vagy kontrasztív vizsgálatára koncentráló frazeológiai kutatásoknak. A könyv kapcsán a kiadó vezetője egy interjút is készített Forgács Tamással a frazeológia témaköréről, ez itt olvasható: https://olvassbele.com/2021/06/05/forgacs-tamas-torteneti-frazeologia/



Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.