Fontos információ az Ebola vírusfertőzésről

Kedves Hallgatóink!

Bizonyára értesültek a médiából az Afrikában zajló Ebola-járványról. Az természetesen igaz, hogy az Egyetem hallgatóinak egy része fertőzött területről térhet vissza a tanévkezdésre. Azonban Európában eddig egyetlen Afrikából visszatérő utas esetében sem igazoltak Ebola-fertőzést, a vírus behurcolásának kockázata igen alacsony, emellett az általános higiénés viszonyok, jóval fejlettebb egészségügyi ellátórendszer és az általános felkészültség gátat szabna a vírus terjedésének. Az érkező utasokat a reptereken is szűrik, tünetek esetén elkülönítik.


Az Ebola vírus - például a Hepatitis B vírushoz hasonlóan - csak vérrel és egyébtestnedvekkel (nyál, ondó stb.) terjed, lappangási ideje2-21 nap. A vírus nem terjed levegőben, hétköznapi kontaktus során és szúnyogok sem terjesztik a rendelkezésre álló adatok szerint. Kérjük azonban, biztonsági okokból azonnal szíveskedjenek orvoshoz fordulni, amennyiben a következő tüneteket észlelik és fertőzött területen jártak a tünetek jelentkezése előtti 21 napban, fertőzött vérrel vagy más testnedvvel érintkezhettek vagy onnan érkezettel szexuális kontaktusuk volt.

- hirtelen jelentkezőláz
- izomfájdalom, gyengeség
- fej-és torokfájás
- fogíny vagy egyéb vérzések


A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és az Általános Orvostudományi Kar részletes intézkedési tervet dolgozott ki Dr. Paller Judit országos tisztifőorvos asszony ajánlása alapján a betegség észlelése esetére.

 

Az egyetem által kijelölt egészségügyi szakember, akihez fordulhatnak a fenti tünetek megjelenése esetén:


Dr. Pál Krisztina
foglalkozás-egészségügyi orvos
Általános Orvostudományi Kar
Családorvosi Intézet és Rendelő
Tel.: 545-554

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.