Felhívás konferencián való részvételre

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy a Szegedi Tudományegyetem Általános Nyelvészeti Tanszéke a Pragmatika Centrum Országos Kutatóközponttal karöltve új konferenciasorozatot indít.

A konferenciasorozat címe és tartalma: Újdonságok a szemantikai és pragmatikai kutatásokban.


Ennek megfelelően olyan magyar nyelvű összefoglalókat várunk, amelyek szemantikai és pragmatikai témájú kutatások még nem publikált eredményeiről számolnak be, és nemzetközileg elfogadott módszereket fejlesztenek tovább és/vagy alkalmaznak újabb területeken. A beküldött összefoglalókat több hazai egyetem oktatóiból és kutatóiból álló szakmai bizottság tagjai bírálják el.

 

Az Újdonságok a szemantikai és pragmatikai kutatásokban c. konferenciasorozatunk első konferenciáját Károly Sándor professzor emlékének ajánljuk megemlékezve halálának 20. évfordulójáról.

 

A konferencia időpontja: 2014. április 11.

Helye: SZTE BTK Kari Konferenciaterem, Szeged, Egyetem u. 2.

 

A konferencia szervezői: Maleczki Márta, Németh T. Enikő és Szécsényi Tibor

 

A szakmai bizottság tagjai: Alberti Gábor (PTE), Andor József (PTE), Bibok Károly (SZTE), Csatár Péter (DE), Dér Csilla Ilona (KRE), Gyuris Beáta (MTA, NYTI), Ivaskó Lívia (SZTE), Kálmán László (MTA NYTI), Kiefer Ferenc (MTA NYTI), Nemesi Attila László (PPKE), Tátrai Szilárd (ELTE), Tolcsvai Nagy Gábor (ELTE) Tóth Enikő (DE), Varasdi Károly (Heinrich Heine Universität, Düsseldorf), Vecsey Zoltán (MTA-DE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport)

 

Az összefoglalókat a nyelveszet@hung.u-szeged.hu címre kérjük elküldeni csatolt fájlban, legfeljebb 3000 karakter terjedelemben (összesen, azaz szóközökkel és hivatkozásokkal együtt). Az összefoglalók ne tartalmazzák az előadók nevét, munkahelyét, ezeket az információkat az e-mailben kérjük külön feltüntetni.

Az összefoglalók beküldési határideje: 2014. január 26. Ennél később beküldött absztraktokat nem áll módunkban elfogadni. Az elfogadásról/elutasításról szóló értesítéseket március 2-ig küldjük ki.

 

A konferencia előadásai alapján beküldött tanulmányok szakmai bírálat után a Jelentés és nyelvhasználat címmel indítandó új elektronikus folyóiratunkban jelenhetnek meg.

 

 

SZTE BTK Általános Nyelvészeti Tanszék

Pragmatika Centrum Országos Kutatóközpont

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Idén, immáron huszonkettedik alkalommal, újra jelenléti formában szervezi meg karunk Hungarológia Központja a Nyári Egyetemet. A program keretében július 18-tól a világ különböző országaiból érkeznek a karra külföldi diákok, hogy a négyhetes itt-tartózkodásuk alatt közelebb kerülhessenek a magyar nyelvhez és kultúrához. Az idei év különlegessége, hogy a Nyári Egyetemmel párhuzamosan egy másik, hasonló célú program is elindul, július 26-án. A Manitobai Egyetemmel való új megállapodás alapján tíz kanadai diák tölt majd el három hetet Budapesten és Szegeden – a kulcsfogalom itt a köztéri emlékezet lesz.