Friss hírek

1 2 [3] 4 5 (6)> (6)>| 
2023. június 27.

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, becsülték és szerették, hogy Csapó Benő professzor, a hazai és nemzetközi neveléstudományi kutatás és tanárképzés egyik legkiemelkedőbb képviselője 70 éves korában, 2023. június 26-án elhunyt.

2023. június 16.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjasait köszöntötték 2023. június 13-án a Szegedi Tudományegyetemen. Idén 322 hallgató részesült elismerésben.

2023. június 16.

A pedagógusokat minden év júniusának első vasárnapján ünnepeljük, idén ez június 4-re esett. Az FDSZ BTK szervezésében június 7-én köszöntöttük oktatóinkat és a nem oktató dolgozókat az Auditorium Maximumban.

2023. június 15.

Idén is megmérettethették magukat azok, akik rendszeresen sportolnak, az SZTE Alma Mater Lépjük meg! kihívásán. A próbatétel célja az volt, hogy a résztvevők különböző mozgásformákkal kilométereket gyűjtsenek. A nyolc héten át zajló versenyben Smith Rita, karunk Dékáni Hivatalának munkatársa az első helyen végzett: 1703,64 letekert kilométerével ugyanis lekörözte a női kerékpározás kategóriájában induló többi versenyzőt. A kihívás kapcsán beszélgettünk vele.

2023. június 14.

Kimagasló tanulmányi, művészi vagy sport eredményéért Talent és Vállalati Ösztöndíjban részesült, illetve elismerő oklevelet vehetett át a Szegedi Tudományegyetem 156 hallgatója a Rektori Hivatal Dísztermében, közülük huszonheten karunk hallgatói voltak. A díjátadó ünnepségen a Szegedi Tehetséggondozó Tanács mintegy 8 millió forint összértékű támogatást adott át.

2023. június 12.

Középiskolásoknak szóló bulink a dél-alföldi régió legnagyobb érettségi utáni eseménye. Viszont nem csak a szórakozásé lesz a főszerep, hiszen jövő és karrierépítés céljából, izgalmas SZTE-s sikersztorikat is meghallgathatnak a diákok június 30-án, az IH Rendezvényközpontban.

2023. június 12.

Június első hétvégéjén két országos versmondó versenyt is rendeztek, és mindkét eseményen rangos díjakat kaptak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.

2023. június 12.

Több mint ötven éve oktat, hét éve professor emeritusként, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészeti- és Társadalomtudományi Karon, ahol nemcsak végignézte, de maga is tevőlegesen átélte az oktatás folyamatos átalakulását, fejlődését. Kutatóként hat könyve, közülük egy társszerzőkkel, nagyszámú hosszabb tanulmánya, valamint szerkesztett kötete jelent meg, többségében idegen nyelven, német és osztrák kiadóknál. Dr. Csúri Károlyt, az SZTE BTK Germán Filológiai Intézet Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének alapítóját és nyugalmazott tanárát, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát március 15-e alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesítették.

2023. június 08.

Az SZTE Finnugor Nyelvtudományi Tanszéke látta vendégül a hazai finnugrisztikai kutatóhelyek munkatársait és hallgatóit, június 2-3-án, a 35. Finnugor Szeminárium keretében. Az évente megrendezett konferencia 1989 óta létezik, csak a helyszínek cserélődnek évről évre kisebb-nagyobb rendszerességgel. Szeged utoljára 2017-ben adott otthont az eseménynek, összességében pedig immár a hatodik alkalommal.

2023. június 02.

Bálint Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem BTK magyar-dráma- és színházismeret szakos végzős hallgatója tavasszal elnyerte az OTDK Színháztudomány tagozatának első díját Az emberi test és a báb kapcsolata - variációk a bábra című tanulmányával (témavezetői Dr. Kérchy Vera egyetemi docens és Dr. Jászay Tamás egyetemi adjunktus, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék munkatársai voltak). A bábos érzelmei megjelennek-e a bábon? Megszabadulhat-e a báb a dróton rángatottság sztereotípiáitól? Bálint Zsófia válaszol.

2023. június 02.

A Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén készíti el évről-évre Impact Rankings elnevezésű rangsorát. Az idei, frissen megjelent rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 85. helyen végzett a „béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán. Emellett további nyolc kategóriában ért el Magyarországon vezető pozíciót, míg az összesített rangsorban a nemzetközi színtéren a mezőny jelentős bővülése mellett is megőrizte korábbi 401-600. helyezését.

2023. június 02.
2023. május 30.

Szegeden a 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok június 5 és 17. között szervezi meg a Somogyi-könyvtár. Június 8 és 11-e között a különféle intézményekben zajló programok mellett a Dugonics-téren felállított színpadon is számos előadás közül válogathatnak majd az érdeklődők. A beszélgetésekben a BTK oktatói és hallgatói is sokszor feltűnnek majd – hol a moderátor, hol pedig az interjúalany szerepében. A cikkben kiemeltük a karunkhoz kapcsolódó eseményeket, de a teljes programfüzetet is letöltheti.

2023. május 30.

Hogyan történt az új pénzek beváltása a 14. században? Hogyan kapott „mentelmi jogot” Doncs mester I. Károly királytól? Miért a nemzetségi származásra utal, de a kiválóságot jelenti a "nemes" szavunk? Hogyan alakult ki a pápai adók "átutalása"? Beszámolunk a konferencia plenáris előadásairól, és elmondjuk, milyennek látták a PhD-előadásokat azok, akik Kristó Gyula professzor szegedi középkorász konferenciáin kezdték a szakmát.

2023. május 25.

Hagyományteremtő céllal rendeztük meg idén először a Kari Tudományos Napokat, május 10 és 12. között, a BTK Kari Konferenciatermében. A három nap során nemrég kinevezett professzoraink székfoglaló előadásait hallgathattuk meg, az Új Nemzeti Kiválósági Program idei ösztöndíjasai mutatták be eredményeiket és az Országos Tudományos Diákköri Konferencián helyezést elért hallgatóinkat is köszöntöttük. A rendezvény hosszútávú célja, hogy teret biztosítson a kutatói pálya népszerűsítésének, a hallgatók és oktatók bemutatkozásának, a tudománynépszerűsítésnek.

2023. május 25.

A Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings 2023-as toplistáján eredményesen szerepel: a kétezres ranglistán világviszonylatban a 708. helyen áll, ami a hazai intézmények között dobogós helyezés. Az oktatói és kutatói kiválóságot mérő indikátor szerint pedig a legjobb magyar egyetem az SZTE.

2023. május 25.

Harmadik felvonása zárult le 2023 májusában a Radnóti-esteknek, amelynek rendszerint a 2021 őszén nyílt kávézónk, a Café Radnóti ad otthont. Most tavasszal ismét négy alkalommal vettük birtokba a kávézót: ezúttal a történelmet jártuk körül. A történelem négy arca alcímmel futó rendezvénysorozat iránt nagy volt az érdeklődés - ezt izgalmas vendégeinkkel és a magukkal hozott témákkal a jövőben is igyekszünk fenntartani. Merthogy ősszel bizony folytatjuk!

2023. május 16.

2023 júniusában Szegedre figyel a magyar nyelvű színháztudományos közösség: az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát három nap alatt két helyszínen, három plenáris előadással és közel negyven hazai és a határon túli magyarlakta területekről érkező előadóval rendezik meg.

2023. április 11.

A pályázat célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.

2022. november 14.

Az SZTE által meghirdetett Innovációs Díj „Leginnovatívabb kutatómunka a bölcsészettudományok és társadalomtudományok területén” című kategóriájának idei díjazottja dr. habil. Péter Róbert, karunk Angol-Amerikai Intézetének egyetemi docense, Az AVOBMAT (Analysis and Visualization of Bibliographic Metadata and Texts) többnyelvű kutatási eszköz című projekt vezetője lett. A nyertes pályázat egy olyan újszerű tartalomelemző eszközt takar, amely világszinten is egyedülálló. Az Innovációs Díjakat november 3-án, az Innovációs Napon adták át – az ott jelenlévők már hallhattak a projekt részleteiről, de az AVOBMAT-ot hamarosan karunkon is megismerhetik az érdeklődők.

2022. november 02.

Október hónap Alma Mater tagja, dr. Ilia Mihály

2022. október 27.

2022. október 27-én meghosszabbította két évtizedre visszanyúló, sikeres együttműködését a Szegedi Tudományegyetem és az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda. A megállapodás aláírására szakmai nap keretében került sor.

2022. október 26.

A Szegedi Tudományegyetem idén is a világ legjobb egyetemei között szerepel a Times Higher Education szakterületi rangsorain. A legfrissebb értékelések alapján a bölcsészet- és társadalomtudomány kategóriába is bekerült az SZTE, és továbbra is jó pozíciókat foglal el a pszichológia, az egészségtudományok, az élettudományok, az élettelen természettudományok és az informatikai tudományok területein.

2022. október 10.

A régi hagyománynak megfelelően a kari vezetőség idén is díszokleveleket adott át az 50, 60 és 65 éve végzett bölcsészkari hallgatóknak. Szeptember utolsó szombatján több, mint harminc volt diák, hozzátartozóik, a kar vezetősége és a Hallgatói Önkormányzat testületi tagjai töltötték meg az Auditorium Maximumot. A résztvevőket Prof. Dr. Gyenge Zoltán, a kar dékánja és Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötték, majd a díszdiplomák átadása után Balázs Dániel, a BTK HÖK alelnöke tolmácsolta a jelenlegi hallgatók gondolatait. Az ünnepség végén Baka Istvánné Ökrös Tünde foglalta össze a díszdiplomások élményeit.

2022. szeptember 26.

Az SZTE idén október 1-je és november 17-e között szervezi meg a 26. Őszi Kulturális Fesztivált, amelynek – a kari szervezésű Radnóti-estek és VI. Magyar Könyvkiadók Napján túl – karunk egységeinek számos programja is a része lesz. A több, mint egy hónapos rendezvénysorozat ideje alatt városszerte számtalan eseménnyel találkozhatnak az érdeklődők – ezek között minden korosztály talál majd neki megfelelőt és többnyire ingyenesen látogathatók lesznek. Az Őszi Kulturális Fesztivál ünnepélyes megnyitójára október 3-án, 18 órától, a Rektori Épület Átriumában kerül sor.

2022. szeptember 27.
2022. szeptember 26.

Már a múlt sem a régi – avagy mi újság a korai magyar történelem kutatásában? címmel rendez nyolc előadásból álló sorozatot a Bakonyi Géza Alapítvány és az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke.

2022. szeptember 19.

Sajtótörténeti konferenciát tartottak Szegeden “Történetek az irodalom médiatörténetéből” címmel kilenc egyetem, valamint az Országos Széchényi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum kutatói. Az eseményt a Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalmi Tanszéke szervezte. Prof. Dr. Szajbély Mihály irodalomtörténész, a bölcsészkar egykori dékánja nyitotta meg a rendezvényt szeptember 15-én.

2022. szeptember 14.

Karunk Magyar Irodalmi Tanszékének kutatócsoportja szeptember 15–17. között rendezi meg a Történetek az irodalom médiatörténetéből elnevezésű konferenciáját. A rendezvény alcíme, a „Mélyfúrások a magyar irodalmi sajtótörténetben ‒ lapok, szerzők, szerkesztők; szövegek és olvasóik” jól tükrözi a konferencián elhangzó előadások sokféleségét – huszonhét, az ország különböző egyetemeiről és kutatóintézeteiből érkező előadó mutatja majd be saját kapcsolódó kutatási területét és eredményeit. A program a SZAB Székház Dísztermében és a BTK Kari Konferenciatermében kap helyet, de online is követhetik majd az érdeklődők.

2022. június 01.

Interjúsorozat a tavaszi félévben kari elismerésben részesültekkel – 1. rész

2022. május 26.

Az SZTE BTK Kari Tanácsa legutóbbi, május 19-i ülésének témái a költségvetés, a hallgatói létszám növelése és ezzel párhuzamosan az új képzések kialakítása voltak. Az elhangzott beszámolók szerint az országos trenddel ellentétben, de az egyetem eredményeivel párhuzamosan az első helyes jelentkezők száma évek óta emelkedik, amit mások mellett a képzési kínálat bővítésével továbbra is ösztönözni szeretne a vezetés.

2022. május 24.

SZTE BTK

2022. május 26. 9:00

2022. május 19.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár többéves hagyománya, hogy értékes, régi gyűjteményéből a Szegedért Alapítvány díjazottjainak, a város díszpolgárainak és más prominens személyeknek örökbefogadásra ajánl fel köteteket. Most Prof. Dr. Szajbély Mihály, Szeged nemrégiben megválasztott díszpolgára is meghívást kapott a könyvtártól– az ünnepélyes könyv-örökbefogadás május 21-én, szombaton, 11 órától lesz a központi könyvtárban.

2022. május 18.

Karunk design- és művészetmenedzsment szakos hallgatói szervezik meg a Szegeden egyedülálló Design- és művészetmenedzsment Fesztivált, idén első alkalommal. A május 21-i eseménynek karunk kávézója, a Café Radnóti ad otthont. 16 órától egy tervezővel folytatott beszélgetéssel, slam poetryvel, kiállítással és zenével várják az érdeklődőket. A belépés ingyenes, de a férőhelyek korlátozott száma miatt a szervezők javasolják az előzetes asztalfoglalást.

2022. május 12.

SZTE BTK Történeti Intézet

Modernkori Magyar Történeti Tanszék

Sipos József Konferencia

2022. május 13.

BTK Kari Konferenciaterem


2022. május 09.

Száztíz jelölt közül választotta ki az Akadémikusok Gyűlése az MTA rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. Május 3-án Németh T. Enikőt, a BTK Általános Nyelvészeti Tanszékének vezetőjét az MTA levelező tagjává választották, míg Prof. Dr. Kenesei Istvánt, a Nyelvtudományi Doktori Iskola alapítója rendes tagjává vált az Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának. A kiválasztott kutatókat az Akadémia 195. közgyűlése után hivatalosan is bemutatták.

2022. május 06.

A Magyar Tudományos Akadémia által Kiválónak Elismert Kutatóhely (röviden: MTA Kiváló Kutatóhely) elismerést adományozta az MTA karunk Neveléstudományi Intézetének. A pályázaton, amit tavaly hirdettek meg először, 10 és 250 fő közötti nagyságú kutatóintézetek és kutatással foglalkozó egyetemi egységek indulhattak. Az elismerést, ami 2022. május 4-től egészen 2027. június 30. napjáig érvényes, az intézet vezetője, Prof. Dr. Molnár Gyöngyvér május 4-én vette át Budapesten, az MTA Székház Dísztermében.

2022. május 03.
2022. április 29.

Karunk két oktatójának, Cristian Réka Mónika és Kérchy Anna főszerkesztői munkájából született meg a Pioneer Hungarian Women in Science and Education című kötet, amely az 1945 előtt született, a tudományos kutatás és oktatás területén jelentős eredményeket elért nők életútjának és pályaívének bemutatására vállalkozik. Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent könyvet a Magyar Tudományos Akadémia 195. rendes közgyűléséhez kapcsolódóan május 5-én, 14 órától mutatják be Budapesten, az MTA Székház Kistermében.

2022. április 25.

2022. április 28. 9:00

SZTE BTK, Kari Konferenciaterem

2022. április 25.

Dr. Baráth Katalin, az SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszékének egyetemi tanársegéde nyerte el idén a Zsoldos Péter-díjat, amellyel az év legjobb sci-fi és fantasy regényét tüntetik ki. Az írónő Afázia című regényével (Agave Könyvek) nemcsak a szakmai zsűrit győzte meg, de a közönség is az ő művét kedvelte a leginkább. Baráth Katalin az elismerést április 20-án, a magyar sci-fi és fantasy napján vehette át Budapesten, a Cinema MOM-ban.

2022. április 22.

Tavaly jelent meg az Akadémiai Kiadó Kézikönyvek-sorozatának legújabb tagja, a Pszichológia című tanulmánykötet. A többszáz oldalas könyvben, amelynek Pléh Csaba a főszerkesztője, mintegy harminc szerző gondolatai olvashatóak, mások mellett például a lélek biológiájáról - hogy mi is mozgat valójában minket, embereket, hogyan kapcsolódunk egymáshoz, kultúránkhoz. A kötetet, Debrecen után, de még Pécs és Budapest előtt, Szegeden is bemutatják, méghozzá május 5-én, 17 órától, a BTK kávézójában.

2022. április 04.

Kivonat az SZTE Oktatási Igazgatóság a Neptun hallgatói felületére felkerült hirdetményéből


A 2021/22. tanév II. (tavaszi) félévében a szakosodási jelentkezés április 4-én (hétfő) indul és április 10-én (vasárnap) záródik. Ebben az időszakban érhetőek el a felkínált, karokon belüli és karok közti szakirányok és specializációk. Szakosodást/specializációt választhat az a BTK-s hallgató, akinek a képzésében ez föl van ajánlva és még nem rendelkezik szakiránnyal/specializációval.

2022. március 25.

Fájdalommal tudatjuk, hogy Szkárosi Endre, költő, műfordító, performanszművész, irodalomtörténész, egyetemi tanár életének 70. évében elhunyt. A Szépírók Társaságának egykori elnöke, az Artpool Művészetkutató Központ alapítványi kuratóriumának elnöke, a Mészöly Miklós Egyesület ügyvezető alelnöke, az Artisjus vezetőségi tagja, számos irodalmi díjjal kitüntetett művész, irodalomszervező 1984-től 1996-ig volt karunk Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének oktatója. Emlékét szívünkben őrizzük.

2022. március 22.

Radnóti-estek néven futó beszélgetéssorozat indul karunk kávézójában. 2022 áprilisában és májusában négy beszélgetést hallgathatnak meg az érdeklődők, szerdánként, délután fél hattól, a Café Radnótiban. A belépés minden rendezvényre ingyenes.

2022. március 21.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának vezetősége idén, 2022-ben is ünnepélyes keretek között adja át a díszokleveleiket azon volt hallgatóinak, akik 50, 60, 65 vagy 70 éve szerezték meg diplomájukat a kar valamelyik szakján. A díszoklevél átvételére jelentkezni szükséges – ennek határideje 2022. május 31.

2022. március 21.
2022. március 21.

Nemzetközi online konferenciát szervez a Lundi Egyetem 2022. május 16-17-én, The EUGLOHRIA Seeding Conference For Joint Pandemics Research címen. A konferencia az EUGLOHRIA projekten belül az EUGLOH-partnerek – amelynek az SZTE is tagja – közötti tudományos együttműködést erősíti, jelen helyzetben a Covid-19 világjárvány kutatásainak összegyűjtésével. A konferenciára minden tudományterület kutatója jelentkezhet, az absztraktokat beküldeni 2022. március 31-ig lehet.

2022. március 02.
2022. március 01.
1 2 [3] 4 5 (6)> (6)>| 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_35

Tavasszal is meghirdette az SZTE NKI Kulturális Irodája a Hallgatói Művészeti Versenyét, amelyre több kategóriában jelentkezhettek a tehetséges hallgatók: az eredményhirdetésen kiderült, a meghirdetettek közül majdnem minden kategóriában értek el helyezést BTK-s hallgatók is, nem egy esetben első helyen végeztek.


Néhány nappal később az ugyancsak az SZTE NKI által szervezett „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” alkotói pályázat díjkiosztójára is sor került, ahol az egyik első díjat szintén egy BTK-s hallgató kapta meg, személyesen Karikó Katalintól.