Boritokep_5

Egymillió forintra emelkedett az SZTE Innovációs Díj összege

Új kategóriákkal bővült az SZTE Innovációs Díj felhívása: a korábbi évektől eltérően az oktatók és kutatók mellett valamennyi egyetemi dolgozó is pályázhat. A legjobbakat 1 millió forinttal jutalmazzák. Az újdonságokról Prof. Dr. Kónya Zoltánnal, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettesével beszélgettünk.

– A kutatói tevékenység elismerése, az innovatív ötletek előmozdítása és támogatása kiemelten fontos egyetemünkön, ezért is hirdetjük meg immáron nyolcadik alkalommal az SZTE Innovációs Díjat – mondta el Prof. Dr. Kónya Zoltán. A Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettesétől megtudtuk, idén két új kategóriával, hét csoportra bővült a pályázók köre.


Az egyetem dolgozói - akik elsősorban nem oktatói és kutatói munkát végeznek - bármilyen szervezeti innovációval pályázhatnak, amely az intézmény gazdasági folyamatainak fejlesztésére, gyorsítására, jobbá tételére szolgál, vagy bármilyen olyan fejlesztéssel, amely az iparban hasznosítható. Így minden dolgozó motiválva érezheti magát, hogy a saját munkafolyamatát fejlessze.


kja___0878_innovaciosdij2023

Prof. Dr. Kónya Zoltán az Innovációs Díjak átadóünnepségén 2023-ban.


A pályázatban az egyetemi dolgozók számára új kategória az egészségügyi fejlesztések témája is, amelybe a klinikum munkájához kapcsolódó innovációkat várják. A hallgatói kategóriát kiterjesztették a TDK hallgatók mellett a teljes hallgatóságra. Újdonság, hogy saját ötlettel is pályázhatnak az egyetemisták, nem kell, hogy az egyetemi vezetésű TDK munka legyen. Ahogyan a korábbi években, idén is várják a pályázatokat az élő és élettelen természettudományok, a humán- vagy társadalomtudományok területéről is.

 

Megtudtuk, hogy a díjazás összege emelkedett:

 

  • a leginnovatívabb hallgatói ötletet 300.000 forinttal,
  • a legjobb PhD munkát 500.000 forinttal,
  • a munkavállalói ötleteket 1.000.000 forinttal jutalmazza az egyetem.

 

A pályázati dokumentáció könnyítéséhez új sablon készült, amely pontról pontra végig vezeti a pályázókat. Ehhez készült egy segédlet is, amely útmutatást nyújt, hogy egyes pontokhoz mit vár a bizottság.

 

Az elmúlt nyolc évben a Szegedi Tudományegyetemen több kutató és hallgató vehetett át Innovációs Díjat, akik az egyetemhez kötődő munkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból vagy az egyetem működési folyamataiban hasznosítható lehet. Ennek kapcsán Prof. Dr. Kónya Zoltán elmondta, hogy az SZTE szellemi alkotás portfóliója jelenleg 46 szabadalomból és használati mintából, 71 know-how-ból, 13 védjegyből és 4 tanúsító védjegyből áll. A szabadalmak között több korábbi Innovációs Díjas kutatás is szerepel, mint például Sápi András katalitikus téglája, vagy Dr. Kozma Gábor és Dr. Kukovecz Ákos polimer anyagok oldódási profiljának mérésére alkalmas szenzorrendszere.


Az Innovációs Díj 2024-es felhívása ide kattintva elérhető. A pályázatok benyújtásának határideje: 2024. július 1., hétfő.

 

 

A témáról és a korábbi díjazottakról írtuk:

https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-november/atadtak

https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-december/bemutatkoznak-2023-as-ev

https://u-szeged.hu/sztehirek/2024-februar/bemutatkoznak-szte-innovacios-dijas-kutatoi-interju-kozma-gaborral

https://u-szeged.hu/sztehirek/2024-februar/bemutatkoznak-szte-innovacios-dijas-kutatoi-jojart-boldizsar?objectParentFolderId=19355

https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-december/egy-problemara-adott?objectParentFolderId=52547

 



Forrás: SZTEinfo / IKIKKinfo

Borítókép: Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese két díjazottal, Dr. Szabados-Mészáros Rebekával és Dr. Szabados Mártonnal 2023 novemberében a díjátadó ünnepségen. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_6

A THE Impact Rankings elnevezésű fenntarthatósági rangsort az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok (SDG) mentén készíti el évről-évre a Times Higher Education. A 2024. június 12-én megjelent friss rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 43. helyen végzett a „Béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán. Emellett több más alkategóriában is nagyot lépett előre az SZTE, de javított az összesített rangsorban is: felkerült a 301-400. helyre, ezzel megosztott első helyen végzett Magyarországon.