SZTE BTK 2022. szeptember

2022. szeptember 27.
2022. szeptember 26.

Az SZTE idén október 1-je és november 17-e között szervezi meg a 26. Őszi Kulturális Fesztivált, amelynek – a kari szervezésű Radnóti-estek és VI. Magyar Könyvkiadók Napján túl – karunk egységeinek számos programja is a része lesz. A több, mint egy hónapos rendezvénysorozat ideje alatt városszerte számtalan eseménnyel találkozhatnak az érdeklődők – ezek között minden korosztály talál majd neki megfelelőt és többnyire ingyenesen látogathatók lesznek. Az Őszi Kulturális Fesztivál ünnepélyes megnyitójára október 3-án, 18 órától, a Rektori Épület Átriumában kerül sor.

2022. szeptember 26.

Már a múlt sem a régi – avagy mi újság a korai magyar történelem kutatásában? címmel rendez nyolc előadásból álló sorozatot a Bakonyi Géza Alapítvány és az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke.

2022. szeptember 26.

Az SZTE tanévnyitó ünnepségén gólyáink köszöntése mellett egyetemi kitüntetések kiosztására is sor került. Korábban az év fiatal oktatójával, Dr. Gellérfi Gergővel beszélgettünk, most Prof. Dr. Sándor Klárát, a Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát kérdeztük többek között szerteágazó kutatási területeiről, a tudománynépszerűsítésről és a sikerről.

2022. szeptember 19.

Az SZTE BTK Radnóti-estek elnevezésű rendezvénysorozata 2022 tavaszán indult: az akkori évad középpontjában – az egyetem centenáriumához is kapcsolódva – Szeged és az irodalom állt. Akkor Zalán Tiborral, Tverdota Györggyel, Solymosi Bálinttal és Szajbély Mihállyal találkozhattak az érdeklődők. A sokak által kedvelt Radnóti-estek ősszel ismét négy alkalommal jelentkezik - ezúttal viszont a legkülönbözőbb témák kerülnek majd terítékre. A hamisítatlan kávéházi hangulatot ebben az évben is a kar kávézója, a Café Radnóti garantálja.

2022. szeptember 14.

Karunk Magyar Irodalmi Tanszékének kutatócsoportja szeptember 15–17. között rendezi meg a Történetek az irodalom médiatörténetéből elnevezésű konferenciáját. A rendezvény alcíme, a „Mélyfúrások a magyar irodalmi sajtótörténetben ‒ lapok, szerzők, szerkesztők; szövegek és olvasóik” jól tükrözi a konferencián elhangzó előadások sokféleségét – huszonhét, az ország különböző egyetemeiről és kutatóintézeteiből érkező előadó mutatja majd be saját kapcsolódó kutatási területét és eredményeit. A program a SZAB Székház Dísztermében és a BTK Kari Konferenciatermében kap helyet, de online is követhetik majd az érdeklődők.

2022. szeptember 12.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az SZTE tanévnyitó ünnepségén a gólyák köszöntése mellett az egyetemi vezetés elismeréseket is kiosztott. Az eseményen karunk két oktatója is kitüntetésben részesült: míg Prof. Dr. Sándor Klára az Év Humán- és Társadalomtudományi Publikációja Díjat, addig Dr. Gellérfi Gergő az Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevelet vette át Prof. Dr. Rovó Lászlótól, az egyetem rektorától.

2022. szeptember 05.

Az SZTE Tanévnyitó Ünnepi Szenátusülésére, egyben az Országos Felsőoktatási Tanévnyitóra szeptember elsején, a TIK Kongresszusi termében került sor. Az eseményen az elsőéves hallgatókat köszöntötték, de díjakat is adományoztak, többek között karunk oktatóinak is. Prof. Dr. Sándor Klára az Év Humán- és Társadalomtudományi Publikációja Díjat, míg Dr. Gellérfi Gergő az Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevelet vette át az egyetemi ünnepségen.