borito

’80-as évek szegedi bölcsészkara, ínségkonyha-tippek, kötetbemutató és a nők története – Ilyen lesz a Radnóti-estek őszi évada

Az SZTE BTK Radnóti-estek elnevezésű rendezvénysorozata 2022 tavaszán indult: az akkori évad középpontjában – az egyetem centenáriumához is kapcsolódva – Szeged és az irodalom állt. Akkor Zalán Tiborral, Tverdota Györggyel, Solymosi Bálinttal és Szajbély Mihállyal találkozhattak az érdeklődők. A sokak által kedvelt Radnóti-estek ősszel ismét négy alkalommal jelentkezik - ezúttal viszont a legkülönbözőbb témák kerülnek majd terítékre. A hamisítatlan kávéházi hangulatot ebben az évben is a kar kávézója, a Café Radnóti garantálja.

Program:


Szeptember 28. 18:00


Milyen volt a szegedi bölcsészkaron az 1980-as évek?


A nagy sikerű A besúgó című sorozatot nézve sok szegedi hallgató elgondolkodhatott (akár hitelesnek gondolta, amit lát, akár nem): és mi történt mindeközben a szegedi bölcsészkaron? Ennek a kérdésnek igyekeznek utánajárni meghívott vendégeink egy egészen különleges estén. Kokas Károly kérdezi Balázs Mihályt, Gyenge Zoltánt, Hévízi Ottót és Szajbély Mihályt, akik oktatóként vagy hallgatóként tanúi voltak ennek az izgalmas időszaknak.


1


Október 26. 17:30


Szilágyi Zsófia beszélget Saly Noémivel


Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész, rádió- és tévéműsorok gyakori és népszerű szereplője, a Nagy Budapest Törzsasztal egyik alapítója. Ahogy egy újságíró mondta róla: „kávéházológus”. Saly Noémi többtucat önálló kötet és tanulmány szerzője, nemkülönben karunk volt oktatója, aki most egy este erejéig visszatér a szegedi bölcsészkar falai közé. A kora esti beszélgetés középpontjában az irodalmi kávéházak varázslatos történelme áll majd, de szó lesz Saly Noémi másik szeretettel művelt területéről, a gasztronómiáról is. Ez utóbbi nem véletlen: ő jegyzi a Semmiből is finomat! - Régi idők konyhája 2. és a Spájz című köteteket is, amelyekben a magyar konyha történetét tárgyalja, mindamellett, hogy tanácsokkal szolgál az átlagemberek étkezéseihez is, külön figyelmet fordítva az ínséges időszakokra.


2


November 9. 18:00


Egy emigráns vallomásai. Kettős kötetbemutató Györffy Miklóssal


Györffy Miklós irodalom- és filmtörténész, műfordító, az ELTE egyetemi oktatója idén két könyvet is publikált. Az egyik, német nyelvű tanulmányainak válogatott kötete a német, a magyar és az osztrák irodalomról az „Österreich-Studien Szeged” sorozatban jelent meg Annäherung an eine geistige Heimat címmel. A másikat, az Egy emigráns vallomásait a Kalligram Kiadó gondozta. Ez utóbbi regény, amely erősen gyökeredzik a magyar és német nyelvű nagyepikai hagyományokban. A kettős kötetbemutató középpontjában Györffy Miklós rendkívül gazdag és széleskörű életművének, alkotói és oktatói tevékenységének szellemi bejárása áll. A szerzővel Bombitz Attila, a SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék vezetője beszélget. A program a budapesti Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jött létre.


3


November 23. 18:00


Baráth Katalin beszélget Gyáni Gábor történésszel, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjával


Gyáni Gábor történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a társadalomtörténet és mentalitástörténet magyarországi meghonosításának úttörője. 2021-ben megjelent könyvében, A nő élete - történelmi perspektívában, a női nem 19–20. századi történetét tárgyalja úgy, hogy az rendhagyó módon nem az egyestés ismeretterjesztő kötetek sokaságát gyarapítja, hanem éles elméleti megalapozottsággal mutatja be a családtól lassacskán függetlenedő, tanuló és dolgozó nőt, aki mindeközben már saját identitása kialakításán is munkálkodni igyekszik.

A belépés minden rendezvényre díjtalan!

A programok a kar Facebook-oldalán is megtalálhatók: https://www.facebook.com/szegedbtk

Fotók: Sóti Gellért

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)