Friss hírek

[1] 2 3 (4)> (6)>| 
2024. március 14.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 8395-en jelölték meg első helyen az SZTE-t. Az agrár, az orvos- és egészségügyi, a műszaki és pedagógusképzési területekre jelentkezők száma jelentősen emelkedett.

2024. március 11.

A legutóbbi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon több generáció is találkozhatott Baráth Katalin író-történésszel, hiszen az „Aki gróf úr akar lenni” történelmi romantikus regénye és az ifjúságot megcélzó „Gőzgépek és pomponlányok” című kötete is ekkor jelent meg. Eddig elsősorban krimik, történelmi regények és egy sci-fi írójaként ismertük, azonban most új műfajban próbálta ki magát. Hamarosan pedig a popkultúrára fókuszáló tanulmánykötetét is olvashatjuk, amely az IKIKK (Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja) támogatásával valósult meg.

2024. március 06.

Dr. Róna-Tas András akadémikus, Széchenyi-díjas nyelvész, orientalista kapta az MTA SZAB Pro Scientia Életműdíját a Szegedi Akadémiai Bizottság idei éves közgyűlésén. Az eseményen Dr. Hudecz Ferenc, az MTA alelnöke köszöntötte a tagságot, majd Dr. Tamás Gábor, az SZTE idegtudomány professzora tartott előadást az emberi agysejtek kutatásában elért világszínvonalú eredményeiről.

2024. március 06.

A háromnapos rendezvény 2024. május 23-24-25-én kerül megrendezésre 50 helyszínnel és több, mint 100 programmal Budapesten. A fesztiválra olyan önkéntesek jelentkezését várják, akik szívesen részt vennének egy izgalmas, nagyszabású művészeti programsorozat lebonyolításában. Jelentkezni április 29-ig lehet.

2024. március 04.

Az alábbiakban az SZTE BTK Filozófia Tanszék felhívását közöljük.


A SZTE BTK Filozófia Tanszékének gondozásában működő Művészettörténet BA specializáció, valamint Design- és művészetmenedzsment MA szakok nevében konferenciafelhívást intézünk karunk oktatóihoz.

2024. február 26.

Miért mesélünk egymásnak történeteket? Hogyan viszonyulunk a mesehagyományhoz? Miért és hogyan dolgozza fel különböző népek és régiók mesekincsét egy kortárs magyar (határon inneni és túli) író? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha ellátogat a Bolygó bogozó író-olvasó találkozóira.

2024. február 15.

2024 tavaszán, Szegeden, ismét elindul az Amigos a gyerekekért alapítvány csapata. Kik is az Amigók? Mi egy egyetemistákból álló jótékonysági szervezet vagyunk, célunk, hogy kórházi látogatások formájában játékkal, nyelvtanulással és kézműveskedéssel segítsük a beteg gyerekeket. Most te is csatlakozhatsz csapatunkhoz!

2024. február 14.

-- ENGLISH BELOW --


Készen állsz arra, hogy részese légy valami igazán rendkívüli dolognak? A GTK InterArt Fesztivál 2024 neked szól – az SZTE munkatársainak és hallgatóinak!
 

A GTK InterArt Fesztivál az SZTE Gazdaságtudományi Karának kezdeményezése, amely teret biztosít a hallgatók és a munkatársak számára, hogy megmutathassák tehetségüket és felhasználhassák a művészetet mint eszközt a kapcsolatteremtésre és a sokszínűség megünneplésére.


--


Are you ready to be part of something truly extraordinary? The GTK InterArt Festival 2024 is calling out to YOU - staff members and students!


GTK InterArt Festival is an initiative to provide a space for students and staff members to perform, showcase and utilize art as a tool to connect and celebrate the richness and diversity of creativity amongst all.

2024. február 13.

Az alábbiakban az SZTE Sansz Iroda felhívását közöljük.

2024. február 13.

Karunkon a záróvizsgák 2024. június 03–14. között lesznek, ezelőtt azonban még számos teendőd van végzős hallgatóként. Ebben a cikkben összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat, a határidőkkel együtt. Az összefoglaló a Tanulmányi Osztály által közzétett hivatalos tájékoztatóból készült, amely az alábbiakon felül egy "záróvizsga kisokost" is tartalmaz.

2024. február 12.

-- ENGLISH BELOW --

2024. február 08.
A Radnóti-estek ötödik féléve indul el 2024. február 21-én a kar kávézójában, a Café Radnótiban. Ezúttal ismét négy estet szervezünk, amelyeken változatos témákat feszegetünk meghívott vendégeinkkel, akiknek - egyúttal - izgalmas életútjukba is betekintést nyerhetünk.

A belépés minden alkalomra ingyenes! Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
2024. február 08.

Tavasszal is elindul a Bölcsész Szabadegyetem, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar programja, amelynek keretében a Szegeden és környékén élők akár órarendszerűen látogathatnak egyetemi előadásokat, ugyanúgy, mint az egyetemmel jogviszonyban álló hallgatók. A február 12-től május 18-ig tartó szemeszterben 28 kurzust nyitottak meg a bölcsészkar oktatói az érdeklődők előtt, az órákra jelentkezni február 25-e, vasárnapig lehet.

2024. február 06.

A TIK Kongresszusi termében vették át diplomájukat azok a hallgatók, akik a 2023/2024-es tanév őszi félévében fejezték be tanulmányaikat karunkon. Sikeres záróvizsgát ebben a félévben 129-en tettek, a február 2-i diplomaosztón 89-en vették kezükbe a tanulmányaikat lezáró dokumentumokat. A diplomaosztón az alap-, a mester-, az osztatlan képzésben és a szakirányú továbbképzésben résztvevőket is köszöntötte a megjelent Avatótanács, valamint kitüntetéseket, kinevezéseket is kiosztottak a kar oktatói között.

2024. február 05.

A Magyar Irodalmi Tanszék meghívóját közöljük.

2024. február 01.

Tegnap szegényebb lett egy nagy gondolkodóval a magyar szellemi élet, a hazai filozófia és italianisztika tudománya. Mindenekelőtt azonban kevesebbek lettünk egy kivételes baráttal, tanárral és kollégával, sokunk számára meghatározó szellemi vezetővel. Életének 81. évében elhunyt Kelemen János (1943-2024) filozófus és italianista, az ELTE Professor Emeritusa, az MTA rendes tagja, az SZTE Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének egykori vezetője.


Kelemen János búcsúztatása 2024. március 6-án, 13:30-kor lesz a Fiumei úti temető szóróparcellájánál (Budapest, VIII. Fiumei út 16.).

2024. január 29.

Habilitált és PhD doktori okleveleket adtak át a Szegedi Tudományegyetem ünnepi doktori ülésén. A 2024. január 26-i, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében tartott rendezvényen összesen 114, tudományos címet szerző fiatalt köszöntöttek.

2024. január 18.

A 2024 tavaszi félévére történő jelentkezés február 25-én lezárult!


A 2024-es év őszi félévével kapcsolatos információkért látogasson vissza honlapunkra augusztusban! Szeretettel várjuk!

2024. január 16.

Az SZTE BTK Kari Tanácstermében fogadta január 15-én Prof. Dr. Gyenge Zoltán dékán és Prof. Dr. Papp Sándor László, az Altajisztika Tanszék vezetője Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövetét, Ozaki Takeshi I. osztályú, Saito Takumi III. osztályú titkárt, valamint Nikolényi Gergelyt, a Japán Alapítvány budapesti irodájának programszervezőjét. A találkozó témája a BTK és a japán nagykövetség közötti, jövőbeni együttműködések voltak.

2024. január 16.

A JATE Bálint Sándor Néptáncegyüttesének 70 éves megalakulási évfordulóját ünnepelte a napokban a szegedi egyetem mintegy 50 régi hallgatója, a néptánccsoport egykori táncosai és zenészei. A JATE Klubban rendezett találkozó sodró emlékezéseiben a történetek a táncelőadásokat körülvevő közös élményekről és végső soron a szabadságról szóltak.

2024. január 16.

Átadták az Artisjus előadói és pedagógusi díjakat – elismerésekben összesen huszonkét személy részesült, köztük a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatói.

2024. január 11.

A szegedi bölcsészkar ismét nyílt napot tart az érdeklődő felvételizők számára 2024. január 27-én, 10:45-től kezdődően a kar főépületében.


A teljes programról és további tudnivalókról ide kattintva olvashatsz.


Ebben a cikkben pedig hozzuk is a miniórák listáját és január 12-én a regisztrációs linket! A jelentkezés január 24-én 20:00-kor zárul!

2024. január 11.

Ismét megnyitjuk kapuinkat mindazok előtt, akik a felvételi előtt állnak és érdeklődnek a szegedi bölcsészkar igen széles képzési kínálata iránt! A decemberi alkalom után 2024. január 27-én, szombaton, ismét nyílt napot tartunk a kar főépületében!

 

A nyílt nap részletes programját alább, a miniórákat pedig ide kattintva találod meg! A program más részeire nem, de a miniórákra regisztrálni szükséges! Jelentkezési határidő: 2024. január 24. 20:00.

2024. január 03.

Az SZTE BTK Francia Tanszéke ügyvivő szakértő pozícióba keres felsőfokú végzettséggel rendelkező, a francia nyelvet magabiztosan használni tudó, akár pályakezdő kollégát, teljes munkaidős foglalkoztatásra. A jelentkezési határidő: 2024. január 17. (szerda).

2024. január 03.

Idén lett húsz éves a SzemeSZTEr, az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének magazinműsora. A kezdetekkor még a Telin TV-n futó Tudományegyetem mellett jelentkezett a Városi Televízió Szeged műsorán ez az egyetemi magazin, amit a mai napig a tanszék mindenkori hallgatói szerkesztik, főszerkesztője pedig változatlanul Klucsik Edit, a tanszék mesteroktatója. A szegedi hallgatói életet bemutató műsor – bár támogatottsága és a sugárzási formája változott – ma ugyanúgy elérhető az ország legtöbb településén. A műsor múltjáról, jelenéről és jövőjéről a főszerkesztővel, Klucsik Edittel beszélgettünk.

2023. december 12.

Tandori 85 – Ugyanez elmondható bármiről? címmel nyílt irodalomtörténeti kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban Tandori Dezső (1938-2019) költő születése 85. évfordulóján. A kiállítás a Prima Primissima-, Kossuth- és József Attila-díjas, valamint a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett költő, író, műfordító 50 évvel ezelőtt, 1973-ban megjelent Egy talált tárgy megtisztítása című kultikussá vált kötetének világát mutatja be.

2023. december 07.

Robert Menasse osztrák esszé- és regényíró volt az SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének vendége, december 5-én. Bombitz Attila, a tanszék vezetője beszélgetett a szerzővel legújabb művei kapcsán Európáról, az Európai Unió paradox működéséről, a vágyott nemzetállamok feletti egységről és a nacionalizmus térhódításáról a teltházas esten. Az esemény a budapesti Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jött létre.

2023. december 07.

Do you feel talented in something? Would you like to show off your skills in front of an audience of hundreds?


As a performer at the next graduation ceremony of the Faculty of Humanities and Social Sciences, you can show your talent live and be part of the graduates' final celebration!


As part of the ceremony, the graduation experience is traditionally enriched by a performance alongside the welcoming speeches and the presentation of diplomas. We would like this experience to be offered to graduates by students, lecturers and staff associated with our Faculty.

2023. december 05.

A brit Quacquarelli Symonds (QS) december 5-én megjelent fenntarthatósági felsőoktatási rangsorában a Szegedi Tudományegyetem megosztott első helyen végzett Magyarországon. A világ intézményeit környezeti, társadalmi és irányítási szempontok szerint mérő listán az SZTE a kiváló hazai helyezése mellett nemzetközi téren is remekelt: 122. lett európai, és 259. világviszonylatban.

2023. november 30.

Korábban már megírtuk: a szegedi bölcsészkar ismét nyílt napot tart az érdeklődő felvételizők 2023. december 18-án, hétfőn, 9:30-tól a kar főépületében.


A teljes programról, igazoláskérésről, nyereményjátékról és további részletekről itt írtunk bővebben.


Ebben a cikkben pedig hozzuk is a miniórák listáját és a regisztrációs linket! A jelentkezés december 14-én 20:00-kor zárul!

2023. november 29.

Pioneer Hungarian Women in Science and Education II. címmel jelent meg huszonkét magyar kutatónőt bemutató tanulmánykötet az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság égisze alatt, az Akadémiai Kiadó gondozásában, a 2022-ben publikált, azonos című kötet folytatásaként, Cristian Réka Mónika és Kérchy Anna, az SZTE Angol-Amerikai Intézetének oktatói szerkesztésében. A könyvet a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában (Szeged 6720, Somogyi utca 7) mutatják be 2023. november 30-án 14 órakor a 110 előadóteremben.

2023. november 27.

Dr. Dunai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének adjunktusa 2023-ban Mestertanár Aranyérem kitüntetésben részesült. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács által megalapított díjat azoknak a tanároknak ítélik oda, akik mentorként legalább egy évtizede aktívan és eredményesen vesznek részt a tudományos diákköri munkában. Dunai Tamás oktatási és kutatási területe a média- és kultúratudomány, középpontjában pedig a képregénykutatás áll.


A díj kapcsán beszélgettünk vele.

2023. november 27.

Úgy érzi, tehetséges valamiben? Szívesen megmutatná képességeit több száz fős közönség előtt is?


Az SZTE BTK következő diplomaosztójának előadójaként most élőben is megmutathatja tehetségét, miközben részese lehet a bölcsészkar végzőseinek itt töltött utolsó pillanatainak!


Az ünnepségnek hagyományosan része, hogy a köszöntő beszédek és az oklevelek átadása mellett egy előadás is gazdagítja a végzősök diplomaosztós élményét. Szeretnénk, ha ezt az élményt a jövőben a BTK-hoz kötődő hallgatók, oktatók, dolgozók biztosítanák a diplomázóknak!

2023. november 22.

A Szegedi Tudományegyetem nyílt napját 2023. november 30-án tartja az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A nyílt nap képzési kiállításán a leendő hallgatók a karok képviselőinek tehetik fel kérdéseiket.


Az egyetem 12 kara több mint 550 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton.


Szeretnénk egyúttal a középiskolai vezetők, osztályfőnökök, pályaválasztási tanácsadók és minden érdeklődő szaktanár számára is lehetővé tenni az egyetemi képzésekre vonatkozó részletes információk beszerzését a nyílt napon.


A nap során a BTK külön programot is szervez az érdeklődőknek, amelyre a cikk alján jelentkezhetnek a felvételizők.

2023. november 21.

A Szegedi Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskolája minden évben meghirdeti a Nyelvészdoktoranduszok Országos Konferenciáját. A huszonhetedik LingDok konferenciára 2023. november 30-án és december 1-én kerül sor a BTK Kari Konferenciatermében.

2023. november 21.

Az SZTE BTK tudományos műhelye, az ANIMALIA Kutatóközpont következő eseménye az Állati jelképek: Irodalmi és művészettörténeti mozaikok című szimpózium, amely 2024. november 22-én 14 órától kerül megrendezésre az MTA SZAB Székház (Szeged 6720, Somogyi utca 7) 217 termében. A 2017-ben alakult Kutatóközpont interdiszciplináris perspektívából, a legkülönbözőbb kutatási területeken (eszmetörténet, irodalomtörténet, filológia, művészettörténet, állatszimbolika, zooszemiotika, néprajz és etnozoológia, etológia stb.) vizsgálja az állatok értelmezésének, szimbolikájának és általában a humanitas és animalitas sokrétű kapcsolatának és interpretációjának kulturális jelentőségét.

2023. november 17.

Az SZTE BTK-n idén is nyílt napot tartunk mindazoknak, akik a felvételi előtt állnak és érdeklődnek a szegedi bölcsészkar igen széles képzési kínálata iránt! A kar főépületében 2023. december 18-án, 9:30-tól kezdődően képzéseink és különböző egységeink saját standjainál tájékozódhatsz, de felvételi tájékoztatóval, épülettúrával és miniórákkal is várunk! A rendezvényre való belépés nem, de a miniórák látogatása regisztrációköteles!

2023. november 16.

Hogyan készült? A kiadóigazgató, a műfordító, a tudományos lektor és a grafikusművész válaszolt a kérdésekre, árult el műhelytitkokat Karikó Katalin: Áttörések – Életem és a tudomány című könyvéről beszélgetve. A Nobel-díjas kutató memoárkötetének rendhagyó szegedi bemutatóján jártunk.

2023. november 16.

A Tanítsunk Magyarországért! országos program keretében hét elektromos kisbusszal gazdagodott a Szegedi Tudományegyetem. A járművek a mentorálási munkát segítik és hozzájárulnak a mobilitás javításához is a régióban.

2023. november 14.

Az SZTE immár több mint húsz éve november 11-én ünnepli az Egyetem Napját. Ez a nap többszörös ünnep a Szegedi Tudományegyetemen: 1872. november 11-én kezdődött meg a tanítás az intézmény jogelődjének tekintett kolozsvári egyetemen, 1940. november 11-e a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitójának napja. E jeles napon a Szegedi Tudományegyetem a nagy elődökre emlékszik és emlékeztet, ápolja hagyományait és kitünteti a jelen olyan kiválóságait, akik hozzájárulnak az universitas jövőjének építéséhez. Az ünnepségen kitüntetésben részesült mások mellett prof. dr. Csíkos Csaba, dr. Vo Van De és prof. dr. Kérchy Anna.

2023. november 14.

A nagy sikerű, többszáz érdeklődővel bíró szolnoki nyílt nap után a bajai Bácskai Kultúrpalotában folytatja roadshowját a Szegedi Tudományegyetem. Az eseményen, 2023. november 18-án 10:00 és 14:00 óra között bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

2023. november 07.

Szeged adott otthont 2023. október 30-án a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet éves board meetingjének, amelyen az intézet vezetői mellett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (SISU) vezetői, képviselői vettek részt. A találkozóra a világjárvány lecsengése óta most került újra sor személyesen.

2023. november 07.

A Szegedi Tudományegyetem országos beiskolázási kampánya keretében széles képzési kínálatának bemutatása mellett a 2024-es felvételi változásokról is átfogó tájékoztatást kínál az érdeklődő középiskolásoknak, szüleiknek és tanáraiknak. A 47 állomásos, nagyszabású roadshow-n ismertetik Magyarország legjobb egyetemének képzésein felül a felvételi követelményeket és a pluszpontok megszerzésének lehetőségeit is.

2023. november 06.

Szeged adott otthont a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat megnyitójának, november 3-án, amelyen a köszöntő beszédek és tudományos előadások mellett elismerések átadására is sor került. Idén Eötvös József-koszorúval díjazták karunk professor emeritusát, Szajbély Mihályt is.

2023. október 27.

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is a világ legjobb egyetemei között szerepel a Times Higher Education szakterületi rangsorain. A legfrissebb értékelések alapján az SZTE idén első helyen végzett Magyarországon a neveléstudományi, pedagógus- és tanárképzési kiválósági listán. Emellett felkerült a gazdaságtudományok szakterületi rangsorra, miközben továbbra is jó pozíciókat foglal el a bölcsészettudományok és művészetek, az egészségtudományok, a pszichológia, az élettudományok, az élettelen természettudományok, valamint az informatikatudomány területein.

2023. október 20.
2023. október 19.

The Department of Classical Philology and Neo-Latin Studies (SZTE BTK) invites applications for participation in a joint summer school with School of Law and Social Sciences at Royal Holloway, University of London, in July 2024 for BA, MA, and Master of Education (OT) students of the Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Szeged. The two-week English-language summer school in philosophy and classics, held partly at Royal Holloway, University of London, and partly at SZTE BTK, is open to 10 students from both institutions.

2023. október 17.

Sorozatunkban a 94. Ünnepi Könyvhéten elhangzott előadások tudósításait adjuk közre, amelyeknek főszereplői egykori szegedi bölcsész hallgatók. A beszámolókat Újszászi Ilona, az SZTE Sajtó munkatársa készítette.


Megáll az idő, amikor beleolvasunk Kontra Ferenc: „A Fiú” című kötetébe. A jelenből hátra pillantva elénk tárul a 20. század. A helyét kereső fiú alakváltozataként ismerünk rá a szegedi József Attila Tudományegyetem egykori hallgatójára is… Kontra Ferenc „horvátországi magyar írót” – néhány évfolyamtársuk jelenlétében – Újszászi Ilona újságíró kérdezte a 94. Ünnepi Könyvhét kitüntetett egyetemi rendezvényén „A Fiú”-ról és a férfi útjáról.

2023. október 10.

Szegeden rendezték meg a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Összehasonlító Irodalomtudományi Tagozatának nemzetközi konferenciáját Neohelicon: Acta Comparationis Litteraum Universarum címmel augusztus 28–30. között. A Neohelicon folyóirat ötvenéves fennállásának tiszteletére rendezett tanácskozáson hetedik alkalommal adták át a Vajda György Mihály-díjat, amellyel a fiatal komparatisták eredményeit ismeri el a Társaság. A rangos elismerést, amelyet az AILC magyar tagozatának elnöke, Hajdu Péter professzor (Shenzhen University) adott át, az idei évben Asztalos Veronka Örsike (témavezető: Szajbély Mihály professor emeritus és T. Szabó Levente habilitált egyetemi docens, BBTE), az SZTE Irodalom és Kultúratudományi Doktori Iskolájának hallgatója vehette át.


Hallgatónkkal a díj kapcsán beszélgettünk.

2023. október 10.

Július elejéig pályázhattak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra, az egyik legnívósabb támogatási formára. Az SZTE hallgatói közül 98-an nyerték el az ösztöndíjat, közülük tizenhatan a BTK hallgatói. Az ösztöndíj, az elismerésen felül, 10 hónapra nyújt anyagi támogatást a kiváló teljesítmény fenntartására. Az okleveleket szeptember 27-én ünnepélyes keretek között adta át a kari vezetőség a díjazottaknak.

[1] 2 3 (4)> (6)>|