SZTE BTK 2022. november

2022. december 08.

A Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék fotóelmélet szemináriuma hallgatóinak fotóiból nyílt kiállítás a BTK-n. A tárlat 2022. december 9-től 2023. április 1-ig tekinthető meg, munkanapokon 7 és 21 óra között, a földszinti folyosógalérián.

2022. november 29.

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!

2022. november 28.

Az SZTE centenáriumának alkalmából a szegedi bölcsészkar hat meghatározó személyiségének nyomába eredtünk. Hogy miért is tettük ezt? Karunk két épületének termeit sorra véve arra jutottunk, hallgatóként és talán oktatóként sem tudunk túl sokat arról a személyről, akiről a termet, amelyben nap mint nap órákat töltünk el, annak idején elnevezték. Megkértük hát oktatóinkat arra, meséljenek nekünk híres tudósainkról, azokról, akik saját tudományterületükön nagy hatással voltak a kar, az adott intézet és tanszék alakulására. A személyekről filmek és plakátok is készültek – utóbbiak most már a termek ajtajait díszítik.

2022. november 21.

Közelebb hozni a tudományt a mindennapokhoz – ez az SZTE Szabadegyetem célja. A hosszú évek óta, nagy sikerrel futó előadássorozat, a 2022/23-as tanévben is sok-sok érdekes előadást kínált az érdeklődőknek, ilyen volt többek között Prof. Dr. Pavlovits Tamás, az SZTE BTK Filozófia Tanszék vezetőjének Hol a filozófia helye a tudományok palettáján 2022-ben? című előadása is, amely kapcsán kérdeztük.

2022. november 17.

Idén is megnyitja kapuit az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a felvételizők előtt. December 12-én, 10 órától, a kar főépületében a különböző szakok kiállításával, felvételi tájékoztatóval, miniórákkal, épületbejárással és nyereményjátékkal várjuk mindazokat, akik belelesnének a szegedi bölcsészkar mindennapjaiba. A rendezvényre való belépés nem, de a miniórák látogatása regisztrációköteles!

2022. november 17.

Balogh Boglárka Mária, karunk altajisztika alapszakos és olasz minoros hallgatója is részt vett Lakiteleken a Keleti Nyitás műfordítói és országismereti táborban, ahol megismerkedett a mongol nyelvvel és kultúrával, találkozott a mongol nagykövettel és a világon egyedülálló módon belső-mongóliai szerzők verseit, novelláit, életrajzait fordította társaival. A táborban szerzett élményeiről kérdeztük.

2022. november 15.

A Szegedi Tudományegyetem nyílt napját 2022. november 24-én tartja az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A nyílt nap képzési kiállításán a karok képviselőinek teheted fel kérdéseidet, valamint a különböző tájékoztató előadásokon túl a karok saját programjain is részt vehetsz: 11 és 14 órától például bölcsészkari séta is indul majd. Az egyetemi után tarts velünk a kari nyílt napunkon is, december 12-én!

2022. november 14.

Az SZTE által meghirdetett Innovációs Díj „Leginnovatívabb kutatómunka a bölcsészettudományok és társadalomtudományok területén” című kategóriájának idei díjazottja dr. habil. Péter Róbert, karunk Angol-Amerikai Intézetének egyetemi docense, Az AVOBMAT (Analysis and Visualization of Bibliographic Metadata and Texts) többnyelvű kutatási eszköz című projekt vezetője lett. A nyertes pályázat egy olyan újszerű tartalomelemző eszközt takar, amely világszinten is egyedülálló. Az Innovációs Díjakat november 3-án, az Innovációs Napon adták át – az ott jelenlévők már hallhattak a projekt részleteiről, de az AVOBMAT-ot hamarosan karunkon is megismerhetik az érdeklődők.

2022. november 14.

Második alkalommal szervezik meg a Szegeden egyedülálló művészeti fesztivált a bölcsészkar design- és művészetmenedzsment szakos hallgatói. A Design-és Művészetmenedzsment Fesztivál idei témája a belsőépítészet, a látványtervezés és a díszlettervezés lesz. A program, amelyben kerekasztal-beszélgetés, kiállítás és koncert is helyet kap, november 16-án, este 20 órától kezdődik a Café Radnótiban. A belépés díjmentes, de a szervezők a hely kapacitása miatt javasolják az asztalfoglalást.

2022. november 12.

Az SZTE hallgatói idén július 4-ig pályázhattak a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra, amely az egyik legnívósabb, kifejezetten a felsőoktatásban tanulóknak kialakított támogatási rendszer hazánkban. A többezer hallgatót számláló egyetemen az ösztöndíjat idén 102 diák nyerte el, közülük tizenhatan a bölcsészkaron tanulnak. Az ösztöndíj, az elismerésen felül, 10 hónapra nyújt anyagi támogatást a kiváló teljesítmény fenntartására. Az ösztöndíjakat október 26-án, ünnepélyes keretek között adta át a kari vezetés a jelenlévőknek.