Szünetek a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem 2013/2014-es tanévének tervezett rendjével kapcsolatos hírek jelentek meg az utóbbi napokban több sajtóorgánumban.

– Érthetetlen számunkra, hogy mi okból vált időszerűvé ez a kérdés, miután az erre vonatkozó döntését az SZTE szenátusa 2013. március 25-én hozta meg – fogalmazott Szabó Gábor rektor. – A szenátus döntésének értelmében 2013. december 22-e és 2014. január 5-e között az intézményben üzemszünet lesz: az egyetemi épületekben – nem veszélyeztetve természetesen a betegellátást, és egyéb folyamatosan ellátandó funkciókat – a műszakilag megengedhető minimumra állítjuk az energiafelhasználást. Hasonló intézkedéssel mintegy 150 millió forintot sikerült megtakarítani a 2012/2013-as tanévben. A szenátusi döntés figyelembe vette, hogy hallgatóink számára az Nftv., illetve az SZTE Tanulmányi és Vizsgaszabályzata által előírt 14 hét szorgalmi időszak, 6 hét vizsgaidőszak, valamint egy utóvizsga hét maradéktalanul rendelkezésre álljon. Ennek következtében központilag elrendelt őszi és tavaszi szünetet nem tervezünk. A döntés előkészítésekor természetesen egyeztettünk az SZTE Hallgatói Önkormányzattal, illetve az érdekképviseletekkel, amit az is igazol, hogy a szenátus az előterjesztést 100 százalékos szavazati aránnyal támogatta – emlékeztetett Szabó Gábor rektor.

Az energiatakarékosság minden évszakban fontos szempont, ezért a szegedi egyetem épületeinek nagy része – köztük a Rektori Hivatalnak is otthont adó épület – idén nyáron augusztus 5-20. között zárva tart. E nyári szabadság az oktatásban dolgozók teljes körét érinti, az intézkedés nem vonatkozik az egyetemi intézmények közül például a klinikai központban vagy a kollégiumokban foglalkoztatottakra. Energiaköltségeit körülbelül 80-120 millió forinttal csökkentheti az SZTE a nyári szünetben.

 

SZTE Médiacentrum

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.