IMG_6972-001

Megnyitott az Egyetemi Tavasz –programdömping az SZTE-n

Egy hónap alatt 45 helyszínen közel 200 programra várják a szervezők a X. Egyetemi Tavasz résztvevőit. A fesztivált április 15-én az egyetemi fotópályázat eredményhirdetésével nyitották meg.

 

IMG_6947– A Szegedi Tudományegyetemen nemcsak szakemberképzés, hanem értelmiségiképzés is folyik. A művészet szeretete hozzátartozik az értelmiségi léthez, mint annak kihagyhatatlan tényezője. Nagyon örülök annak, ha a fiatalok tanulmányaik mellett művészettel is barátkoznak. Akárcsak úgy, mint a Tavasz résztvevői: kiállítóként vagy a programok látogatójaként – fogalmazott Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a X. Egyetemi Tavasz hivatalos megnyitóján, ahol a hagyományoknak megfelelően kiosztották az Egyetemi Fotópályázat díjait is.

 

IMG_6978Idén 67 pályázó közel 350 pályamunkát nevezett a megmérettetésre. Láthatunk köztük természetfotókat, mint például Farkas Klaudiáét. Az ópusztaszeri lány egy Akhal Teke lovat örökített meg fotóján, amint a rotundát szemléli. De láthatunk a képek között épületfotókat és portrékat is. A szakmai zsűri tagjai Dobóczky Zsolt fotóművész, Vadász Sándor alkalmazott fotográfus (Az év természetfotósa 1998) és Kokas Károly, az SZTE Klebelsberg-könyvtár informatikai igazgatóhelyettese voltak. Természetfotó kategóriában M. Tóth Orsolya orvostanhallgató alkotását értékelték a legjobbnak. A második helyen Sasvári Annabella pszichológia szakos hallgató végzett, míg a harmadik Támadi Tibor gyógyszerészhallgató lett. A fekete-fehér kategóriában Szalma Dóra informatikus könyvtáros szakos hallgató képét ítélték legjobbnak, a második Mészáros Máté amerikanisztika szakos hallgató, míg a harmadik Bozóky Felícia orvostanhallgató lett. A díjazottak rektori oklevelet és pénzjutalmat kaptak.

 

A következő hetekben 45 helyszínen közel 200 programra várják a szervezők az érdeklődőket. A rendezvények között a legkülönbözőbb érdeklődési körűek is megtalálják a számukra legérdekesebbet: tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató programok, kari napok, konferenciák is szerepelnek a repertoárban. A rendezvények közül a legtöbb ingyenesen látogatható – tudtuk meg Tajti Gabriellától, az SZTE Kulturális Iroda vezetőjétől.

 

A X. Egyetemi Tavasz részletes programja megtekinthető itt: http://www.u-szeged.hu/etavasz

 

Szöveg: Bobkó Anna

Fotó: Üllei Kovács László

egyetemi_tavasz
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Idén, immáron huszonkettedik alkalommal, újra jelenléti formában szervezi meg karunk Hungarológia Központja a Nyári Egyetemet. A program keretében július 18-tól a világ különböző országaiból érkeznek a karra külföldi diákok, hogy a négyhetes itt-tartózkodásuk alatt közelebb kerülhessenek a magyar nyelvhez és kultúrához. Az idei év különlegessége, hogy a Nyári Egyetemmel párhuzamosan egy másik, hasonló célú program is elindul, július 26-án. A Manitobai Egyetemmel való új megállapodás alapján tíz kanadai diák tölt majd el három hetet Budapesten és Szegeden – a kulcsfogalom itt a köztéri emlékezet lesz.