Háromnapos konferencia a társadalomtudományok népszerűsítéséért

Április 17-től 19-ig változatos témában tartanak előadásokat a Szent-Györgyi Agóra Informatóriumában, ahol ifjú kutatók és tapasztalt professzorok igyekeznek bebizonyítani: a társadalomtudományoknak igenis van gyakorlati hasznuk.

A Szegedi Tudományegyetem háromnapos workshopot rendez „Társadalomtudományok a társadalomért” címmel, melynek célja társadalomtudományok terén folytatott kutatások népszerűsítése, illetve a fiatal kutatók támogatása. A TÁMOP 4.2.2./B pályázatból megvalósult projekt sajtótájékoztatóján Vilmányi Rita, az esemény egyik főszervezője elmondta, a konferenciával rá kívánnak mutatni: a társadalomtudományoknak igenis van hatásuk a mindennapi életre. A rendezvény egy olyan program folytatása, amely azon hallgatókat igyekszik bátorítani, akik kutatói pályára készülnek. Ennek keretében támogatják a doktori iskolák és tehetséggondozók kutatását és munkáit. Ilyen lehetőség ez a konferencia is, amely lehetőséget biztosít, hogy az ifjú kutatók bemutathassák a projektjeiket.

 

A megnyitón Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem általános rektorhelyettese mondott beszédet, melyben kiemelte a kutatás-fejlesztés fontosságát. Rámutatott, hogy a fejlett gazdasággal rendelkező országokban az oktatás fejlesztése alapkövetelmény, és az ebből származó haszon statisztikailag mérhető. Emellett kitért rá, hogy a diplomások hallgatók igenis társadalmi haszonnal bírnak. Ezt követően bemutatkoztak az egyes doktori iskolák vezetői, és néhány gondolat erejéig mindegyikük bemutatta, hogy milyen specifikus haszna lehet egy diplomának vagy egy PhD-kutatásnak. Csendes Tibor az informatikusok magas elhelyezkedési számával érvelt, Csapó Benő úgy vélte, az oktatást érintő kutatások a legjobb módjai annak, hogy egy problémát megértsünk, és ezáltal megoldjuk. Kerek Ferenc a zene terén kiváló Kodály Zoltánt hozta fel példaként, aki emellett bölcsész is volt, valamint elárulta, sok tudós tehetséges zenésznek is számított. Balázs Mihály pedig kiemelte, ez a konferencia igazán jó alkalom rá, hogy az irodalom képviselje magát, és megmutassa az eredményeit.

 

Őszi Tamás

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.