A lelkiségekre fókuszál a vallási néprajzi konferencia

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Vallási Néprajzi Konferenciát, melynek idei témája a lelkiségek, lelkiségi mozgalmak Magyarországon és Kelet-Közép-Európában.

A tudományos tanácskozást október 10. és 12. között az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék szervezi a konferenciateremben. A nemzetközi konferenciát 1992-ben indítottak útjára, és azóta is minden páros évben megrendezik. Az eseménnyel a szakrális néprajzkutatás nagy klasszikusa, Bálint Sándor örökségét szeretné folytatni a tanszék, ezért kapta a szegedi vallási néprajzi jelzőt.

A „legszögedibb szögediként” is emlegetett egykori tanszékvezető munkássága nyomán kialakult Szegeden egy műhely, amelynek a ’80-as, ’90-es évek fordulójától kezdve Barna Gábor néprajzkutató a vezetője. A Bálint Sándor-i szellemi hagyaték ápolásában elkötelezett tanszék munkáját fiatal doktoranduszok és külföldön kutató professzorok egyaránt segítik.

 

A konferencia az évek során a vallási néprajzi kutatások egyik legfontosabb intézményévé nőtte ki magát, hiszen ilyen jellegű kutatások ugyan más intézményekben is folynak, de nem ennyire koncentráltan. Az idei alkalom megnyitóján, október 10-én 11 órakor írják alá a Johannes-Künzig-Institut für Ostdeutsche Volkskunde (Freiburg) és az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék nemzetközi együttműködési megállapodását. A szekciókban olyan témák kerülnek elő, mint például a lelkiségek a nyugati és a keleti kereszténységben, az ortodox hagyományok, a magyarországi németek vallási élete, vagy az új vallási mozgalmak.

A konferencia első napján az SZTE Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara és kórusa ad koncertet a Zsinagógában.

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.