Klímaszünet a szegedi egyetemen

Július közepén kezdődött, augusztus 20-ig tart a „klímaszünetet” a Szegedi Tudományegyetemen. Több egyetemi épület néhány héten át teljesen vagy részlegesen bezár. Így a nyári energiafogyasztási csúcsidőszakban 20-40 millió forint spórolhat az SZTE.

 

Idén először a Szegedi Tudományegyetem épületeinek többségében egy-öt héten át nyári szünetet tartanak. A cél: az egyetemi intézmények, egységek energiaszámláinak csökkentése, ugyanis idén tavasszal – az időjárás és a gázáremelés miatt – a tervezettnél többet költöttek a tervezettnél az épületek energiaellátására.

Bezárt öt hétre a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja. Az épületben dolgozó körülbelül 270 egyetemi munkatárs két héten át nem lép be a TIK-be, egyszerre távozott nyári szabadságra. Ebben az időszakban nem működtetik az épületgépészeti berendezéseket sem. Három további héten csökkentett üzemmódra kapcsolják például a klímát, mert munkához látnak ugyan a Klebelesberg Könyvtár, a HSZI szakemberei, de a TIK egésze augusztus 21-én 9 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Képzetbeli lakat kerül több egyetemi épületre is a hosszú, forró nyár július végi és augusztus eleji heteiben – tudtuk meg Majó Zoltántól. Az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója példaként említette, hogy néhány hétre zárva tart a Honvéd téri épület, így ebben az időszakban nem nyújt szolgáltatást például az Egyetemi Levéltár, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet. Hasonlóképpen bezár egy hétre augusztus elején a rektori hivatalnak otthont adó Dugonics téri épület, az ott dolgozók nyári pihenőre mennek, a következő héten pedig ügyeletet tartva „takaréklángon” működtetik az épületet. Két hétig zárva lesz – többek között – az egyetem bölcsész kari főépülete, az SZTE ETSZK újszegedi központja, a Zeneművészeti Kar, a Mérnöki Kar összes épülete, a gyakorló iskolák, az egyetemi óvoda. A főigazgató hangsúlyozta: a gyógyászati funkciókat ellátó ingatlanokban, vagyis például a klinikákon, továbbá a nyáron is hasznosított kollégiumokban a nyitva tartás nem változik.

– A kánikulában a klímaberendezések sok áramot fogyasztanak. Az épületek teljes vagy részbeni bezárásával azonban csökken például a vízhasználat, a szemétszállítás gyakorisága és díja is – indokolta a téli szénszünet mintájára idén először bevezetett „klímaszünet” hasznát a gazdasági főigazgató. Majó Zoltán emlékeztetett: a közel 300 egyetemi épületet érintő téli „szénszünettel” 30–34 millió forintot spórolt meg energiaköltségein a Szegedi Tudományegyetem, és további 5–6 milliót azon, hogy nem kellett igénybe vennie olyan szolgáltatásokat, mint például a takarítás. Ugyanakkor tavasszal – az időjárás és a gázáremelés miatt – az SZTE egységeinek zöme a tervezettnél többet költött energiaellátására. Ennek a többletnek a lefaragását reméli a nyári klímaszünettől a gazdasági főigazgató. Számításai szerint – a július végi és az augusztus eleji hetek hőmérsékletétől függően – 20-40 millió forinttal csökkenhet az SZTE nyári energiaszámlája.

SZTEpress

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.