5

Diploma-start Szegeden: mit, mennyiért, hogyan?

Szegeddel utolsó vidéki állomásához érkezett a Start a diplomáért – nyílt konzultációs, információs, felvételi napok című rendezvénysorozat, hogy a leendő hallgatókat tájékoztassa a továbbtanulás fontosabb változásairól. A Szegeden elhangzott tájékoztató előadásokat az egyetem honlapján bárki megtekintheti.

18– Most az a fontos, hogy nyugalom legyen még az utolsó napokban, hogy lehetőleg semmi, ne zavarja meg a diákok életre szóló döntését – hangsúlyozta Kis Norbert, felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár szegedi sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság, az Oktatási Hivatal, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. és a Diákhitel Központ Zrt. által szervezett roadshow a felsőoktatást érintő aktuális változásokat igyekezett megismertetni a felvételizőkkel. A helyettes államtitkár arról is beszélt, jól alakulnak a jelentkezések. Az új diákhitel bevezetésének egyik fő oka éppen az, hogy hosszútávon növelni tudják a diplomások kibocsátását. Ehhez járul hozzá az állami ösztöndíj és a részösztöndíj is, mely egyben a jelenlegi lemorzsolódási arány csökkentését próbálja egy felelősebb, motiváltabb hallgatói réteg felépítésével elérni. Kiss Norbert azt is elmondta, a január végén megszabott keretszámok elvileg felfelé nyitottak, azaz kormányzati döntéssel a maradék, betöltetlen állami ösztöndíjas helyek – melyekre elsősorban a mesterképzéses, illetve a részösztöndíjas helyek esetében számítanak – átcsoportosíthatóak lesznek alapképzésbe, illetve osztatlan képzésbe.

– Most valóban arra van szükség, hogy minden hiteles információ jusson el a leendő hallgatókhoz, ezért is örülök annak, hogy ez a roadshow megérkezett Szegedre is – hangsúlyozta a program „vendéglátójaként” Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora. Elmondta: az állami keretszámokban negatívan érintett szegedi egyetemi karok saját forrásból, illetve gazdasági partnerek segítségével ösztöndíjakat létesítenek. Az egyetem elhatározta, hogy lehetővé teszi önköltségi díjas hallgatói számára a költségtérítés részletekben történő fizetését. Azt is érdemes tudni, hogy azoknak a hallgatóknak, akik végzésük után állami szolgálatban helyezkednek el, az állam visszatéríti a képzés költségeit. Szabó Gábor a jogászképzésről szólva hangsúlyozta: a jogi kar komoly tényezőjévé válik az idegen nyelvű oktatásnak, amely már most is sikeres. Azt is tudni kell, hogy a karon a hallgatók többsége már eddig is költségtérítéses képzésben vett részt, tehát jelentős visszaesést nem várnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy a „vidéken megszűnik a jogászképzés”-hez hasonló címek szerencsétlen kommunikációs ízt adtak a keretszámok változásáról beszámoló cikkek némelyikének.

A közelmúltban napvilágot látott hírekre reagálva Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta, semmilyen olyan változtatás nincs a felvételi rendszeren, amellyel a jogszabályok által meghatározott egy-, illetve kétéves bejelentési kötelezettség követelményét megsértették volna. A felvételi előkészítése szakszerűen zajlik.

1A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese, Lovas Attila arról beszélt, hogy a Diákhitel 2. állami kamattámogatású hitel, kétszázalékos kamattal. Azok a hallgatók vehetik majd fel, akik állami részösztöndíjas vagy önköltséges képzésben iratkoznak be, a képzési költség fedezésére. A vezérigazgató-helyettes szerint nem megalapozott az a híresztelés, mely szerint ezt a hitelt nem lehet visszafizetni. Ügyfeleik harminc százaléka hat-hét év alatt visszafizette a korábbi diákhitelt. Bár az új konstrukció, a Diákhitel 2. esetében nagyobb lehet az összege, de az alacsonyabb kamat miatt 10-15 év alatt „bőségesen” törleszthető a hitel. Lovas Attila hangsúlyozta: reális alternatíva lehet az önköltséges képzés is például a szegedi jogászképzésben. Az egyetemi továbbtanulásnál ugyanis nemcsak a képzés költségét kell figyelembe venni, hanem a szállás és a megélhetési szükségletekkel is számolni kell, így pedig egy vidéki lakos esetében, aki közel lakik Szegedhez, érdemesebb lehet helyben az önköltséget kifizetni, mint a fővárosi állami ösztöndíjas helyet választani.

Az esemény felvételről történő megtekintése:

Szélessávú változat (méret: 320x240 sávszélesség: 300kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)


Start a diplomáért!- előzetes és program itt olvasható.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)