A legenda – film a szegedi diák-Hamletről

Az 1941-es, híressé vált szegedi diák-Hamlet előadásnak állít emléket „A LEGENDA” című film, melyet órára pontosan 70 évvel az egyetemisták Hamlet-előadása után, 2011. április 1-én 19.30-kor mutat be a Szín-Tér-Kép Alapítvány a szegedi Belvárosi Moziban. A filmbemutatóra a vetítés előtt jegyek vásárolhatók a mozi pénztárában.

A szegedi diák-Hamlet

 

1941. április 1-én a Városi Színházban a Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társasága bemutatta Shakespeare Hamletjét. Az egyesületet Szent-Györgyi Albert alapította, ő és Sík Sándor pártfogása mutatta az utat, és volt egy rendezőjük, bizonyos Horváth István, aki 19 éves korára már tökéletesen kiforrott egyéniség volt, ő addigra már sárospataki diákként angol nyelven megrendezte a Macbeth-et, a III. Richárdot és az Ember tragédiáját. A szegedi előadás revelációként hatott. A szakma, a közönség, a kritika az egekbe emelte, meghívták Kolozsvárra, a pesti nagy művészeti lapok oldalakon át dicsőítették rendezését, dramaturgiai bátorságát, korszerűségét. Tóth Kata vegyészhallgató volt a szerelme, a Hamlet-előadás Gertrudisa. Ám, itt következik a tragédia. Horváth anyja révén félzsidó volt, Tóth Kata nem. Az 1941-es fajvédelmi törvény értelmében, esetükben nem csak a tervezett házasság hiúsult meg, hanem a testi kapcsolat is börtönnel büntetendő lett. A sikeres bölcsész-rendező és a tehetséges vegyészhallgató nem látott más lehetőséget, öngyilkos lett. A szegedi Hamlet pedig legendává vált.

 

 

A LEGENDA

 

Rendező: Radó Gyula (Balázs Béla-díjas)

Szereplők: Ifj. Horváth István: Baronits Gábor

Tóth Kata: Gesler Lili

A többi szerepben: Kálloy Molnár Péter

Narrátor: Szabó Gabi, Pataki Ferenc, Székhelyi József

Vágó: Csepregi János

Operatőr: Sibalin György

Forgatókönyvíró-producer: Bubryák István

Gyártó: Szín-Tér-Kép Alapítvány

Bemutató médiapartner: DUNA TV ZRT

Készült: Az ORTT Műsorszolgáltatási Alap támogatásával

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_30

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 12-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.