francia_nagykovet_kiemelt_nagy

Szegedi egyetemistákkal beszélgetett a francia nagykövet

Szakmai terveikről, céljaikról kérdezte a szegedi egyetemistákat Éric Fournier. Franciaország magyarországi nagykövete október 27-én, az SZTE Frankofón Egyetemi Központban beszélgetett a hallgatókkal.

Az SZTE Frankofón Egyetemi Központ és az Állam- és Jogtudományi Kar külön tanévnyitóval ünnepelte október 27-én az immár második közös képzésének elindulását. Az eseményen Hajdú József dékán és Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete is köszöntötte a francia nyelvű Nemzetközi Tanulmányok mesterképzés hallgatóit.


A Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetében a francia nyelvű Nemzetközi tanulmányok mesterképzésnek immáron két szakiránya is működik: a Lille-i Politikatudományi Intézettel közös képzésként működő Európa-tanulmányok szakirány után elindult az alexandriai Senghor Egyetemmel közös képzésként az Európa-Afrika fejlődés szakirány is. Az afrikai francia nyelvű felsőoktatással foglalkozó Senghor Egyetemmel kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően Afrika számos országából, többek között Kamerunból, Gabonból, Elefántcsontpartiról is érkeznek hallgatók a karra, ami hozzájárul a kar nemzetközi kapcsolatainak és szerepének erősítéséhez.

 

Francia_nagykovet_latogatasa_2015._oktober_27
Szegedi egyetemistákkal beszélgetett a francia nagykövet - GALÉRIA


A dísztanévnyitó után a hivatalos program szerint Éric Fournier előadást tartott volna Frankofónia szerepéről, működéséről és céljairól, de ehelyett inkább beszélgetést kezdeményezett a hallgatósággal. Az egyetemisták szakmai terveire, céljaira volt kíváncsi. A kötetlen beszélgetés során szó esett Franciaország nemzetközi kapcsolatainak kérdéseiről, Szíriáról, az ukrán válságról, az EU-t érintő kihívásokról és a demokrácia kérdésköréről Afrikában.

 

A program illeszkedett a korábbi „Coup de coeur des ambassadeurs” (A nagykövetek szívügye) sorozatba, amelynek keretében több frankofón ország nagykövete tartott már előadást, beszélgetett a jelentős számú frankofón hallgatóval.

 

SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.