napelem_zold_egyetem_kiemelt_nagy

Az SZTE zöld egyetem: újabb 2040 napelem 18 épületen

A Szegedi Tudományegyetem 18 épületének a tetején összesen 2040 napelemet helyeznek el a 2015 februárjában induló Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen projekt részeként. Az SZTE bővülő napelem parkjával jelentős energiát termel.

„Az egyetemi óvoda nem fizet áramszámlát” – hallottuk Majó Zoltántól, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági vezetőjétől, mikor indokolta: milyen jelentős megtakarítást eredményez az alternatív villamos energia ellátás egyetemi fejlesztése.

 

 

Megújuló energia


„Az eddigi 10 napelemmodul 2 KW összteljesítményű” – magyarázta el Rovó István, az SZTE műszaki főigazgató-helyettese az Energia Szabadegyetem 2011 őszén tartott „Energiaberuházások az SZTE-n" című előadásában. 2012 végétől 24 épületen összesen 660 kW teljesítményű 2754 napelem működik. Ez 2014-ben 1 350 000 kWh termelést jelentett, ami ha teljes villamos energia egységárral számoljuk, akkor 2014-ben több mint 50 millió forint megtakarítást eredményezett.

 

A napelem-telepítés évekkel ezelőtti elindítása is jelzi: a Szegedi Tudományegyetem vezetése tudatosan és folyamatosan dolgozik azért, hogy zöld egyetemként is megállja a helyét a világ felsőoktatási intézményei között. A rendkívüli eredményhez hozzájárult, hogy az elmúlt időszakban megvalósult a „Napelemes energiatermelés a Szegedi Tudományegyetemen” projekt, valamint az is, hogy bővültek azok a fenntarthatósági törekvéseket támogató pályázati források, amelyek elnyerésében a szegedi egyetem igen sikeres.

 

 

Új pályázati siker


Fotovoltaikus rendszerek kialakítását valósítja meg a Szegedi Tudományegyetem abból a 297,71 millió forint támogatásból, amit a Széchenyi 2020, Környezet és Energia Operatív Program pályázatán nyert. Az uniós támogatásnak köszönhetően az SZTE továbbra is Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye marad, és vélhetően 2015-ben is sikerül megőriznie előkelő helyét a világ és Európa zöld egyetemeinek rangsorában.

 

 

MTV1 a zöld SZTE-ről


Az SZTE zöld egyetemi rangjáról az MTV1 hírcsatornán 2015. március 21-én (szombaton) 14 óra 40 perctől Majó Zoltán, az SZTE gazdasági vezetője beszél – a József Attila Tanulmányi és Informmációs központ tetejéről. Ide és további 17 egyetemi épületre – a 2015 februárjában induló Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen elnevezésű projekt eredményeként – összesen 2040 napelemet telepítenek.

 

Az újabb zöld sikerről szóló sajtóközlemény itt elérhető:

 

SZTEinfo

 

 

Korábban írtuk:


Miért az SZTE a „legzöldebb magyar egyetem” a világranglistán?

„Zöld egyetemek” világrangsora: 19. a Szegedi Tudományegyetem

Az SZTE a „legzöldebb” magyar és 35. a Zöld egyetemek toplistáján

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)