TIK_tanulok_kiemelt_nagy

QS toplista: újabb területeken is sikeres az SZTE

Hét tudományterületen is a világ legjobb egyetemei közé került az SZTE. A QS friss tematikus világrangsorán a szegedi eredmények kommentálására kértük az SZTE és a 4 érintett kar vezetőjét.

A világ legjobb 700 egyetemének a rangsorát több mint egy évtizede rendre elkészíti a Quacquarelli Symonds, ez a QS World University Rankings. A brit cég 2015. április 29-én ötödik alkalommal hozta nyilvánosságra a felsőoktatási intézmények tudományterületek szerinti toplistáját.

 

 

  Szegedi tendenciák


36 közül 7 tudományterületen került a legjobbak közé a Szegedi Tudományegyetem a QS friss listáján. Az előző évekhez képest finomított adattartalomra épülő listára az SZTE több tudományterületen is felkerült – tudtuk meg Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettestől. Álláspontja szerint a QS tudományterületi listája megmutatja az SZTE pillanatnyi helyét a nemzetközi szintéren.


Legutóbb 2014. február végén hozta nyilvánosságra a QS a tudományterületi listáját. Akkor a Szegedi Tudományegyetemről 13 tudományág került a szűk 700-as listába. A 2014-es listán az SZTE BTK modern filológia képzése a roppant előkelő 101-150. pozíciót foglalja el, ezzel az eddigi legjobb helyezését érte el a magyar egyetemek és főiskolákat tekintve. Ugyanezen képzés 2013-ban a 151-200. besorolásba került.


 

Az SZTE BTK erősségei


„Tarolt” az SZTE BTK a legújabb QS-listán. A Szegedi Tudományegyetem nyelvészeti képzése a 101-150. helyen végzett. Ugyanezen listára az ELTE és a Debreceni Egyetem a 151-200. helyen került fel. Az angol nyelv és irodalom terén a szegedi egyetem a 201-250., az ELTE pedig a 251-300. helyet szerezte meg. A modern nyelvi és irodalmi képzések listáján az SZTE BTK, továbbá az ELTE, a pécsi egyetem is a 201-250. lett.


„Nagyon örülök az eredményeknek, mert az értékelés komplex, szerepel benne – többek között – a munkáltatói és akadémiai oldal is. Mindez megerősíti, hogy minőségi az itteni bölcsészképzés, cáfolata azon döntéshozók véleményének, akik ’holdfénylapátolóknak’ is nevezték már a bölcsészeket – fogalmazott Szajbély Mihály. Az SZTE BTK dékánja szerint az idegen nyelvi képzések kiugróan jó szegedi színvonala mutatja, hogy az SZTE nemzetköziesítést célul tűző stratégiai irányvonalába jól illeszkedik a BTK, amely részt kíván venni ebben a projektben. A szegedi nyelvtudományi terület „aranyérmének” magyarázataként említette a doktori képzés hagyományát és magas színvonalát.

 

 

A gyógyszerészet az élen


A gyógyszerészeti képzések listájában a Szegedi Tudományegyetem – továbbá Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem is – a 151-200. helyezést érte el.


„A láthatóságunk növekedett a különböző adatbázisok nyilvánosságra hozatalával – magyarázta a korábbi évekkel szembeni kiugró eredményt Fülöp Ferenc akadémikus. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar volt dékánja, a doktori iskola vezetője úgy véli: a fakultáson évek óta kiemelkedően színvonalas a publikációs tevékenység. A doktori képzésbe bekapcsolódó hallgatók és oktatók komoly elvárásoknak felelnek meg, a doktori iskolában következetes munka folyik. – A középiskolák érdeklődését is felkelti egy ilyen előkelő toplistás eredmény. De a világrangsorba kerülés arra is rávilágít, hogy a tehetségek képzése kiváló színvonalú a szegedi gyógyszerésztudományi karon.”

 

 

Az SZTE TTIK két büszkesége


A biológiaképzések rangsorára a szegedi egyetem és az ELTE a 301-400. helyen került fel, míg a Debreceni Egyetem a 251-300. helyen szerepel. A kémia szakok listáján az SZTE, az ELTE és a DE is a 301-400. helyet szerezte meg, ugyanakkor a BME a 251-300. közötti csapatba került.


„A ranglistákon elfoglalt hely önmagában nem mutatja meg az erősségeket vagy gyengeségeket. A természettudományi és az informatikai képzések esetében hosszú évek óta az ELTE-vel versenyzünk a hazai ranglisták első vagy második dobogós helyéért. Megnyugtató, hogy a két kiemelt terület – a biológia és a kémia – mellett a többi természettudomány – a fizika, a földrajz-földtudomány, a környezettudomány – és a matematika, illetve az informatika is hasonló, 50 feletti pontszámot kapott a felmérésben. Ez azt jelenti, hogy kiléphetünk a nemzetközi oktatási színtérre, és így tovább erősíthetjük pozícióinkat minden területen” – összegzett Mucsi László, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánja.

 

 

Külföldi hallgatókat is vonz a toplista


Az orvostudományi képzések tematikus listájára mind a négy magyar egyetem felkerült. A Szegedi Tudományegyetem a 251-300. helyen szerepel, míg a 101-150. helyen a Semmelweis Egyetem végzett, a Debreceni Egyetem pedig a 151-200., a pécsi egyetem a 201-250. helyet vívta ki.


„A magyarországi négy orvosképző hely egyre nehezebb körülmények között végzi oktatási feladataikat, mégis állja a versenyt nemzetközi összehasonlításban is” – kommentálta az eredményeket Bari Ferenc. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja úgy véli: anyagi és humán erőforrást kell invesztálni a magyar felsőoktatásba, hogy megtarthassa eddigi színvonalát. Álláspontja szerint a hazai felsőoktatási intézmények helyett külföldi képzőhelyet választó hallgatók bizonyosan figyelik a nemzetközi toplistákat, az ottani tendenciák hatással vannak a továbbtanulást választó fiatalok döntéseire. Így várható, hogy a tudományterületek legújabb nemzetközi ranglistáján látható adatok vonzóbbá teszik Magyarországot, Szegedet a külföldi diákok szemében.

 

 

Több hazai egyetem is sikeres


A rangsorra a tavalyi 5 helyett 2015-ben 8 magyarországi felsőoktatási intézmény került föl. A listán az előző években is szereplő Szegedi Tudományegyetem mellett – az állami fönntartású intézmények közül – az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem; illetve – a nem állami költségvetésből támogatott – Közép-európai Egyetem együtt összesen 39 helyezést szerzett meg.


A világ legjobb egyetemei közül a Cambridge szerezte meg a legtöbb top 10-es helyezést a tematikus listában: 36-ból 31 rangsorban végzett az 1-10. helyen.

 

 

A QS titka


A brit Quacquarelli Symonds (QS) a 2015. április 29-én nyilvánosságra hozott listáján öt – társadalomtudományi, bölcsészettudományi, műszaki, orvos- és egészségtudományi, természettudományi – képzési terület 36 oktatási programját vizsgálta. „A rangsorok elkészítéséhez a munkáltatói és az akadémiai szféra értékelését, valamint a tudományos munkák idézettségét és számát használták fel” – olvasható az elemzés.


A QS World University Rankings by Subject listán az SZTE eredményeit mutató táblázat:


QS World University Rankings by Subject | Results | Methodology | Badges

University of Szeged

 

Subject

Score

2015 Rank

ARTS & HUMANITIES

Art & Design

39.5

>100

 


 

English Language & Literature

45.4

201-250

 


History

49.7

>200

 

 

Linguistics

59.6

101-150

 


Modern Languages

63.4

201-250

 


Computer Science & Information Systems

51.2

>400

 

 

Engineering - Chemical

42.0

>200

 

 

Engineering - Electrical & Electronic

32.7

>300

 

 

LIFE SCIENCES & MEDICINE

Agriculture & Forestry

55.1

>200

 

 

Biological Sciences

52.6

301-350

 


Medicine

59.2

251-300

 


Pharmacy & Pharmacology

60.4

151-200

 


NATURAL SCIENCES

Chemistry

58.9

301-350

 


Earth & Marine Sciences

56.3

>200

 

 

Environmental Sciences

55.9

>300

 

 

Materials Science

40.1

>200

 

 

Mathematics

51.7

>400

 

 

Physics & Astronomy

46.9

>400

 

 

Communication & Media Studies

34.9

>200

 

 

Education

51.8

>200

 

 

Law

36.5

>200

 

 

Statistics & Operational Research

34.5

>200

 

 

For a more detailed version of your fact file in PDF format please click here:
QS WUR by Subject FULL 2015 FACT FILE [University of Szeged]


© 2015 QS Intelligence Unit (a division of QS Intelligence Unit)

 

SZTEinfo – Ú. I.


Az SZTE korábbi QS-eredményeiről írtuk:

Sajtóközlemény - A „22. legjobb” az SZTE a legújabb nemzetközi felsőoktatási rangsorban

A brit toplistán az SZTE a legjobb 600 között, az SZTE BTK a 181.

Újabb nemzetközi ranglistán jeleskedett az SZTE

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.