Az SZTE díszdoktora: Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja

A Szegedi Tudományegyetem „tiszteletbeli doktora”, azaz Doctor Honoris Causa címet adományozott 2013. februárjában Angela Merkel számára. Németország szövetségi kancellárja 2015. február 2-án veszi át az elismerést az SZTE küldöttségétől.

A Szegedi Tudományegyetem rektora az intézmény három kara – az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, az Állam és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar – kezdeményezésére 2013. február 4-én terjesztette a Szenátus elé a javaslatot Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja díszdoktori címével kapcsolatosan. Angela Merkel „az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német-magyar történelmi, művelődési, tudományos és gazdasági kapcsolatok előmozdításáért, a példaértékű környezetvédelmi és családvédelmi politika kialakításáért, a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás – különösen pedig a felsőoktatás – kiemelt támogatásában végzett munkájáért” nyerte el az SZTE „Doctor Honoris Causa” kitüntető címet.

Az SZTE díszdoktorává avatás ceremóniája is része lesz Angela Merkel 2015. február 2-i magyarországi programjának. A jeles aktusnak a budapesti Andrássy Egyetem ad otthont, amelyet köszön a Szegedi Tudományegyetem. A két felsőoktatási intézmény hagyományosan jó kapcsolatának köszönhetően a díszdoktorrá avatási ceremónián az SZTE 20 fős delegációval képviselteti magát. Az SZTE-küldöttség tagja lesz a szegedi egyetem rektora: Szabó Gábor fizikus akadémikus, továbbá a rektorhelyettesek, a Doktori Bizottság elnöke, a javaslatot megfogalmazó három kar dékánja és mai vezetője, továbbá a Tisza-parti universitas hét kiváló, a tudományban is jeleskedő hallgatója.


SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.