Szilasiszeleszines

Mészöly-díjas Szilasi László, az SZTE docense

A Mészöly Miklós-díjat idén Szilasi László, a Szegedi Tudományegyetem docense, József Attila és Déry Tibor díjas író, irodalomkritikus, irodalomtörténésznek ítélték oda, a 2014-ben megjelent „szegedi ihletésű” A harmadik híd című regényéért. A szerzővel a 2. Slow hétvégén is találkozhatnak a szegediek.

Szilasi László író, irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet a névadó születésének 94. évfordulóján adtak át Szekszárdon. A Mészöly Miklós Egyesület az író A harmadik híd című, 2014-ben a Magvető Kiadónál megjelent regényéért ítélte oda az elismerést, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át a tolnai megyeszékhelyen, a Művészetek Házában rendezett emléknapon” – írja a libarius.hu.

A http://librarius.hu/2015/01/19/szilasi-laszlo-kapta-az-idei-meszoly-dijat/ arról tudósít, hogy a méltatásban elhangzott: „a regényen erőteljes Mészöly-hatás érezhető, az író imitáció, idézet nélkül a „szövegköziség légkörében” alkot. Laudációjában Mészöly Film és Megbocsátás című kisregényeit említette, mint amelyeknek megidézése tökéletesen egyedi Szilasinál. A mű szereplői jellemzése szerint „a halál, a születés és az üdvösség helyeit járták be”. Darvasi László – korábban Mészöly-díjjal elismert – író a műhöz írt ajánlójában “bátor, lesújtó, nyugtalanító, katartikus” könyvként jellemezte a regényt.”

 

Szilasi László A harmadik híd című regényéről Látogatóban a hajléktalanoknál címmel vallott a Szegedi Egyetem Magazin 2014 áprilisi számában: http://www.u-szeged.hu/sztemagazin/2014/3-szam-2014-aprilis?objectParentFolderId=23409 A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudomány i Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Régi Magyar Irodalmi Tanszékének egyetemi docense 2015, január 19-én vette át a Mészöly Miklós-díjat.

 

A díjat most 14. alkalommal ítélte oda a Mészöly Miklós irodalmi hagyatékát gondozó egyesület kortárs magyar írónak. 2005-től Márton László, Darvasi László, Macsovszky Péter, Cserna-Szabó András, posztumusz Baka István (1948-1995), Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Szkárosi Endre és Győrffy Ákos kapott meg, 2014-ben Borbély Szilárdot (1963-2014) díjazták.

 

Szilasi László 1964-ben született irodalomtörténész, kritikus, esszéista, író. 1989-től tíz éven át a Pompeji című irodalmi lap szerkesztője volt. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának docense, a régi magyar költészettörténet, 19. századi magyar regény, kortárs magyar próza a kutatási területe. 1994-től jelennek meg esszé- és tanulmánykötetei, a Szentek hárfája című regényével 2010-ben Rotary Irodalmi Díjat nyert, 2012-ben József Attila-díjat kapott” – zárul a libarius.hu híradása.

 

Író a kávéházban címmel Szeged 2. Slow hétvégéjének a vendége Szilasi László, aki 2015. január 24-én (szombaton) 18-20 óra között beszélget az olvasóval, dedikálja Mészöly-díjas regényét is a Belvárosi Mozi (Szeged, Vaszy Viktor tér 3.) kávéházában.

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)