Nyelv, ideológia és média – kétnapos konferencia az egyetemen

Jubilál a Nyelv, Ideológia, Média – interdiszciplináris genderkonferencia: idén tizedszer rendezik meg a tanácskozást, amelynek a Szegedi Tudományegyetem ad helyet.

A tanácskozás a feminista kutatás és oktatás távlatainak témaköreit feszegeti, górcső alá véve a hazai jellegzetességeket. A 10. Nyelv, Ideológia, Média: Interdiszciplináris gender konferenciát 2014. szeptember 19-én és 20-án rendezik meg az egyetem bölcsészkarának konferenciatermében. A rendezvény a kulturális reprezentációk, a nyelvhasználat, a különféle társadalmi gyakorlatok és az ideológia, illetve a hatalom viszonyát gender és szexualitás szempontjából vizsgálja.

A konferenciát – amelynek programja itt olvasható – a TNT, a Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoportja szervezi. A kulturális reprezentációk, a nyelvhasználat, a különféle társadalmi gyakorlatok és az ideológia, illetve a hatalom viszonyát gender és szexualitás szempontjából vizsgáló rendezvény számos, igen izgalmas előadást tartalmaz, amelyek absztraktjait már feltöltötték az esemény honlapjára.

Az előadások ebben az évben a feminista kutatás és oktatás távlatait vizsgálják az egyes tudományterületek sajátos nézőpontjából. A szervezők szándéka szerint a tíz év lehetővé teszi, hogy egyszerre legyen a konferencia a számvetés és kitekintés tere, egyben alkalom a lehetséges kutatási irányok és intézményesülési stratégiák átgondolására. E kettősség jegyében várják a különböző humán- és társadalomtudomány területéről érkező előadásokat.

A tudományos tanácskozáson több oktató is képviseli a szegedi universitast, Misits Éva például Szexualitások: tovább az inkluzivitás útján című előadásában a társadalmi nem és szexualitás terén a feminista kutatások eredményeit figyelembe véve, de azokat kibővítve irányítja rá a figyelmet bizonyos alternatív szexualitásokra – úgy mint a biszexualitás, demiszexualitás, aszexualitás stb. –, valamint ezek társadalmi megítélésére, illetve arra, hogy bizonyos metanarratívák, metadiszkurzusuk miképpen lehetetlenítik el, illetve teszik láthatatlanná ezeket a szexualitásokat és az azokkal azonosulókat.

Sándor Klára A cuncimókusság legitimitása című előadásában azt vizsgálja: hogyan használja a magyar média a gügyögést (például cici, popsi, pofi, poci) a női testről való beszédben, s egyben a nők beszédének részévé téve olyan esetekben, amikor egyébként a szégyenlősségnek a legkisebb jelét sem tapasztaljuk, azaz a mellnagyobbító műtétekről, alakformálásról, plasztikai sebészeti beavatkozásról szóló beszámolókban, s hogy ez a gügyögés a szexualitás nyílt megjelenítésének eufemizálásán túl e cselekvéseket hogyan legitimálja, s hogyan erősíti meg a nők infantilizálását.

Antoni Rita a Feministák Egyesületének szegedi fiókja címmel a magyar feminista megmozdulások fragmentált történetének összeillesztéséhez kíván hozzájárulni.

Hódosy Annamária Ökofeminizmus és filmértelmezés címmel mutatja be az ökofeminizmust, amely a tudományközötti teret igyekszik belakni.

Kérchy Anna két előadással is jelentkezik: a Lilita, a kishúgunk című prezentációban a kislány test ábrázolhatatlanságát járja körbe női szemmel. Másik előadásában (Melankólia, sizofrénia, nimfománia) Lars von Trier legutóbbi trilógiájának – az Antikrisztusnak (2009), a Melankóliának (2011) és a Nimfomániás 1-2-nek (2013) – női figuráit mint a dán rendező dekonstruktív (anti)esztétikájának allegorikus figuráit elemzi.

 

 SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.