Savaria Filmszemlén jártak a kommunikációs szakosok

Az SZTE BTK kommunikáció szakos hallgatói öt alkotással szerepeltek a rangos seregszemlén.

savaria
Balról-jobbra:Kozma Gábor, Béres Barbara, Rengei Tímea, Petrás Noémi Lilla,Sokolowaki András

2014. március elején első alkalommal adott otthont filmszemlének Szombathely. A Savaria Filmszemlén három kategóriában (filmetűd, dokumentumfilm, kisjátékfilm) mérettethették meg magukat a filmkészítők. Az SZTE BTK kommunikáció szakos hallgatói három filmmel (Ozsvár Andrea: Filmetűd, Béres Barbara: Tükör-kép, Rengei Tímea: Ari néni, akiben tűz ég a jégért) pályáztak, és kettő alkotást – Papp Melinda: Teljes gőzzel, Bogdán Pál: Az Öreg – pedig maguk a szervezők hívtak meg, mert korábban egy másik fesztiválon már sikerrel szerepeltek. A filmeket levetíti a Szombathelyi TV, valamint a két portréfilmet meghívták a Göcseji Filmfesztiválra is.

 

– Igazán izgalmas és eseménydús két napot töltöttünk Szombathelyen, a Savaria Filmszemle helyszínén Rengei Tímeával, akivel egyben független filmesként neveztünk dokumentumfilmünkkel a szemlére. Szombathely első alkalommal rendezte meg az eseményt, ahova a független filmeseken kívül bajnoki filmeket is meghívtak. Március 7-én és 8-án 49 filmet vetítettek a Savaria Moziban kisjátékfilm, filmetűd és dokumentumfilm kategóriában – számolt be az SZTE Médiacentrumnak Béres Barbara harmadéves kommunikáció BA-szakos hallgató.

 

Az első napot a moziban töltötték, és filmeket néztek, elemeztek, mindebből kiderült számukra, hogy a társadalmi konfliktusokat boncolgató filmek kerültek a középpontba, ez volt a zsűri koncepciója is. Az esti fogadás után megismerkedtek más versenyzőkkel, akikkel megoszthatták filmes tapasztalatainkat, s némi ízelítőt is kaptak Savaria városképéből és múltjából. Ezt Kozma Gábor újságírónak köszönhették a résztvevők, aki körbevezette őket a római kori városkában. Majd egy hangulatos kávézóban folytatták tovább a beszélgetést, ami főként forgatási élményekről, saját filmekről, munka- és pályázási lehetőségekről szólt.

 

savaria02Másnap a forgatókönyvírói workshop után a szakmai zsűri tagjaival beszélgettek. – Fontos volt számunkra az építő kritika és vélemény, ezért Halmy György, Dömötör Tamás és Erdélyi János rendezőket kérdeztünk, akik hasznos tanácsokkal láttak el bennünket. Kollarik Tamástól, az NMHH Médiatanácsának tagjától megtudhattuk, független filmesként milyen pályázati lehetőségeink lehetnek. Kiderült azonban számunkra, hogy sajnos ezen lehetőségekkel mi egyelőre nemigen tudunk élni. Mindemellett kikérhettük mások véleményét és javaslatát, mindenki barátságosan viszonyult hozzánk, és a hangulat is remek volt. A filmek magas színvonalúak voltak, viszont akadt olyan is, amelyik kevésbé nyerte el a tetszésünket, mivel számunkra fontos a jó téma mellett a kivitelezés is, azaz a színvonalas vágói, operatőri munka. Este átadták a filmszemle díjait, de senki sem távozott üres kézzel, hiszen rengeteg tapasztalatot, ismeretséget és élményeket szereztünk, valamint a szervezők gondoskodtak egy kis ajándékcsomagról is – mondta el Béres Barbara.

 

Hozzáfűzte, fontosak az ilyen jellegű szakmai filmszemlék, hiszen megismerhetik azokat az embereket, akik hozzájuk hasonló nézeteket vallanak, inspirációt adnak, feltöltik az embert, és ráébresztik arra, hogy nem egyedül akarja művészi hajlamát ily módon kifejezni, még akkor is, ha mindez rengeteg munkával, kitartással és „hajtépéssel” jár. Zárásként egy ott megismert kedves filmes szavaival idézte a hallgató: ,,Mondhatnánk, hogy a filmek hazudnak, hamisak, de inkább megfordítanám: ezek szólnak a legbensőbb igazságról. Az által, hogy megjelenítjük a művészetünkkel, lehet, hogy csak így tudjuk megélni.”

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)