Döntőjéhez érkezett az Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny

A Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéke 2014. március 22-én 11 órától rendezi meg a Horváth István Károly Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny döntőjét.

A Horváth István Károly Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny döntőjét 2004. március 22-én 11 órától rendezi a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéke. A versenyre 9.30-tól lehet regisztrálni, a vetélkedés helyszíne az SZTE BTK Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéke (Szeged, Egyetem u. 2. II. em. Auditorium Maximum).

 

A döntőben a versenyzőknek egy nyelvtani tesztet kell majd kitölteniük. A feladatlap kitöltésére mindkét kategóriában 70 perc áll a diákok rendelkezésére. Szótár nem használható. Az elkészült teszteket a helyszínen kijavítják, ez várhatóan két órát vesz igénybe, így eredményhirdetés, emléklapok, oklevelek, jutalomkönyvek kiosztása 14 órától várható. A döntősök névsora a verseny honlapján tekinthető meg.

 

A Horváth István Károly Latin Nyelvi és Kultúrtörténeti Verseny „őseredetijét” a makói József Attila Gimnázium latintanára, Gábor Andrásné hívta életre a 90-es évek közepén Latinitas viva néven. Az ő nyugalomba vonulásával gazdátlanul maradt versenysorozatot – felismerve a kezdeményezés fontosságát – az SZTE Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéke karolta fel.

 

A verseny 2003-as újraindítása óta mind földrajzi látómezejét, mind a résztvevők körét tekintve lendületes bővülést mutat – egészen a mai napig. Az eredetileg Csongrád megye hatosztályos gimnáziumai számára kitalált megméretttetésre 2004-től meghívást kaptak a négyosztályos gimnáziumok tanulói, éspedig Csongrád mellett Békés és Bács-Kiskun megye gimnáziumaiból is. 2006-ban a Jász-Nagykun-Szolnok, 2008-ban a Tolna és Baranya megyei gimnáziumok kerültek be a résztvevők közé. Az eredetileg tehát négy-öt gimnázium tanulóit megmozgató megyei versenyből az évek alatt hat dél-magyarországi megyére kiterjedő regionális viadal lett, melyen évente közel 30 gimnázium több mint 300 diákja mérte össze tudását. Sőt, a verseny egy szabadkai gimnázium bekapcsolódásával 2011-től immár az országhatárokat is átlépte. Most, a megmérettetés újraindításának tizedik évfordulóján a szervezők országos szintre terjesztették ki a résztvevők körét, miközben továbbra is szándékukban áll a határ menti magyar nyelvű gimnáziumok bevonásával „nemzetközi” jelleget adni a versenynek.

 

Az évek alatt a verseny, követve az egyetemi képzés és ezzel összefüggésben a hallgatóktól elvárt ismeretek változásait, több átalakuláson ment át, sőt neve is megváltozott: 2006-tól kezdve a szegedi egyetem egykori nagyhírű klasszika-filológus professzorának, Horváth István Károlynak nevét viseli. A cél azonban a sokszor változó viszonyok közepette mindig ugyanaz maradt: lehetőséget biztosítani a tehetséges diákok számára képességeik, tudásuk bizonyítására, a tanárok számára pedig a találkozásra, baráti eszme- és tapasztalatcserére.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.