Holokauszt-emlékkonferenciát rendeznek az SZTE-n

„A magyar holokauszt 70 év távlatából – a nagypolitikától a hétköznapokig” című nemzetközi tudományos konferenciának az SZTE Rektori Hivatal épületének díszterme ad otthont 2014. május 14-én és 15-án.

A Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Zsidó Hitközség és a Yad Vashem The International Institute for Holocaust Research közös szervezésében kerül sor 2014. május 14-én és 15-én arra a nagyszabású nemzetközi tudományos seregszemlére, mellyel a magyar holokauszt 70. évfordulójára emlékeznek. A rendezvény fővédnökei: Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere és Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete. Az eseményt a Szegedi Tudományegyetem, Szeged Megyei Jogú Város, a Mazsihisz, a Yad Vashem, Jeruzsálem mellett az SZTE Bölcsészettudományi Kar, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, Izrael Állam konzuli képviselete, valamint a DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szeged Nonprofit Társadalomkutató Egyesület támogatja.

 

A program május 14-én, szerdán 10 órakor kezdődik. Köszöntőt mond Szabó Gábor, az SZTE rektora, Botka László, Szeged polgármestere, majd Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövetének és Randolph L. Braham, a City University of New York professor emeritusának bevezető gondolatait hallgathatják meg az érdeklődők. Ezt követően plenáris előadást tart Michael Marrus (University of Toronto): Szembenézés a múlttal: egy holokauszttörténész elmélkedései, Dan Michman (Yad Vashem The International Institute for Holocaust Research): A holokauszt fogalmának meghatározásáról és Karsai László (Szegedi Tudományegyetem, BTK): A magyar holokauszt nemzetközi összehasonlításban címmel. A továbbiakban egészen május 15-én estig szakmai szekciókra bontva tartanak előadásokat neves hazai és külföldi szakemberek. A központi témák: Zsidóellenes törvények és végrehajtásuk; A zsidóellenes törvénykezés hatása; Zsidótörvények és katolikus püspökök; A Yad Vashem kutatások értékelése; A zsidótörvényektől a gettósításig; Gettósítás, deportálás; Koncentrációs táborok és Auschwitz; Szembenézés

a múlttal, holokausztoktatás. A konferenciához kapcsolódóan május 14-én 19 órakor a szegedi zsinagógában ad koncertet a Budapest Klezmer Band.

 

A konferencián való részvétel ingyenes, de a korlátozott férőhelyre tekintettel regisztrációhoz kötött. Regisztráció: a liliana.maros14@gmail.com e-mail címen.

A rendezvény nyelve magyar – angol; szinkrontolmácsolással. További részletek és információk: www.holokausztkonferencia-szeged.hu.

 

A részletes program ide kattintva tekinthető meg.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)