Filozófiai konferencia kezdődött az ezerarcú bizalomról

A bizalom áll a középpontjában a „Lábjegyzetek Platónhoz” elnevezésű szegedi konferencia-sorozat 13. részének, ahol a filozófusok két napon keresztül vitatják meg az erény különböző értelmezéseit.

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg Szegeden a hagyományszámba menő Lábjegyzetek Platónhoz című konferenciát, ahol évről évre az antik filozófia egyik erénye kerül terítékre. A konferencia-sorozat indulásakor, 2002-ben a szeretet volt a központi téma, és az eltelt évek alatt a filozófusok górcső alá vették többek között a barátság, a gyűlölet, a szabadság és a hazugság témakörét. 2014. május 15-16-án pedig a bizalom a fő téma.

Az esemény megnyitóján Csernus Sándor, az SZTE Bölcsészettudományi Kar dékánja méltatta az egyetem azon erőfeszítéseit, hogy a nemzetközi rangsorokban előkelő helyezést érjen el. Mint monda, ezt támasztja alá a konferenciák sorozata és különböző tudományos területeken – így a filozófiáén is – született megannyi kiadvány és publikáció is.

A konferencia-sorozat megnyitó előadását Tóth János, az SZTE Filozófia Tanszékének docense tartotta. – A bizalom egy igen sokrétű fogalom, amit bátran nevezhetünk ezerarcúnak – magyarázta Tóth János, kiemelve, hogy a fogalomban a hit és a remény különböző módon jelenik meg, és az emberi kapcsolatokra és az intézményekhez való viszonyulásra egyaránt használjuk. Az előadó a bizalom képletét a következőképpen vázolta fel: „A” bízik abban, hogy „B” „Y”-t fog cselekedni. – A bizalom mindig magában rejt valamilyen kockázatot, ezért lelkierőt igényel. Ám egyben ajándék is, hiszen megtiszteljük a másikat azzal, ha bizalomra érdemesnek tartjuk – idézte Nicolai Harmannt a beszédében Tóth János, kiegészítve annyival, hogy a bizalom hiánya a személy elszigetelődéséhez vezethet.

Az előadás második felében a bizalmat játékelméleti szempontból vizsgálta meg. Az olyan egyszerű példa, mint a pénzkölcsönzés meglepő eredményeket szülhet, ha racionális szempontokból nézik a bizalom és a csalás problémáját. Tóth János a bizalom lényegét úgy határozta meg, hogy a két fél az együttműködés révén kölcsönösen jól jár. – Bizalom nélkül is létezhet együttműködés, ám az mindig bürokratikus, kikényszerített – figyelmeztette a jelenlévőket az előadó, hozzátéve, hogy minél nagyobb a bizalom, a rendszer annál rugalmasabb és annál kevesebb kontroll kell.

A nap hátralévő részében is igen érdekes témák hangoztak el, melyben a bizalmat többek közt a jog, a biztonság, a politika és a tudomány összefüggéseiben tárgyalták. A nap végén pedig bemutatták az előző évi szimpóziumon elhangzottak alapján összeállított tanulmánykötetet – A hazugságról című könyvet.

Őszi Tamás

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.