konyvhet_kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem a 85. Ünnepi Könyvhét kiemelt partnere

85. alkalommal rendezik meg az ünnepi könyvhetet, 13. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat. A könyvhét vidéki nyitórendezvényének Szeged ad helyet. Az érdeklődőket 182 programmal várják számos helyszínen. Az idei esztendőben az SZTE a 85. Ünnepi Könyvhét kiemelt partnere – az egyetem oktatói, munkatársai majd félszáz programban vesznek részt.

unnepi_konyvhet5Szeged ad helyet a 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. a Gyermekkönyvnapok vidéki megnyitójának. Talán nem véletlen: ebben az esztendőben több mint 180 programmal várják az érdeklődőket – ez ötvennel több, mint egy évvel ezelőtt. A könyvhét programjait a Somogyi-könyvtár állította össze, számos szervezettel és intézménnyel együttműködve.

Ebben az esztendőben a Szegedi Tudományegyetem az ünnepi könyvhét kiemelt partnere lett, minden napra jut olyan program, amelyen az egyetem oktatóinak könyvét mutatják be, az egyetem munkatársai vesznek részt beszélgetőtársként egy-egy kötet bemutatásában, vagy egyetemi intézményen belül kalauzolják az érdeklődőket.

Andóczi Balogh Év a, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa a könyvhétről tartott 2014. június 5-i sajtótájékoztatón elmondta: a rendezvény hivatalos időpontja 2014. június 12–16., de a szegedi intézmények számos programmal kapcsolódnak a rendezvényhez 2014. június 5–20. között.

Az ünnepi könyvhét központja idén is a Dugonics tér, a rendezvény ünnepélyes megnyitója 2014. június 12-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődik. Köszöntőt mond Solymos László, Szeged város alpolgármestere és Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke. A könyvhetet megnyitja Végel László Kossuth-díjas regény- és drámaíró, esszéista. Ezt követően adják át a könyvkiadási támogatásokat és az Év Könyve díjat. A nyitórendezvényen közreműködnek az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatói, a Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelye és a Szeged Táncegyüttes Babszem Csoportja.

 

A rendezvény idei díszvendége Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező lesz, akinek a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Vadnai bébi című kötetét is bemutatják. A könyvhét majd kétszáz programjában lesz számos író-olvasó találkozó, könyvbemutató, dedikálás, interaktív gyerekprogramok, koncertek, irodalmi és tudománytörténeti séták, képregény-rajzolás – mindezek a könyv dicséretére és olvasására – mondta Andóczi Balogh Éva.


Konyvhet_sajtotaj_galeria
A Szegedi Tudományegyetem a 85. Ünnepi Könyvhét kiemelt partnere - GALÉRIA

 

A Belvárosi Mozi filmvetítésekkel kapcsolódik a programhoz – lesz szabadtéri vetítés is a Dugonics téren – fellépnek horvát, szerb és bolgár tánccsoportok, valamint az SZTE tehetségkutató program díjazottjai is. Andóczi Balogh Éva azt is hozzátette: Szegeden számos együttműködő partnere van az ünnepi könyvhétnek, ismereteket és tudást közvetítő partnerek itthonról és határon túlról. A Dugonics téren 32 stand várja majd az érdeklődőket különböző programokkal és kedvezményekkel. 2014. június 15-én az apák napját ünneplik, és lesznek tematikus napok is: 2014. június 15-én, vasárnap több program kapcsolódik a Nők, könyvek, irodalom témakörhöz, míg 2014. június 16-án, hétfőn Lét a periférián címmel több olyan szerző mutatkozik be, aki a társadalom margójára kiszorult emberekről írt könyvet. A Szegedi Tudományegyetem majd félszáz programban vesz részt, a felsőoktatási intézmény standján minden nap bemutatkoznak a szegedi egyetem égisze alatt működő kiadók.

 

A 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. a Gyermekkönyvnapok teljes programja a Somogyi-könyvtár honlapján található meg.

 

A Szegedi Egyetemi Kiadó és Médiacentrum munkatársai folyamatosan tudósítanak a könyvheti programokról. A beszámolók, tudósítások, interjúk megjelennek a Szegedi Tudományegyetem honlapján, az írásokat átveszi a Somogyi-Könyvtár honlapja, valamint a Tiszatáj online kiadása is.

 

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével, illetve szervezésében megvalósuló programok az ünnepi könyvhéten:

 

2014. június 11. (szerda) 19.00, Grand Café (Deák Ferenc u. 18.): Závada Pál: Természetes fény könyvbemutató. A Kossuth-díjas íróval Szilasi László író, irodalomtörténész beszélget a Magvető Kiadónál megjelent regényről. A monumentális regény 1937 és 47 közé helyezett fikciós terében korabeli levelek és fényképek megidézésével történnek az események, felmutatva a magyar és a közép-európai történelem jelenünkig érvényes, tisztázatlan kérdéseit.

 

2014. június 12. (csütörtök) 10.45 Dugonics tér: Térzene. Közreműködnek az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatói.

2014. június 12. (csütörtök) 12.30, SZTE Rektori Hivatal (Dugonics tér 13.): DélmagyArchív – sajtótájékoztató és bemutató. Hogyan és miért digitalizálja a 104 éves Délmagyarországot az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Somogyi-könyvtár? 1910-től 1945-ig tervezzük szolgáltatásba adni az első részt, ennek a szkennelése nagyjából el is készült, de még tartanak az utómunkálatok… A hatalmas, több évig tartó feldolgozást az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár és a Somogyi-könyvtár közösen végzi. Eddig nagyjából 100 ezer oldalt szkenneltek be, ennyivel le tudnák fedni az egész Dóm teret. Az internetes archívumban lehet majd keresni a teljes szövegben, a cikk címében, szerző és dátum szerint.

2014. június 12. (csütörtök) 16.00, Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Helytörténeti túra a Szegedi Egyetemi Kiadóval. A túra a Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK) sátrától indul és a Klebelsberg Könyvtárban ér véget. A Szegedi Egyetemi Kiadó készülő Tudástár kötetéből Hannus István vegyész professzor ad ízelítőt és választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy vajon mi a haszna az egyetemi lapok, és a Délmagyarország digitalizálásának?

2014. június 12. (csütörtök) 16.30, Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.), 1. emeleti folyóiratolvasó: Grecsó Krisztán Attila-díjas író Megyek utánad című könyvének bemutatója. Beszélgetőtárs: Szilasi László József Attila-díja, irodalomtörténész, kritikus.

2014. június 12. (csütörtök) 17.00, Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Bemutatkoznak az SZTE SZEK kiadói műhelyei és az SZTE Klebelsberg Könyvtár. Az SZTE és a könyvkiadás címmel Pál József irodalomtörténész professzorral, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével beszélget Újszászi Ilona.

2014. június 12. (csütörtök) 17.00 Dugonics tér A Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátránál Szörényi László irodalomtörténész, egyetemi tanár Már eleget éltünk? (Nap Kiadó) című kötetét dedikálja.

2014. június 12. (csütörtök) 18.00, Dugonics tér: Az Ünnepi Könyvhét vendége Grecsó Krisztián József Attila-díjas és AEGON művészeti díjas író. A szerzővel Megyek utánad (Magvető) című kötetéről Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész, kritikus beszélget.

2014. június 12. (csütörtök) 19.00, Dugonics tér: A Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK) által gondozott könyvsorozatot bemutatják a szerkesztők: Dux László professzor (SZTE ÁOK), Hannus István professzor (TTIK), Pál József professzor (BTK). Az SZTE Tudástár projekt célja, hogy a Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK) gondozásában olyan kiadványok és e-könyvek jelenjenek meg, álljanak rendelkezésre, amelyek a tudományos eredmények disszeminációját szolgálják, reprezentálják az SZTE kutatóinak a sokoldalúságát. Ezzel is megjelenítve az egyetemi és külső közvélemény előtt az integrációból fakadó előnyöket. Az SZTE Tudástár projekt az SZTE különböző karain, intézeteiben keletkezett tudásnak a hasznosítására alkalmas tudományos értekezések, monográfiák kiadását támogató alap, kiadvány támogatási rendszer. (u-szeged.hu)

 

2014. június 13. (péntek) 15.00, SZTE Klebelsberg Könyvtár (Ady tér 10.): Az érdeklődőket bevezetjük a projekt kulisszái mögé: megmutatjuk a raktárakban tárolt, több mint 100 éves folyóiratszámokat, az ország közgyűjteményeiben egyedülálló eszközeinket, melyekkel a digitalizálás folyt, illetve az elkészült keresőfelületet is. Az érdeklődők belelapozhatnak 100 éves lapszámokba, de ez alkalomból játékkal is készülünk az archívumban található cikkekkel és az azokból feltáruló régi szegedi eseményekkel kapcsolatban. A programon való részvétel ingyenes. Előzetes jelentkezés: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Szeged, Ady tér 10. tura@ek.szte.hu, 62-546-633, ill. SZTE-sátor.

2014. június 13. péntek, 16.00 , Dugonics tér: A Sanzon trió koncertje a Millenniumi Kávéház szervezésében.

2014. június 13. (péntek) 16.00, Dugonics tér (Szent-Györgyi Albert szobra): A Hannus István vegyészprofesszor által vezetett túra Szent-Györgyi Albert szobrától indul és a tudós egykori könyvtárszobájában zárul. A résztvevők megtudhatják, hogyan függ össze a Nobel-díj és az irodalom? A Szegedi Egyetemi Kiadó készülő Tudástár kötetéből Pál József irodalomtörténész professzor ad ízelítőt.

2014. június 13. (péntek) 17.00, Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Bemutatkoznak az SZTE SZEK kiadói műhelyei és az SZTE Klebelsberg Könyvtár.

2014. június 13. (péntek) 18.00, Dugonics tér: Sándor Klára: A székely írás nyomában, Horváth Márta: A művészet eredete. Márok Tamás, a szegedi Városi Televízió műsorvezetője a Typotex Kiadónál megjelent új kötetek szerzőivel beszélget.

2014. június 13. (péntek) 18.30, REÖK (Regionális Összművészeti Központ, Tisza Lajos krt. 56.): A népszerű, extravagáns költő-, írónő, publicista és énekesnővel Balog József újságíró, az SZTE oktatója beszélget A házikedvenc és a Kicsi Lili című kötetekről, életről, szerelemről, kultúrdémonságról. Az írónő a találkozó után, a helyszínen dedikál.

2014. június 13. (péntek) 18.45 Dugonics tér: Sándor Klára és Horváth Márta a Typotex Könyvkiadó sátránál dedikál. Kapcsolódó esemény: Bemutatkozik a Typotex Kiadó.

2014. június 13. (péntek) 20.30. Grand Café (Deák Ferenc u. 18.): Gyenge Zoltán Kép és mítosz című könyvében bemutatója. A kötet a Typotex Kiadó Képfilozófiák sorozatában jelent meg. A szerzővel Módos Ádám (SZTE Filozófia Tanszék) beszélget. Gyenge Zoltán filozófus, író, Kierkegaard és Schelling több művének fordítója, a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének tanszékvezető professzora. A szerző a helyszínen dedikál.

 

2014. június 14. (szombat) 10.15, Dugonics tér: Szegedi Írók Napja. Délelőtti beszélgetés szegedi írókkal és költőkkel. Vendégek: Bátyi Zoltán, Bene Zoltán, Czilczer Olga, Csúri Ákos, Lesi Zoltán. A beszélgetést vezeti: Veszelka Attila író. Közreműködnek a Baka Irodalmi Kör tagjai: Antal Anikó, Fabulya Andrea, Paulovics Tamás.

2014. június 14. (szombat) 17.00 Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Bemutatkoznak az SZTE SZEK kiadói műhelyei és az SZTE Klebelsberg Könyvtár.

2014. június 14. (szombat) 17.00 Grimm Könyvesbolt és Galéria Kávézó (Kölcsey utca 4.): Beszélgetés Voigt Vilmos folklorista és szemiotikussal – bemutatjuk a SZEK JGYFK Kiadó nyelvészeti kiadványait. Ajánló: Interjú a 70 éves Voigt Vilmos professzorral (Társadalomtudományi Szemle, 2010/2.).

2014. június 14. (szombat) 18.00 Dugonics tér: Benkő László: Viharlovasok. A kötet (Lazi Könyvkiadó) szerzőjével Lázár István beszélget.

2014. június 14. (szombat) 18.00 Grimm Könyvesbolt és Galéria Kávézó (Kölcsey utca 4.): Beszélgetés Pál Sándor Attilával. A 2013-ban megjelent Pontozó című kötet (Prae.hu, JAK-füzetek) szerzőjével Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész beszélget.

2014. június 14. (szombat) 19.00 Dugonics tér: Beszélgetés Sánta Gábor irodalomtörténésszel. Az SZTE JGYPK docensével Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész beszélget két nemrég megjelent kötetéről.

 

2014. június 15. (vasárnap) 17.00 Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Bemutatkoznak az SZTE SZEK kiadói műhelyei és az SZTE Klebelsberg Könyvtár.

2014. június 15. (vasárnap) 17.00 Dugonics tér: Nők, könyvek, irodalom… Az Ünnepi Könyvhét vendége Görög Ibolya. Beszélgetőtárs: Nádudvari Gabriella stíluskommunikációs mentor, SZTE JGYPK Görög Ibolya írónő, akkreditált előadó, aki jelenleg a GProtokoll Szaktanácsadó Bt. vezetője.

2014. június 15. (vasárnap) 18.30 Dugonics tér: Nők, könyvek, irodalom… Az Ünnepi Könyvhét vendége Katona Ildikó. A szegedi Könyvmolyképző Kiadó vezetőjével Nádudvari Gabriella stíluskommunikációs mentor (SZTE JGYPK) beszélget.

 

2014. június 16. (hétfő) 15.30, Városháza (Széchenyi tér 10–11.), Díszterem: Móra Ferenc Konferencia. Előadást tartanak: dr. Apró Ferenc helytörténész, Bencsik Orsolya író, műfordító, Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, dr. Kovács Krisztina egyetemi tanársegéd, Kovács-Krassói Anikó múzeumpedagógus, Rigó Béla író, költő, szerkesztő. Levezető elnök: Kiss Ernő népművelő. A konferencia keretében sor kerül az Egy város – egy könyv olvasásnépszerűsítő játék eredményhirdetésére is. A szerencsés szavazóknak Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója jutalomkönyveket ad át.

2014. június 16. (hétfő) 16.00, Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Érdekességek, különlegességek a Klebelsberg Könyvtárban. A látogatóknak megmutatjuk a legérdekesebb, legritkább és legkülönlegesebb könyveinket, miközben végigkalauzoljuk őket a Klebelsberg Könyvtár különleges gyűjteményein. A tudománytörténeti túra a Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK) sátortól indul, a programon való részvétel ingyenes. Előzetes jelentkezés: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Szeged, Ady tér 10. tura@ek.szte.hu, 62-546-633, ill. SZTE-sátor.

2014. június 16. (hétfő) 17.00 Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.), alagsori klub: P. Bodzsár Erzsébet: Pszichochip. „ A lélek kalandozása” – a szerzővel dr. László István egyetemi adjunktus beszélget.

2014. június 16. (hétfő) 17.00 Dugonics tér (a Szegedi Egyetemi Kiadó sátra): Bemutatkoznak az SZTE SZEK kiadói műhelyei és az SZTE Klebelsberg Könyvtár.

2014. június 16. (hétfő) 17.00 Dugonics tér: Oravecz Imre: Kaliforniai fürj. A Kossuth-díjas író, költő, műfordítóval Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus beszélget regényéről (Jelenkor).

2014. június 16. (hétfő) 17.30 Dugonics tér: Szilasi László: A harmadik híd. A József Attila-díjas író, irodalomtörténész, kritikussal Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus beszélget új regényéről.

2014. június 16. (hétfő) 18.00 Dugonics tér: A Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátránál Szilasi László dedikál.

2014. június 16. (hétfő) 20.00 Grand Café (Deák Ferenc u. 18.) Kortárs irodalmunk három írói univerzuma találkozik ezen az unikális esten, Barnás Ferenc, Oravecz Imre és Szilasi László beszélget. Moderátor: Módos Ádám (SZTE Filozófia Tanszék.

 

2014. június 17. (kedd) 19.00 Grand Café (Deák Ferenc utca 18.): „Ne számíts elragadtatásra!” A Tiszatáj folyóirat Avantground számának bemutatása Az „avantgarde” és az „underground” kizsigerelése kabai lóránt, Mikola Gyöngyi, Müllner András és Perovics Zoltán, illetve Orcsik Roland részvételével.

 

2014. június 20. (péntek) 17.30 Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.), 1. emeleti folyóiratolvasó: Olasz Sándor: Kalliopé útkeresései. A Nap Kiadó gondozásában megjelent kötetet Gróh Gáspár irodalomtörténész és Prof. Dr. Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese mutatja be. Bevezetőt mond Simai Mihály József Attila-díja költő, valamint a kiadó nevében Sebestyén Ilona. A kötetből részleteket olvas fel Beslin Anita.

2014. június 20. (péntek) 18.00 Gyálaréti Művelődési Centrum (Koszorú u. 35.): Máté-Tóth András: Parallax. Meditációk egy sokszínű világról – a Pannonhalmi Bencés Kiadónál megjelent könyv szerkesztője, Turai Gabriella beszélget a szerzővel.

 

SZTEinfo

Fotó: Herner Donát

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)