ponthuzo

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

A Szegedi Tudományegyetem 2014. február 8-án nyílt napra várja a felvételizést tervezőket és szüleiket a Rektori Hivatal épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.). A továbbtanulásról szóló cikksorozatunk alábbi részében az idén várható pontszámokról és követelményekről adunk információt.

A múlt évhez hasonlóan központi ponthatár lesz 16 népszerű egyetemi szakon, magasabb lesz a minimum ponthatár és több szakon is kötelező az emelt szintű érettségi. Várhatóan a gazdasági szakokra lesz a legnehezebb bejutni, de a többi felvételizőre is komoly feltételek várnak 2014-ben.


A 16 népszerű szakon – például a kommunikáció és a gazdasági szakokon, a jogászképzésben – 2014-ben központilag meghatározott ponthatárt már nyilvánosságra hozták. E küszöbről tudni kell, hogy csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet ezen a 16 egyetemi szakon, akik elérik az előre meghatározott központi ponthatárt. Aki ezt nem éri el, csak önköltséges formában kezdheti meg tanulmányait. Az idei központi ponthatárok:

 

Alkalmazott közgazdaságtan


465


Andragógia


430


Emberi erőforrások


443


Gazdálkodási és menedzsment


460


Gazdaságelemzés


465


Igazságügyi igazgatási


424


Jogász


464


Kereskedelem és marketing


449


Kommunikáció és médiatudomány


449


Közszolgálat


440


Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási


410


Nemzetközi gazdálkodás


460


Nemzetközi tanulmányok


465


Pénzügy-, és számvitel


458


Turizmus-vendéglátás


428


Üzleti szakoktató


440


 

Ismét magasabb a minimum ponthatár is. Az alap- és osztatlan szakokon 260, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 220 pontot kell elérni a korábbi 240, illetve 200 helyett. Ezt a ponthatárt az emelt szintű érettségiért járó pontokkal együtt, de a más jogcímen kapott többletpontok – például OKJ-s végzettségért vagy nyelvvizsgáért járó pluszpontok – nélkül kell elérnie a felvételizőknek. Azon jelentkezők, akik elérik a minimum ponthatárt, és beleférnek az intézmény által meghatározott kapacitásba, államilag támogatott formában kezdhetik meg tanulmányaikat. Aki ennél kevesebb pontot szerez, egyetlen állami ösztöndíjas vagy önköltséges szakra sem kerülhet be.


Mindezt egy 500 pontos rendszerben kell teljesíteni, ahol a tanulmányi és érettségi eredmények alapján 400 pontot szerezhetnek a felvételizők. Ezen felül 100 plusz pont járhat az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért, a szakképesítésekért és bizonyos versenyeredményekért, valamint a felvételiző szociális helyzete alapján is kaphat többletpontot. A sikeres felvételihez agrárterületen, műszaki-, gazdasági-, orvos- és egészségtudományi szakokon két emelt szintű érettségi, míg bölcsész-, jogász és társadalomtudományi területen egyetlen emelet szintű érettségi vizsga teljesítése szükséges.


A 2014-es felvételi ponthatárokat várhatóan 2014. július 24-én határozzák majd meg. A minimum ponthatárok 2015-re várhatóan tovább emelkednek. Alap- és osztatlan területen 280 pontra, a felsőoktatási szakképzések esetében pedig 240 pontra számíthatnak a felvételizők.


A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetemképzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.


Az SZTE kari nyílt napjairól további információ.

Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja


Kapcsolódó cikkek:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

SZTEInfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)