Kihirdették a keresztféléves képzések ponthatárait

Január 23-án ismertté váltak 2014 februárjában induló felsőoktatási keresztféléves képzések ponthatárai. A Szegedi Tudományegyetem öt kara indít keresztféléves mesterképzéseket.

A februárban induló, keresztféléves képzésekre 5729-en jelentkeztek, ebből 4863-an a mesterképzéseket célozták meg. Alapképzésre 667-en, felsőoktatási szakképzésre 140-en, osztatlan mesterképzésre pedig 59-en jelentkeztek első helyen – írja az edupress.hu.

 

A Szegedi Tudományegyetem öt fakultása hirdetett meg mesterképzéseket mind államilag finanszírozott, mind költségtérítéses formában, nappali és levelező tagozaton egyaránt. A Bölcsészettudományi Kar által meghirdetett képzések közül csak a vallástudomány mesterszak indul, melyre állami ösztöndíjas formában nappali tagozaton 90, míg levelező tagozaton 85 pontot kellett elérni a bejutáshoz. A kommunikáció és médiatudomány, valamint a szlavisztika mesterképzés semmilyen formában nem indul. Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon egyetlen mesterszak, szociálpolitika indul, melyre az államilag finanszírozott nappali munkarendű tagozaton 82 pont a ponthatár. Ugyanezen a szakon levelező munkarenden az államilag támogatott képzésre 83 ponttal, míg az önköltséges mesterképzésre 77 ponttal lehet bekerülni. A Gazdaságtudományi Kar által meghirdetett 4 mesterszakra 80 és a feletti pontokkal lehet bejutni. Az államilag támogatott pénzügy szakhoz 80, a marketing, valamint a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakhoz egyaránt 84 pontot kellett elérni. A regionális és környezeti gazdaságtan mesterképzésre nappali tagozaton, állami ösztöndíjas formában 84 pont a ponthatár, míg költségtérítéses formában 98. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara három mesterképzést hirdetett meg nappali és levelező tagozaton is. Nappali tagozaton csak államilag finanszírozott képzések indulnak, az élelmiszer-mérnöki mesterszakra 65 pont, a műszaki menedzserre 71, míg a vidékfejlesztési agrármérnöki szakra 72 pont kell. Ugyanezen szakok államilag finanszírozott levelező tagozatára 66, 57 és 51 pontot kell elérni. A költségtérítéses formában meghirdetett vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakra 64 ponttal lehet bekerülni. A legtöbb mesterképzést idén a Természettudományi és Informatikai Kar kínálja. Legnehezebben a fizikus mesterképzésre lehetett felvételt nyerni, ahol az államilag finanszírozott nappali képzéshez 87 pont szükséges. Szintén magas a környezetmérnöki mesterszak ponthatára is, 80 pont. A szintén nappali és állam által finanszírozott gazdaságinformatikus mesterszakra 63 ponttal, a programtervező informatikus képzésre 53, a mérnökinformatikus szakra 50 ponttal lehet bejutni. Ugyanezen szakok költségtérítéses formában nappali tagozaton nem indultak. Egységesen 50 pont a ponthatár a kémiatanár mesterszakra – mind a 2 féléves, mind a 3 féléves képzések esetében – államilag finanszírozott és költségtérítéses formában is. Nehezebb bejutni a nappali munkarendű államilag támogatott vegyészképzésre, mint a költségtérítéses formában indított szakra. Az előbbire 63 ponttal, míg a költségtérítéses szakra jóval kevesebbel, 50 ponttal lehet bekerülni. A levelező munkarendben induló környezetmérnöki szak kivételével – melyhez 74 pont kell elérni – minden más meghirdetett mesterszakra egységesen 50 ponttal lehet bejutni.

 

A felvételizők a www.felvi.hu e- felvételi oldalán tekinthetik meg az elért pontszámaikat és a ponthatárokat. A felvételt nyert hallgatók besorolási határozatukat szintén az e-felvételi oldalukon tekinthetik meg.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)