Az ókori fegyverek mesélnek

Az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék szervezésében második alkalommal rendezték meg az Ókori Hadtörténeti és Fegyvertörténeti Konferenciát 2014. április 11-én a BTK épületében.

Székely Melinda, Horti Gábor és Gönczi Gergő szervezték meg az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék részéről a II. Ókori Hadtörténeti és Fegyvertörténeti Konferenciát, melyet Vajda Zoltán, az SZTE BTK dékánhelyettese nyitott meg. Neves hazai és külhoni kutatók adtak elő a rendezvényen. Vajda Zoltán elmondta, nagyon örül, hogy sikerült megszervezniük ezt a rangos nemzetközi konferenciát, melyre több külföldi egyetemi hallgató is ellátogatott, annak ellenére, hogy az előadások magyar nyelven zajlottak. Megosztotta a résztvevőkkel még azt is, milyen előnyösnek tartja ezt a tancsákozást, hiszen így tapasztalatokat lehet cserélni, és meg lehet vitatni a különböző friss kutatások eredményeit. A szakma eredményeit pedig nem kívánják megtartani a „falakon belül” – emelte ki. Nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy középiskolásokat is sikerüljön megszólítaniuk eredményeik által.

A szakmai seregszemlén Gróf Péter Római hadtörténeti emlékek Visegrádról című prezentációját hallhatták a megjelentek. Ezután Ötvös Koppány és Dániel Ciota előadása következett: Római fegyverek és katonai felszerelések Maros megye területéről, majd Mathédesz Lajos vette át a szót: Fegyverábrázolások pannóniai sztéléken című munkájával. Végül Pánczél Szilamér és Vass Lóránt zárta a konferencia első részét A tér és a csontfegyver tartozékok összjátéka. Példák egy dáciai segédcsapattáborból címmel. Az első szekció után a megjelentek megvitathatták az előadások anyagát, saját tapasztalataikat és eredményeiket.

A második szekcióban Farkas István Gergő Thákok idegenben. Új adatok a cohortes III.Thracum szerepéhez a raetiai haderegben című munkáját hallhatták a vendégek. Emellett Hullám Dénestől Csak egy lamella. Gondolatok a szarmata páncélok kérdéséhez című előadásán lehetett részt venni. A továbbiakban Kákoczki Balázstól és Bodolai Tamástól hallhatták A rhodoszi helepolisz mérnöki spaktusai című prezentációjukat. Végül pedig Iván Róbert Pajzsok és részeik a Sakule-i germán temetőből címet viselő előadása zárt a sort. Ezután ismét vita következett, mely során az előadásokról, szakmai tapasztalatokról és eredményekről lehetett diskurálni.

Az előadások során számos előkerült fegyverdarabról vagy páncéldíszről hallhattunk. Érdekességnek számít, hogy több őrtorony maradványai között találtak különböző lándzsahegyeket. De volt példa arra is, hogy álarcra bukkantak a régészek, melynek használati szerepeit még vitatják. Szó volt arról is, hogy temetőkből kerültek elő vasgolyók, melyek jelentőségére a sírban talált többi fegyver és fegyverdarab vezetett rá. Ugyanakkor láthattak a vendégek képeket különböző kardokról, melyek egyikének eredete pontosan megállapítható, hogy spártai fegyverről van szó, viszont a másikról csak találgatnak.

 

Herédi Renáta

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.