40 nap alatt Amerika körül

Színházi ösztöndíjjal töltött több mint egy hónapot az Egyesült Állalmokban Jászay Tamás kritikus, aki a Szegedi Tudományegyetemen doktorált. A Grand Cafében 2014. április 24-én este 9 órától hallgathatják meg élménybeszámolóját az érdeklődők. Az est másik vendége Nagyillés János, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető docense is, aki a civil szemszögéből mutatja meg New Yorkot.

Jászay Tamás színikritikus a Centre for International Theater Developement meghívásos ösztöndíjával töltött több mint egy hónapot az Egyesült Államokban. A szervezettel több éve áll kapcsolatban, ők voltak a 2013-as Hungarian Showcase támogatói is. A szervezet keresi és támogatja a tehetségeket a színházi szcénán belül, és céljuk a nemzetközi kapcsolatok kiépítése. Minden időszakban más-más országban tevékenykednek, most Magyarország, Lengyelország és Oroszország van soron.


Jászay Tamás New Yorkban, Austinban és San Franciscóban töltött hosszabb-rövidebb időt, kintléte során 80 színházi emberrel találkozott, így egyedi lenyomatát kapta annak, hogy milyen a színház ebben a három amerikai városban.


Az ösztöndíj hozadéka, hogy a jövőben egyfajta színházi nagykövetként, vagy ha úgy tetszik, matchmakerként dolgozhat: összehozza a hazai és amerikai színházi élet szereplőit. Az alapítvány és a színikritikus reményei szerint közös projektek is elindulhatnak.


A színikritikus elsősorban szakmai útjáról számol be az érdeklődőknek.


Jászay Tamáshoz az utolsó tíz napban csatlakozott Nagyillés János, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető docense, aki viszont a civil utazó szemszögéből mutatja be a varázslatos New Yorkot.


Az érdeklődők fotókat és videokat is láthatnak.


Az est 2014. április 24-én, csütörtökön 21 órakor kezdődik a Grand Caféban, a beszélgetőtárs Nyemcsok Éva Eső újságíró.


A program ingyenes.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.