osztondij_borze_kiemelt

Ösztöndíjjal külföldre: ismerjenek meg egy új valóságot!

Ösztöndíjas börzét rendezett szeptember 24-én a Tempus Közalapítvány és az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda a Rektori Hivatal épületében.

– Minden hallgatónkat arra buzdítom, hogy ösztöndíjjal tanuljanak külföldön. Nagy kihívás, hiszen egy idegen országban magukra lesznek utalva, ugyanakkor új szemléletmódot sajátíthatnak el, és a személyiségfejlődésükhöz is hozzájárulnak a kint szerzett élmények – mondta a szeptember 24-i Ösztöndíjas börzén Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, aki elárulta: a '70-es években, olasz szakos hallgatóként tanulhatott Firenzében, Rómában és Párizsban is, így saját élményeire alapozva biztatta a hallgatókat arra, hogy ismerjenek meg egy új valóságot, kicsit más embereket, és szellemileg gazdagodva térjenek vissza.

 

Kiemelkedő SZTE-s részvétel

A külföldi tanuláshoz több ösztöndíj lehetőség közül is választhatnak a hallgatók: a börzén mindegyiket részletesen bemutatták az illetékesek. Szó esett többek között az Erasmus, az Erasmus Mundus, a CEEPUS és a Campus Hungary programokról is. Balogné Molnár Gabriellától, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetőjétől megtudtuk: a Tisza-parti universitas 430 intézménnyel kötött partner egyezményt és közel 850 bilaterális szerződést. Korábban megírtuk: a magyarországi egyetemek közül kiemelkedő az SZTE részvétele az Erasmus-programban. A 2012/2013-as tanév második félévében az SZTE-ről 325 hallgató, 219 oktató, az adminisztratív személyzetből pedig 22 fő kapott Erasmus-támogatást. A 2013-2014-es tanév első félévében várhatóan 260 SZTE-s hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem 430 partnerintézményének egyikében. Pótpályázatokat azonban szeptember 30-ig még be lehet adni tanulmányi részképzésre vagy szakmai gyakorlatra, így további 40-50 pályázatot vár a Nemzetközi Mobilitási Iroda.

 

3 millió hallgató utazott Erasmussal

Az eseményen Mészáros Gabriella, a Tempus Közalapítvány szakmai asszisztense elmondta: az elmúlt időszakban 3 millió hallgató mobilitásához járult hozzá az Erasmus-program. Beck László, a Balassi Intézet pályázati koordinátora a Campus Hungary programról beszélt, amelyet eddig három pályázati ciklusban hirdettek meg, s általa 4210 fő utazhatott külföldre. A pályázók között a legnépszerűbb Németország, az Egyesült Királyság és Olaszország volt, de utaztak egyetemisták Hawaiira is. A pályázók listáján aktivitásban az SZTE harmadik helyen szerepel.

 

A börzén korábbi ösztöndíjasok beszámolóit is meghallgathatták az érdeklődők. Baracs Róbert, az SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék PhD-hallgatója Angers-i félévéről számolt be. – Belga Kongó függetlenné válását és a kongói válságot kutatom. Francia és holland nyelvű szakirodalommal dolgozom, ezért döntöttem Angers mellett. Az ottani egyetemmel jó kétoldalú kapcsolatokat ápol a tanszékünk. Több szempontból is megérte kimenni: fejlődött a franciám, rengeteg új embert ismertem meg, és sokat utaztam, kirándultam – hallottuk Baracs Róberttől.

 

Osztondijas_borze_galeria
Ösztöndíjjal külföldre: ismerjenek meg egy új valóságot! - GALÉRIA

 

Barátok a világ minden tájáról

Müller Zsófia ötödéves jogászhallgató az előzőtanévet töltötte a müncheni Ludwig Maximilians Egyetemen. – Nagyon jól éreztem magamat, szívesen lennék újra erasmusos. Egyedül mentem ki, magamra voltam utalva, így viszont sokkal önállóbb, nyitottabb, kommunikatívabb lettem. Rengeteg új embert ismertem meg, sok barátot szereztem a világ minden pontjáról. Sok élménnyel gazdagodtam: utazgattam Németországban és Európában is. Jártam Párizsban, Prágában, Berlinben, Kölnben. Addig is jól beszéltem németül, de az egyetem alatt sokat felejtettem. Kint felfrissítettem a nyelvtudásomat, és német jogi szaknyelvet is tanultam. Az angolom is sokat fejlődött, hiszen a nemzetközi diákokkal főleg angolul beszéltünk a hétköznapokban – tudtuk meg Müller Zsófiától.

 

Délután, a program zárásaként kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők a Tempus Közalapítvány, a Balassi Intézet, a magyar és külföldi ösztöndíjasok, az SZTE Karrier Iroda, a Europe Direct Szeged, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda, az Erasmus Student Network Szeged, és az SZTE EHÖK Külügyi Bizottság részvételével.

 

Bobkó Anna

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_30

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 12-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.