Vallás, egyén, társadalom – szakmai konferencia a BTK-n

Januárban zárul le egy négyéves kutatási pályázat, melynek eredményeit október 8-án és 9-én mutatják be. A zárókonferencián a vallás, egyén és társadalom közös kapcsolatát történelmi és néprajzi szempontból is megvizsgálják.

vallasi konfKétnapos szakmai konferenciát tartanak október 8-án és 9-én az SZTE Bölcsészettudományi Kar konferenciatermében, a rendezvény témája: vallás, egyén és társadalom. Az esemény megnyitóján Barna Gábor, az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára köszöntötte a megjelent előadókat és érdeklődőket. Beszédében elmondta, hogy a frissen megalakult MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport négy évvel ezelőtt belekezdett egy OTKA-pályázatba, amely jövő januárban a végéhez ér. A céljuk ezzel az volt, hogy a vallás témájával foglalkozó fiatal kutatóknak lehetőséget biztosítsanak, saját szakterületük alapján vizsgálják a vallás, egyén és társadalom viszonyát. A téma körbejárása ezért multidiszciplináris: a néprajztól kezdve a társadalomtörténeten át a különböző történelmi korokig bezárólag minden formában kivesézték. Barna Gábor professzor büszkén emelte ki, hogy a pályázatban részt vevő tizenkét kutatóból kilencnek képezte ez a doktori disszertációját, míg három már a kezdés idején rendelkezett ezzel a címmel. Végezetül pedig minden jelenlévőt arra biztatott, hogy az eseményre egy szakmai gyűlésként tekintsenek, és amennyiben ez lehetséges, hozzanak létre vitafórumot.

 

A megnyitóbeszédet követően megkezdődtek a húsz-húszperces előadások, amelyeket tematikus csokrokba rendeztek. A címben szereplő fogalomhármast vizsgálták például középkori és kora újkori perspektívából, de például a lelkiségi mozgalmakon belül szó volt az egri fertálymesterek vallásosságáról is. Sorra került a posztmodern kor is, itt már beemelték a zenét is a vizsgálandó fogalmak közé, majd bemutatták az elfeledett és újra kitalált hősöket.

 

vallas_konf_megnyito
Vallás, egyén, társadalom – szakmai konferencia a BTK-n - GALÉRIA

A konferencia második napján délig folytatódnak az előadások. A „szentek tisztelete” témakörében például az Árpád-házi Margit szentté avatása körüli társadalmi és politikai igényeket vizsgálják majd meg, majd a civil társadalom rituális megdicsőüléséről tartanak előadást. A konferencián való részvétel ingyenes.

 

A részletes program ide kattintva böngészgethető.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.