borito

Karunkon rendezik meg a 11. Nemzetközi Finnugor Téli Iskolát

Az SZTE BTK Finnugor Nyelvtudományi Tanszéke ad otthont a 2023-as, összességében 11. Nemzetközi Finnugor Téli Iskolának (Winter School of Finno-Ugric Studies) január 30. és február 4. között. A rendezvényt az Erasmus+ által finanszírozott stratégiai partnerség, a REMODUS keretében szervezi meg a szegedi tanszék a Bécsi Egyetem közreműködésével. A programon 10, köztük 8 külföldi egyetem diákjai és tanárai vesznek részt.

A szegedi Finnugor Nyelvtudományi Tanszék harmadszor szervez a mostanihoz hasonló eseményt - 2014-ben szintén Téli Iskola, 2016-ban pedig Nyári Iskola volt Szegeden. A REMODUS partnerség célja, hogy az uráli (finnugor) tanulmányokat folytató hallgatók a lehető legszélesebb tudásra tehessenek szert a nemzetközi kapcsolatok által létrejövő eseményeken és projekteken keresztül:

- Ebben a tudományágban kisszámú tudós felel a széles tematikai skáláért, következésképpen egyetlen tanszék sem tud az összes aspektusra kiterjedő oktatást nyújtani. Ahhoz, hogy hallgatóink széleskörű képet kapjanak a tudományágunkban folyó sokrétű kutatásokról, amely az európai nemzeti nyelvek közül a magyar, a finn és az észt mellett a különböző többnyelvű közösségekben beszélt, veszélyeztetett kisebbségi nyelvek széles spektrumát is magában foglalja, és hogy tudományos súlypontjaiktól függetlenül vezető tudósoktól tanulhassanak, kiemelkedő fontosságú tudományágunk nemzetköziesített felépítése – hangsúlyozta Dr. Szeverényi Sándor tanszékvezető egyetemi docens, a rendezvény szervezője.

 

Délelőttönként ómagyar nyelvkurzus, délutánonként pedig a magyarországi kutatásokat bemutató előadások és workshopok várják majd a Szegedre érkező vendégeket.

- Előadók érkeznek a MOME-ről, a Pécsi Egyetemről és a Nyelvtudományi Kutatóközpontból, valamint külföldről is hívtunk előadókat. A rendezvény munkanyelve az angol, de a program résztvevői számos uráli nyelven kommunikálnak, egyfajta "bábeli" állapot alakul ki, a diákok finnül, észtül, magyarul, angolul, stb. érintkeznek, néha egy-egy egzotikusabb nyelven is – mondta el Dr. Szeverényi Sándor.

 

Az eseményre nyolc REMODUS partneriskola küld hallgatót: Bécs, Budapest (ELTE), Hamburg, Helsinki, München, Tartu, Turku és Uppsala is képviselteti magát, a szervezők így hozzávetőlegesen 40 fő részvételére számítanak. Mint azt a tanszékvezető is megjegyezte, bár a képzés megkövetel bizonyos előzetes, elsősorban finnugrisztikai, nyelvészeti előismereteket, az esemény mindenki előtt nyitott, így ha szeretnének, a szegedi érdeklődők is bepillantást nyerhetnek a tudományterületbe.


A teljes program ide kattintva letölthető.Borítókép: facebook.com/finnugor.szeged

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2023 tavaszán is várja mindazokat a szegedieket, Szeged környékén élőket, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, a világ minél több részletét megismerni sose késő. Mi is így gondoljuk! Ennek jegyében indítottuk el 2016 őszén a Bölcsész Szabadegyetemet, amelynek keretében számos egyetemi kurzust megnyitunk az érdeklődő idősebbek és fiatalabbak, középiskolások, középkorúak, nyugdíjasok előtt. A tavaszi félévre jelentkezni február 19-ig lehet!