borito

Dr. habil. Péter Róbert lett az SZTE Innovációs Díj 2022 nyertese - Karunkon is bemutatkozik az AVOBMAT, az innovatív többnyelvű kutatási eszköz

Az SZTE által meghirdetett Innovációs Díj „Leginnovatívabb kutatómunka a bölcsészettudományok és társadalomtudományok területén” című kategóriájának idei díjazottja dr. habil. Péter Róbert, karunk Angol-Amerikai Intézetének egyetemi docense, Az AVOBMAT (Analysis and Visualization of Bibliographic Metadata and Texts) többnyelvű kutatási eszköz című projekt vezetője lett. A nyertes pályázat egy olyan újszerű tartalomelemző eszközt takar, amely világszinten is egyedülálló. Az Innovációs Díjakat november 3-án, az Innovációs Napon adták át – az ott jelenlévők már hallhattak a projekt részleteiről, de az AVOBMAT-ot hamarosan karunkon is megismerhetik az érdeklődők.

Az SZTE Innovációs Díjat az egyetem azon hallgatói és oktatói nyerhetik el, akik tudományos munkájuk során „olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet” – áll a 2022-es felhívásban. Az Innovációs Díjra öt kategóriában lehet pályázni, ennek egyike a „Leginnovatívabb kutatómunkáért a bölcsészettudományok és társadalomtudományok területén” elnevezésű kategória is.


átadó


Dr. habil. Péter Róbert 2017 óta vezeti az AVOBMAT (Analysis and Visualization of Bibliographic Metadata and Texts) nevet viselő kutatási eszköz fejlesztésének munkálatait. A tartalomelemző program egy több tudományterületen átívelő összefogás eredménye: a projektben az MTA-SzTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport és a Szoftverfejlesztési Tanszék munkatársai is részt vettek.


De hogy mi is az az AVOBMAT?

„Az AVOBMAT egy olyan kutatási eszköz, ami képes nagy mennyiségű adatot és szöveget feldolgozni, majd azokat kritikusan elemezni. Ehhez mesterséges intelligenciával és nyelvfeldolgozásos technológiákkal támogatott módszereket és eszközöket alkalmaz” – olvasható az SZTE Klebelsberg Könyvtár blogjában. A cikk itteni megjelenése nem véletlen: az AVOBMAT minta-kutatásainak az egyetemi könyvtár több, mint 4,5 millió oldalnyi digitális szövegkorpusza megfelelő terepnek bizonyult. Mint írják, az eddig ismert tartalomelemző szoftverekhez képest az AVOBMAT újdonsága abban rejlik, hogy az több nyelven is kiválóan működik és a felület felépítése teljesen felhasználóbarát (a programozási ismeretekkel nem rendelkezőknek javasolt). A program ezen felül rengeteg szöveg feldolgozására képes, segítségével pedig konkrét kérdésekre adhatók hiteles válaszok.


előadás


Azoknak, akik kíváncsiak a világszinten is egyedülálló fejlesztés részleteire, az ötéves, minden bizonnyal izgalmakkal teli munkafolyamatra és a jövőbeli tervekre, szeretettel ajánljuk a nemsokára megjelenő, dr. habil. Péter Róberttel készült interjúnkat, illetve az általa tartott előadást is, amelynek részletei a következők:


Időpont:

2022. december 7. (szerda) 14:00


Helyszín:

SZTE BTK Kari Konferenciaterem

(6722 Szeged, Egyetem utca 2., fszt.)


Az előadás után várjuk érdeklődő kérdéseiket!


Fotók: Bobkó Anna, SZTE NKI

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2023 tavaszán is várja mindazokat a szegedieket, Szeged környékén élőket, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, a világ minél több részletét megismerni sose késő. Mi is így gondoljuk! Ennek jegyében indítottuk el 2016 őszén a Bölcsész Szabadegyetemet, amelynek keretében számos egyetemi kurzust megnyitunk az érdeklődő idősebbek és fiatalabbak, középiskolások, középkorúak, nyugdíjasok előtt. A tavaszi félévre jelentkezni február 19-ig lehet!