borito2

Átadták a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjakat - Karunk tizenhat hallgatója részesült az elismerésben

Az SZTE hallgatói idén július 4-ig pályázhattak a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra, amely az egyik legnívósabb, kifejezetten a felsőoktatásban tanulóknak kialakított támogatási rendszer hazánkban. A többezer hallgatót számláló egyetemen az ösztöndíjat idén 102 diák nyerte el, közülük tizenhatan a bölcsészkaron tanulnak. Az ösztöndíj, az elismerésen felül, 10 hónapra nyújt anyagi támogatást a kiváló teljesítmény fenntartására. Az ösztöndíjakat október 26-án, ünnepélyes keretek között adta át a kari vezetés a jelenlévőknek.

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj nagy előnye, hogy arra államilag támogatott és költségtérítéses hallgatók is pályázhatnak, ha nappali tagozaton tanulnak, az elbírálás során ugyanis csak a teljesítmény számít. Sebők Ákost, a pszichológia alapszak harmadéves hallgatóját kérdeztük arról, milyen eredményeket tudott felmutatni a pályázás során:

- A két félév során kitűnő tanulmányi eredményeimet, a Móra Ferenc Szakkollégiumban folytatott folyamatos aktív szakmai és közösségi kulturális tevékenységeimet, valamint azt, hogy a kollégiumban Kollégiumi Bizottsági tag is vagyok. A Szegedi Pszichológus Hallgatók Egyesületében végzett szakmai és közösségi kulturális rendezvények szervezésében való közreműködéseimet, illetve az idei évben megválasztottak az egyesületben a vezetőségi tagok egyikének is.


11
A pályázat során a legtöbb pontot a kiváló tanulmányi eredményből nyerik a versenyzők. Mégis, a legtöbb pályázó az iskolai teljesítményen felül más tevékenységekben is kiemelkedik. A nemzeti felsőoktatási ösztöndíjakról szóló oklevelet karunk külkapcsolati és ifjúsági dékánhelyettese, dr. habil. Sávai-Matuska Ágnes adta át a jelenlévő díjazottaknak.


2.


A dékánhelyettes köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, becsülendő, hogy a nyertes hallgatók képesek ott is meglátni az értéket, ahol sokan mások nem képesek, hogy kitartóan hisznek abban, és hogy autonóm módon ki is állnak amellett. Szerinte, ezáltal, a fiatal tehetségeknek megvan a lehetőségük arra, hogy olyan változásokat eszközöljenek, ami egyének, közösségek életét befolyásolhatják.

- A legbüszkébb mindig is a Hallgatói Önkormányzatban betöltött helyemre leszek, az elmúlt lassan másfél évben a gazdasági alelnöki feladatokat láttam el. Fontosnak tartom, mivel ezzel érzem magam az egyik leghasznosabbnak az Egyetemen. Mindig jóleső érzéssel tölt el, ha tudok valakinek segíteni, valószínűleg ezért választottam a pedagógus pályát is – mondta Deim Endre, az angol-történelem osztatlan tanári szak ötödéves hallgatója, aki kiemelte azt is, szerinte érdemes mindenkinek valamilyen plusz feladatot is végeznie a tanulás mellett, hiszen ez tapasztalatot, kapcsolatokat és egyidejűleg kikapcsolódást is nyújthat.


Az anyagi támogatás lehetőséget teremt a hallgatóknak arra, hogy könnyebben szakítsanak időt tanulmányaikra és más tevékenységeikre. Éppen ezért azt javasolják, hogy minél többen pályázzanak az ösztöndíjra:

- Ajánlom ezt a lehetőséget mindazoknak a hallgatóknak, akik valamilyen „extrát” nyújtottak az egyetemi éveik alatt, legyen szó konferenciáról, publikációról, érdekképviseletről. Sosem lehet tudni, mikor jöhet jól egy, akár tudományos karrier beindítására ez az ösztöndíj és az érte járó pénzösszeg. Mind a Kar, mind a hallgatóink érdeke az, hogy minél többen megcsillogtassák tehetségüket az évek során, mivel így öregbíthetjük azt a szellemi műhelyet, ahová oly’ sok neves személy járt nemcsak padot koptatni – mondta el Endre.


4


Az ösztöndíjasok ezután sem tétlenkednek. Endre ebben az évben is folytatni szeretné érdekképviseleti munkáját és a helyi TDK versenyen is megmérettetné magát, Ákos pedig tanulmányai folytatásában gondolkodik:

- Szeretnék a továbbiakban is ezeknek a közösségeknek az aktív tagja lenni és a tanulmányaimra fókuszálni. Ezen kívül jelentkeztem Szakos Érdekvédelmi Képviseleti tagnak, mert szeretnék egy kicsit jobban betekinteni az egyetemi rendszer működésébe, és szeretném képviselni a szaktársaimat a fontos kérdésekben. Valamint az alapképzés elvégzése után szeretném elkezdeni a mesterképzést.


Arra a kérdésre, hogy hogyan fogadták az ösztöndíj elnyeréséről szóló hírt, mindketten szerényen, de határozottan válaszoltak: örömmel töltötte el őket, hogy beérett mindaz a munka, amit egyetemi éveikbe fektettek.


csoportkép


Ösztöndíjas hallgatóinknak ezúton is gratulálunk!


Fotók: Barta Lilla

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)