megemlekezes

Szkárosi Endrére emlékezünk

Fájdalommal tudatjuk, hogy Szkárosi Endre, költő, műfordító, performanszművész, irodalomtörténész, egyetemi tanár életének 70. évében elhunyt. A Szépírók Társaságának egykori elnöke, az Artpool Művészetkutató Központ alapítványi kuratóriumának elnöke, a Mészöly Miklós Egyesület ügyvezető alelnöke, az Artisjus vezetőségi tagja, számos irodalmi díjjal kitüntetett művész, irodalomszervező 1984-től 1996-ig volt karunk Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének oktatója. Emlékét szívünkben őrizzük.


"1990 ősze. Első éves magyar-olasz szakos, megszeppent bölcsészhallgató voltam a JATE-n. Kint eső. Az Aula Magna-ban vagyunk vagy tizenöten, ennyi olasz szakos hallgató volt akkoriban. Belép egy élénk vöröshajú, mindenen áthatóló tekintetű, izgalmas fickó. A mai óra: futurizmus. És artikulátlanul üvölt egyet. Aztán mintha mi sem történt volna, végtelenül nyugodt hangon elkezdi olvasni a lapokra írt jegyzeteit, és ahogy elfogy a lapról a szöveg, a lapot egyszerűen elhajítja. Összevissza dobálja a teremben a jegyzeteit, és a fonott copfban összefogott hosszú haja ostorként legyint egyet a repülő papírlapok felé. És közben kikacsint ránk, fürkészi a meglepetéstől merevre fagyott diákhallgatóságot, hogy vajon értjük-e a helyzetből való kibeszélést. Értettük. És az összekacsintás barátsággá alakult. Az egyik legjobb tanárom volt, aki sohasem a tananyagot tanította. Jobb volt addig a világ, amíg ő is benne volt." Pálmai Nóra


sze

Fotó: Hamarits Zsolt


Ragyogás


meghal az idő

ha elmegyek

ragyogás

ha nincs idő

 

meghal a tér

ha szétzuhan

szárnyalás

ha nincsen tér

 

meghal a szemem

ha elszálltam

na gyerünk már

pokolra velem

 

ott nincs idő

ott nincsen tér

ott nincsen fény

csak ragyogás


Bright


time has died

since I went by

it’s so bright

without time

 

space has died

since it fell apart

it’s so great

without space

 

my eyes have died

once I was high

come on, well,

take me, take me to hell

 

there’s no time

there’s no space

there’s no light

it’s so bright


Szkárosi Endre

Merülő Monró

Magyar Műhely Kiadó, 2007.



Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)