KUTATOK_EJSZAKAJA_18

Prof. Dr. Szajbély Mihály, Szeged díszpolgára is örökbefogadója lesz a Somogyi-könyvtár egy értékes kötetének

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár többéves hagyománya, hogy értékes, régi gyűjteményéből a Szegedért Alapítvány díjazottjainak, a város díszpolgárainak és más prominens személyeknek örökbefogadásra ajánl fel köteteket. Most Prof. Dr. Szajbély Mihály, Szeged nemrégiben megválasztott díszpolgára is meghívást kapott a könyvtártól– az ünnepélyes könyv-örökbefogadás május 21-én, szombaton, 11 órától lesz a központi könyvtárban.


Ahogy arról korábban már hírt adtunk, a szegedi közgyűlés május 6-i zárt ülésén szavazta meg Szajbély Mihályt Szeged város díszpolgárának. Szajbély Mihály irodalomtörténész, egyetemi tanár, a BTK korábbi dékánja és a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék megalapítója olyan személyek között szerepel a díszpolgárok névsorában, mint Széchenyi István, Kossuth Lajos, Klebelsberg Kuno vagy a tavaly megválasztott Karikó Katalin.


A Somogyi-könyvtár a kezdeményezéssel „szorosabb és személyesebb kapcsolódást kíván kialakítani a Város, a Város polgárai, civil szervezetei, vállalkozói és a könyvtár között. Az örökbefogadók hozzájárulhatnak egy-egy kötet restaurálásához, segítve ezzel értékmentő, értékőrző tevékenységünket” – áll a könyvtár honlapján. 2003 óta számos könyv talált örökbefogadóra, például Ilia Mihály, Zsigmond Vilmos vagy épp a híres alumna, Karikó Katalin személyében.


A mecénásprogram keretében akár mi is örökbe fogadhatunk régi, értékes köteteket – erről itt tájékozódhatnak bővebben: https://www.sk-szeged.hu/orokbefogadas-es-mecenatura/


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.