borito

A két legfontosabb latin-amerikanista szervezet vezető szerepében a Hispanisztika Tanszék

– A FIEALC elnökségi posztjának elnyerése után a CEISAL igazgatótanácsába is beválasztották őket


Karunk Hispanisztika Tanszékét a június 12 – 15. között Helsinkiben megrendezett nemzetközi konferencián a CEISAL (Latin-Amerikai Társadalomtudományi Kutatások Európai Tanácsa) igazgatótanácsába választották. A legfontosabb európai latin-amerikanista szervezet vezetői tisztségét 2025-ig tölti be a Tanszék, miközben még másfél évig a másik jelentős tudományos szervezet, a FIEALC elnökét is ők delegálják, dr. habil. Lénárt András személyében. A két vezető pozíció egy időben való betöltésére korábban még nem volt példa.


Az 1971-ben alakult CEISAL-nak olyan európai székhelyű tudományos intézmények, kutatóintézetek és egyetemi tanszékek lehetnek a tagjai, amelyek Latin-Amerikával foglalkoznak. A Hispanisztika Tanszéket prof. dr. Anderle Ádám, a tanszék alapítója léptette be a ma már jelentős gazdasági és politikai kapcsolatokkal rendelkező szervezetbe. A FIEALC ezzel szemben egy világszinten működő, a kutatókat összefogó, inkább kapcsolati hálóként működő szervezet, ami adott régiókban és akut ügyekben próbál kialakítani együttműködési hálózatokat. A két szervezet történetében – a Tanszék a CEISAL igazgatótanácsába való beválasztásáig – még nem fordult elő, hogy vezetői pozíciójukat egy időben ugyanaz a tagintézmény és annak delegált munkatársa töltse be.


A CEISAL számos előnyt biztosít tagintézményeinek, mind a kapcsolatrendszer bővítését, mind a tagok tudományos pályájának gondozását tekintve. Háromévente egy átlagosan 800-1000 fős nemzetközi kongresszussal segítik az információcserét, de napi körlevelekben is értesítik egymást az éppen aktuális konferenciafelhívásokról, publikációs lehetőségekről, online szervezett tudományos beszélgetésekről, valamint a kutatói és tanulmányi ösztöndíjakról is.


1


Mások mellett ezek megszervezésében és a tagokkal való kapcsolattartásban vesz részt a következő három évben az igazgatótanács tagjaként a BTK Hispanisztika Tanszéke. Mint azt Lénárt András elmondta, az igazgatótanács összetételéről a szervezet közgyűlése dönt – ekkor több szempontot is figyelembe vesznek: a pozícióért induló tagintézmény formális és informális kapcsolatrendszerét, hogy tagjai mennyire aktívak a nemzetközi latin-amerikanisztikában, és tudományos eredményeik láthatóságát is felmérik.

- Lényeges tehát, hogy „egymás hasznára” lehessünk: nekünk is jó, hogy az igazgatótanácsba kerülünk, de nekik is, hogy bekerültünk – mondta Lénárt András, a Tanszék a közgyűlésbe delegált munkatársa.

Az igazgatótanács megújításán túl a mostani konferencián új elnököt is választottak, akinek első feladata az lesz, hogy a vezetőkkel együttműködve kialakítsa a szervezet mindennapi működését. Ebből adódóan a Hispanisztika Tanszéknek is jelentős befolyása lesz a szervezet működésének következő ciklusára:

- A CEISAL következő három évének irányait, eseményeit, a többi kontinens latin-amerikanista szervezeteivel való kapcsolatbővítés terveit és megvalósítását mind az igazgatótanács szervezi, tehát csak ennek egyetértésével történhet bármilyen kezdeményezés és döntés.


2


A soron következő CEISAL-konferenciát 2025-ben, Párizsban rendezik majd meg, előtte azonban még a FIEALC (Latin-Amerikai és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szövetsége) vezetőjeként is helyt kell állnia a Tanszéknek. Lénárt András elnöki posztját a 2023-as kongresszuson adja majd át utódjának.

A tisztségben eltöltött időszak alatt elsősorban a kapcsolatépítés, az együttműködések gyarapítása volt a feladatuk, mindeközben a régió szerepét is megerősítették a latin-amerikai ügyekben. Lénárt András a legfontosabb eredményként a szervezet és az EU-LAC Alapítvány között kialakult szoros kapcsolatot említette, ami – utóbbi a latin-amerikai és az európai uniós országokra való befolyása révén – nagy előrelépést jelent a FIEALC tagintézményei számára. 2020 végén az EU-LAC Alapítvány és az SZTE között is együttműködési megállapodás jött létre, de a két latin-amerikanista szervezet is közeledni kezdett egymáshoz.


3


A Tanszék mostani helyzete Lénárt András szerint az alapító, Anderle Ádám és akkori kollégáinak, valamint a következő generációk elhivatott munkájának köszönhető. Tudományos eredményeik, kiterjedt kapcsolatrendszereik, a többszáz fős konferenciák sikeres megszervezése és lebonyolítása az elmúlt évtizedekben az itt dolgozók nemzetközi elismertségét eredményezték:

- Talán ennek egyik következménye, hogy már természetesnek vehető, szóba jövünk olyan nagy horderejű eseményeknél, mint egy 400-500 fős FIEALC-kongresszus megszervezése, és utána az elnökséget is el tudjuk látni, vagy hogy már fel sem merül kétség azon a téren, hogy felelősséggel be tudjuk-e tölteni egy CEISAL méretű nemzetközi szervezet igazgatótanácsi tagságát. Velünk ez most egyszerre történt meg, és nagyjából másfél éven át párhuzamosan is zajlik majd. Várjuk, mi lesz a következő kihívás!


A Helsinkiben megrendezett CEISAL-konferenciáról készült fotókat készítette: Florencia Quesada.