borito

Évzáró ünnepséggel, magyaros ebéddel és táncházzal búcsúztatták a BTK nyolc kínai hallgatóját

A Hungarológia Központ, a Konfuciusz Intézettel együttműködve, újra megerősítette a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemmel (SISU, Shanghai International Studies University) korábban már kialakított jó kapcsolatát: a tavaszi félévben nyolc magyar szakos kínai hallgató tanult részképzésben a BTK Hungarológia Tanszékén. A program zárórendezvényén a hallgatók az itt megszerzett tudásukat felhasználva magyar nyelvű előadásokat tartottak, tanáraik pedig magyaros ebéddel és egy jó hangulatú táncházzal búcsúztatták el őket.


1_-_kepKarunk Hungarológia Programja egy megállapodásnak köszönhetően lehetőséget biztosít a SISU partneregyetemünkön tanuló magyar szakos hallgatóknak arra, hogy harmadik tanévüket Szegeden töltsék. Bár a pandémia miatt idén csak a tavaszi félévre tudtak eljönni a diákok, a program annál gazdagabb volt. Tanáraik a külföldiek oktatásában nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek voltak: Dr. Árvay Anett, a Hungarológia Program vezetője, Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézetének magyar igazgatója, Péter Nóra, Hegedűs Gabriella, Móser Anna, dr. Sághy Miklós és dr. Gere Zsolt. A kurzusokat a szervezők a SISU-n oktató, az egyetemünk által delegált lektor, Gárdián Nikolett-tel egyeztetve építették fel úgy, hogy azok teljes egészében a kínai egyetem magyar szakjának képzésébe illeszkedjenek. Ez alapján a nyelvfejlesztés, a folklór és zenetörténet, a kortárs modern magyar irodalom és film, a klasszikus magyar irodalom és az országosan is egyedülálló kínai-magyar kulturális kapcsolatok kurzus is a felhozatalban szerepelt. A tudás elmélyítése mellett ugyanakkor a közösségformáló és kulturális programok sem maradhattak el.

- Rögtön, amikor megérkeztek, a mohácsi busójárásra vittük őket, ezt már ők is ismerték korábban. Tehát egy ilyen intenzív élménnyel indítottuk a félévet – mondta Dr. Árvay Anett, a program vezetője, aki hozzátette, a hallgatók Budapesten, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Emlékházban és Ópusztaszeren is jártak, hogy jobban megismerhessék azokat a helyeket, amelyekről korábban csak hallottak.

 

2._kepA félévet lezáró hivatalos rendezvénynek június 2-án a Rektori Hivatal díszterme adott otthont. A délelőtt folyamán a diákok – mint Dr. Árvay Anettől megtudtuk, nagy izgalommal ugyan, de – mindannyian magyar nyelven tartottak előadást, többek között a kínai és magyar népmesék hasonlóságairól és különbözőségeiről, a kortárs magyar és kínai filmművészetről és a magyar festészetről. Az ünnepség részeként Dr. Vajda Zoltán, az karunk külkapcsolati és ifjúsági dékánhelyettese, Dr. Árvay Anett, Mohr Richárd és Dr. Luo Ping, a szegedi Konfuciusz Intézet kínai igazgatója mondott beszédet és búcsúzott el a résztvevők nevében a hallgatóktól.

 


3

A program formális részét egy igazi magyaros ebéd követte – itt a kínai hallgatók kérésére halászlé, somlói galuska és palacsinta volt a menü. Az esemény a Café Radnótiban folytatódott, a Szeged Táncegyüttes egy táncospárja, Gulyás Gergő és Dudovits Boglárka jóvoltából táncbemutatóval és táncházzal.

- A hallgatóknak volt folklór és zenetörténet órájuk is, és én megígértem nekik, hogy egyszer meg is nézhetik azt élőben, amiről ott tanultak, és meg is próbálhatják a táncot. Úgy gondoltuk, ennek most jött el az ideje – mondta a program koordinátora.

4

A délután során a kínai diákok, más külföldi hallgatókkal együtt, megismerkedhettek az ország különböző régióira jellemző táncokkal, majd moldvai körtáncra hívták őket. Mint arról a program vezetője beszámolt, ez igencsak jól sikerült: ugyanis, annak ellenére, hogy a kínai kultúrára egyáltalán nem jellemző a táncolás, mind a nyolc hallgató táncolni kezdett, így az oktatókkal és más meghívottakkal együtt nemsokára közel harmincan mozogtak egyszerre a kávézóban.

- A program lényege, természetesen az akadémiai tudás átadása mellett, az élményszerzés és a közösségformálás is. Elengedhetetlen, hogy érezzék, hogy figyelünk rájuk, hogy fontos nekünk az, hogy ők itt vannak, és hogy minőségi kulturális eseményeken vegyenek részt – emelte ki Dr. Árvay Anett.

A rendezvény ebből a szempontból tekintve is sikeres volt. A hallgatók a délelőtti izgalmak után a táncos programon már felszabadultak voltak, majd az est végén elérzékenyülve köszöntek el, biztosítva oktatóikat arról is, hogy bármikor szívesen látják őket hazájukban.

 

táncház


A hazatérő kínai hallgatók ezt követően szakdolgozataik megírásába kezdenek. A kommunikáció a program vezetője szerint ilyenkor még intenzív: itt szerzett élményeikről és a szakdolgozatukhoz kapcsolódó témákról is beszélgetnek a magyar oktatóikkal online vagy emailben. A kapcsolatot ezután leginkább a SISU-n tanító Gárdián Nikolett nyelvi lektoron és sok esetben nem hivatalos formában, a közösségi médiafelületeken keresztül tartják. Dr. Árvay Anett-től megtudhattuk, a Kínában magyar szakon tanuló hallgatók később a kínai-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak majd – mintegy hidat képezve a két ország között: általában gazdasági, politikai, kultúrdiplomáciai területeken helyezkednek el hazájukban vagy Magyarországon.

 

Fotók: Sahin-Tóth István – SZTE NKI

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_30

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 12-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.