honlap_plakat_6

Minőségi gyerekirodalom, irodalomterápia és sok kortárs magyar szerző – határon innen és túl – Szegeden

Egyetemistáknak szóló irodalomterápiás foglalkozásokkal és sok gyerekkönyv-szerzővel, gyerekirodalom-kutatóval várja február 23-a és május 11-e között a sze-gedi Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék a minőségi kultu-rális szórakozás után vágyókat. Bár a bölcsészkar Informatóriuma lesz a helyszín, a szervezők a legfiatalabb olvasókat is szeretettel várják, hiszen nemcsak szakmai-elméleti kérdésekről, hanem műhelytitkokról, a mesék keletkezéstörténeteiről, sőt az írók gyerekkoráról és kedvenc gyerekkönyveiről is beszélgetnek.


Február 23-án indul az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék, valamint a tanszékhez tartozó Bakonyi Géza Alapítvány által közösen szervezett tavaszi rendezvénysorozat, a Bolygó Bogozó, melyen Kossuth- és József Attila-díjas írók, a kortárs magyar (gyerek)irodalom legjobbjai – határon innen és túl –, biblioterapeuták, gye-rekirodalom-kutatók, kritikusok és nem utolsó sorban a vezető gyerekkönyvkiadók szer-kesztői vesznek részt. Így az írók közül Kovács András Ferenc, Tolnai Ottó, Marék Ve-ronika, Dániel András, Tóbiás Krisztián, Kiss Ottó, Bán Zsófia, Elekes Dóra, Milba-cher Róbert és Kiss Noémi látogat majd a szegedi bölcsészkarra.

A kortárs magyar gyerekirodalom reprezentáns szerzőire és műveikre fókuszáló program-sorozat minden rendezvénye két részből áll. Az első részben az Informatikus könyvtáros BA iskolai és gyermekkönyvtáros specializációján tanulók számára szerveznek a tanszék oktatói irodalomterápia-foglalkozást képzett biblioterapeuták vezetésével. Ezek a foglalko-zások zártkörűek, azonban az ezeket követő író-olvasó találkozókra mindenkit, gyerek és felnőtt olvasót egyaránt szeretettel várnak. Az irodalomterápiás foglalkozások kiinduló szö-vege a foglalkozást követő író-olvasó találkozó vendégének könyve, annak egy részlete: többségük a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum által Az év legjobb gyerekkönyve díjá-val kitüntetett alkotás, sőt akad köztük olyan is, ami felkerült a White Ravens nemzetközi gyerekkönyvlistára is.

A rendezvénysorozatot az NKA Szépirodalmi Kollégiuma támogatja, és a Szépírók Társa-sága BE(p)ART projektjének keretében valósul meg.


Bővebb információ, az egyes eseményekről leírás az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék honlapján olvasható.


ossz


Részletes program:


„miféle partok sejlenek máris” (Tolnai Ottó)

Egzisztenciális kérdések, semmis kis filozófiák


2022. február 23.

Ami körül keringünk: Kovács András Ferenc: Egerek könyve (Bp., Magvető, 2015)

14:00–16:00 Irodalomterápiás foglalkozás Béres Judit biblioterapeutával, a Magyar Iroda-lomterápiás Társaság alapító elnökével

16:00–17:30 Író-olvasó találkozó Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költővel. Moderál: Jeney Zoltán író, műfordító (Kovács András Ferenc online kapcsolódik be.)


2022. március 2.

Ami körül keringünk: Tolnai Ottó: Elefántpuszi (Újvidék, Forum, 1982)

14:00–16:00 Irodalomterápiás foglalkozás Berényi Emőke biblioterapeutával, a Híd folyóirat főszerkesztőjével

16:00–17:30 Író-olvasó találkozó Tolnai Ottó Kossuth-díjas költővel, íróval. Moderál: Ben-csik Orsolya író, irodalomtörténész


2022. március 16.

Ami körül keringünk: Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni – meg az Imikém (Bp., Pagony, 2013)

14:00–16:00 Irodalomterápiás foglalkozás Jakobovits Kitti biblioterapeutával, pszichológus-sal

16:00–17:30 Író-olvasó találkozó Dániel András HUBBY-díjas íróval, grafikussal. Moderál: Kollár Árpád költő, a MISZJE igazgatója,,két kiló lisztet ér / az én fejem” (Tóbiás Krisztián)

Mit tud egy gyerek meg egy gyerekíró?


2022. március 23.

Ami körül keringünk: Tóbiás Krisztián: A Mikulás rakétája (Bp., Fiatal Irók Szövetsége, 2020)

14:00–16:00 Irodalomterápiás foglalkozás Király Hajnal biblioterapeutával, filmesztétával

16:00–17:30 Író-olvasó találkozó Tóbiás Krisztián Kortárs-díjas költővel, szerkesztőjével. Moderál: Lapis József költő, szerkesztő, irodalomtörténész


2022. március 30.

Ami körül keringünk: Kiss Ottó: A bátyám öccse (Bp., Pagony, 2021)

14:00–16:00 Irodalomterápiás foglalkozás Bolemant Lilla biblioterapeutával, a Phoenix Ki-adó vezetőjével

16:00–18:00 Író-olvasó találkozó Kiss Ottó József Attila-díjas költővel. Moderál: Ayhan Gökhan költő, szerkesztő


2022. április 6.

Ami körül keringünk: Marék Veronika: A kockásfülű nyúl (Bp., Vivandra, 2020)

14:00–16:00 Irodalomterápiás foglalkozás Király Hajnal biblioterapeutával, filmesztétával

16:00–17:30 Író-olvasó találkozó Marék Veronika József Attila-díjas íróva|. Moderál: Dávid Ádám író, szerkesztő beszélget (Marék Veronika online kapcsolódik be.)


2022. április 13.

Ami körül keringünk: Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek (Bp., Csimota, 2017)

14:00–16:00 Irodalomterápiás foglalkozás Csirke Kata biblioterapeutával, a FESZGYI Fel-épülő Szenvedélybetegek Nappali Intézményének terápiás munkatársával

16:00–17:30 Író-olvasó találkozó Elekes Dóra Csáth Géza-díjas íróval, műfordítóval. Mode-rál: Borbáth Péter író, műfordító, szerkesztő,,mókásnak elég mókás” (Bán Zsófia)

Teremteni egy közösséget, ahol jó lenni


2022. április 20.

Ami körül keringünk: Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik Á (Budapest, Pagony, 2019)

14:00–16:00 Irodalomterápiás foglalkozás Péczely Dóra biblioterapeutával, szerkesztővel

16:00–17:30 Író-olvasó találkozó Bán Zsófia József Attila-díjas íróval, irodalomtörténésszel. Moderál: Szekeres Nikoletta kritikus, szerkesztő, a HUBBY elnöke


2022. május 4.

Ami körül keringünk: Milbacher Róbert: Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója gondol egy merészet (Bp., Csimota, 2021)

14:00–16:00 Kreatív írásműhely Csontos Erika íróval, kulturális újságíróval

16:00–17:30 Író-olvasó találkozó Milbacher Róbert Margó-díjas íróval, irodalomtörténész-szel. Moderál: Neszlár Sándor író, szerkesztő


2022. május 11.

Ami körül forgunk: Kiss Noémi: A bálna és a srác (Bp., Pagony, 2021)

14:00–16:00 Irodalomterápiás foglalkozás Ughy Szabina biblioterapeutával, költővel, szer-kesztővel

16:00–17:30 Író-olvasó találkozó Kiss Noémi íróval, műfordítóval. Moderál: Vinczellér Kata-lin magyartanárA rendezvényen – amíg a járványhelyzet szükségessé teszi – védettségi igazolvánnyal le-het részt venni és kötelező a maszkhasználat.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

KUTATOK_EJSZAKAJA_22

Az SZTE BTK Kari Tanácsa legutóbbi, május 19-i ülésének témái a költségvetés, a hallgatói létszám növelése és ezzel párhuzamosan az új képzések kialakítása voltak. Az elhangzott beszámolók szerint az országos trenddel ellentétben, de az egyetem eredményeivel párhuzamosan az első helyes jelentkezők száma évek óta emelkedik, amit mások mellett a képzési kínálat bővítésével továbbra is ösztönözni szeretne a vezetés.